„Jul bez plastike“ − birajmo ponovnu upotrebu!

jul 3, 2021 | Novosti

 

Centar za životnu sredinu pridružio se velikom broju organizacija i pojedinaca širom svijeta koji obilježavaju „Jul bez plastike“. Mjesec jul se od 2011. godine obilježava kao mjesec bez plastike, kako bi se ukazalo na rastući problem zagađenja životne sredine usljed proizvodnje i korištenja jednokratnih proizvoda od plastike.

Proizvodnja plastike u svijetu narasla je sa dva miliona tona 1950. godine na 368 miliona tona 2015. godine, uz prognoze da će se ovaj broj udvostručiti do 2025. godine. Velika količina proizvedene plastike predstavlja jednokratne proizvode, koji nakon nekoliko minuta postanu otpad, tako da se svake godine stvori oko 300 miliona tona plastičnog otpada. Plastični otpad često završava u našim rijekama i tlu, gdje ugrožava živi svijet, a nošene vazduhom, vodom ili životinjama koje koristimo u ishrani sitne čestice plastike dospijevaju i u ljudski organizam.

Iako je situacija ozbiljna, nije beznadežna, i neophodno je da se svi uključimo u borbu protiv zagađenja plastikom. A rješenje je u okretanju višekratnim alternativama. Građani i građanke mogu odbiti jednokratnu plastiku poput plastičnih kesa, slamki, escajga ili jednokratne ambalaže za jelo i piće. Kafići, restorani i trgovine mogu u svom poslovanju izbaciti jednokratnu plastiku i zamijeniti je višekratnim alternativama, te uvesti sisteme povratne naknade za višekratno pakovanje. Brojni su uspješni primjeri poslovanja bez stvaranja plastičnog otpada u Evropi, a sistemi povratne ambalaže funkcionisali su i u prošlosti. U Evropskoj uniji će u julu stupiti na snagu direktiva kojom se zabranjuje šest najčešćih jednokratnih proizvoda od plastike (poput slamki, plastičnih tanjira i escajga itd.). Pozivamo i naše donosioce odluka da ne zaostaju za Evropskom unijom, te da Bosna i Hercegovina ne ostane ostrvo plastičnog otpada u Evropi.

U sklopu „Jula bez plastike“, Centar za životnu sredinu sprovešće kampanju s ciljem podizanja svijesti o problemu zagađenja plastikom, ali i ukazivanja na rješenja kojima može doprinijeti svaki građanin/građanka i vlasnik biznisa. Samo udruženim djelovanjem svih aktera možemo odabrati budućnost bez plastičnog otpada.

Centar za životnu sredinu je članica globalnog pokreta Break Free From Plastic.

Centar za životnu sredinu