Omladinska mreza BiH
Grin FB           Grin FB
OMBiH               ORC
Pocetna Historijat Bilten O nama Clanice mreze Poslovi za mlade Poslovi po cijeloj BiH Posao u inostranstvu
 
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine je neformalni skup vanstranačkih organizacija, grupa i osoba koje zadovoljavaju potrebe mladih u entitetima, aktivno ih uključujući u izgradnju demokratskih vrijednosti i jačanje civilnog društva. (Misija hCa Omladinske mreže u Bosni i Hercegovini, ustanovljena na radionici strateškog planiranja u Kulašima, 11. - 17. Juli 1999.g).
    MJESEČNI BILTEN - MAJ 2021
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
Dragi prijatelji/ce, pred vama se nalazi MAJSKO izdanje mjesečnog informativnog biltena Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla i Omladinske mreže Bosne i Hercegovine. Bilten izlazi na bosanskom-srpskom-hrvatskom i engleskom jeziku. U njemu se nalaze informacije o aktivnostima Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla, te Omladinske mreže Bosne i Hercegovine, informacije o mjesečnim aktivnostima omladinskih organizacija i grupa-članica ove mreže, njihovi planovi za naredni period, te ostale korisne informacije (donatori, pozivi na konferencije i seminare, školarine, stipendije i sl.).
Ukoliko želite da budete na mailing listi za naredna izdanja mjesečnog informativnog biltena ili ako imate pitanja ili sugestije, javite nam se.
Mjesečni informativni bilten, kao i arhivu dosadašnjih izdanja možete naći na web stranici Omladinske mreže Bosne i Hercegovine.
   
    AKTIVNOSTI ORC/ hCa U MAJU 2021.
AKTIVNOSTI Omladinskog resursnog centra  

Dragi prijatelji/ce, u prilogu se nalaze aktivnosti ORC/hCa u MAJU kao i planovi za JUNI 2021. godine. Ispod spiska sadržaja možete koristiti link za cjelokupan tekst sa aktivnostima. Tokom jula zaposleni i članovi Omladinskog resursnog centra Tuzla iskoristili su ljetno zatišje kako bi otišli na zaslužene godišnje odmore, te prikupili snage i energiju za nastavak svih naših aktivnosti.
Sadržaj:
- Eko-akcija: "Sačuvajmo Paučko jezero kao gorsko oko"
- CAT – Bosna i Hercegovina
- Tuzla: KUVI dijalog – “Veterani i mladi”
- Sa mačkama u zajednici – CAT BiH & RTV7
- „CAT Digitalna Akademija“ – Trening Bijeljina
- PodCat sa Malikom
- PodPatrola – Šta mislite o govoru mržnje? Anketa Bijeljina

   
    CALL FOR PROPOSAL: SOCIAL/ONLINE MEDIA CAMPAIGN
PDVIAGMM PROGRAM  

The EU's founding values include the rule of law and respect for human rights. The rule of law is the very basis for citizens to exercise their rights and freedoms. To become a member of the European Union, BiH will have to respect this value and has to be committed to promoting it. Thus, the rule of law is at the core of the EU enlargement process, as the European Commission underlined in its 2018 "Western Balkans Strategy” and in its Opinion on BiH’ membership application.
A properly functioning judicial system and an effective fight against corruption are or paramount importance. Despite progress made in reforming the justice sector, rule of law in Bosnia and Herzegovina (BiH) remains weak.
According to the EC Opinion, all levels of government in Bosnia and Herzegovina show signs of political capture, directly affecting the daily life of citizens, notably in health, education, employment and public procurement matters.

   
    POZIV ZA PRIJAVE NA PDVIAGMM PROGRAM
PDVIAGMM PROGRAM  

PDVIAGMM je desetomjesečni program koji ima za cilj da prenese znanja o demokratskim principima i ljudskim pravima, da stimuliše kritičko razmišljanje o osjetljivim temama, te da potakne razvoj komunikacijskih i istraživačkih vještina kod učesnika. Program se sastoji od sljedećih komponenti: • Devetodnevni edukacijski program (u decembru 2020. godine) prvenstveno ima za cilj prenošenje znanja o različitim modelima demokratije, demokratskim vrijednostima, osnovnim postulatima aktivnog građanstva i demokratske političke kulture, ljudskim pravima, nacionalizmu i identitetu, te omladinskom aktivizmu. Praktična komponenta ovog dijela programa će biti usmjerena na razvoj liderskih i komunikacijskih vještina, na promovisanje upotrebe društvenih mreža u svrhu aktivizma, te na razvoj istraživačkih vještina...

   
    Profesionalna orjentacija kroz pasoš kompetencija
- poziv za učesnike -
AKTIVNOSTI Omladinskog resursnog centra  

U okviru projekta „Profesionalna orijentacija kroz pasoš kompetencija“ koji omladinski resursni centar Tuzla (ORC) u saradnji sa nevladinom organizacijom S.K.I.L.L.S iz Sarajeva realizuje od jula 2020. godine pod finansijskom potporom UNDP-a i Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini. U toku mjeseca august - oktobra planirane su radionice za mlade između 14 - 16 godina u gradu Tuzla.
Obuka direktno nudi mogućnost mladima da se kroz interaktivan rad u grupi osobode straha od javnog govora, da steknu samopouzdanje, unaprijed svoje sposobnosti i potencijale te razviju osjećaj za samodgovornost i u konačnici samozapošljavanje u društvu. Raspored implementacije obuka (4 modula) će biti dogovoren sa odabranim polaznicima/cama na prvoj informativnoj radionici.

   
    Priručnik za on-line kampanje
 

Ovaj Priručnik nastao je kroz projekat CAT (Citizens Against Terrorism - Građani protiv terorizma) koji se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
Ako razmišljate o tome da li je online kampanja dobar izbor za vas i vašu organizaciju, da li je zaista vrijedan vašeg vremena i truda, onda uzmite da čitate ova priručnik, jer će vam u svome sadržaju predstaviti karakteristike i prednosti online kampanje.
>> Priručnik (PDF)  

   
    Humanity in Action programu „Igre medija, igre informacija“
 

Program ima za cilj edukaciju mladih ljudi u Bosni i Hercegovini o značaju medijske i informacijske pismenosti u njihovom radu i javnom životu kroz upotrebu inovativnih i interaktivnih edukativnih alata. Poziv je otvoren za sve bosanskohercegovačke studente_ice dodiplomskog studija, master studija, kao i za sve punoljetne srednjoškolce. Poziv za prijave otvoren je putem online aplikacije do 13. februara 2020. godine (do ponoći). Program se izvodi na BHS jezicima. Sve troškove učešća u programima snosi organizator.
U prilogu su linkovi sa kojih možete preuzeti promotivni materijal.

>> Poziv (PDF)    >> Poster (PDF)

   
    SIVA HLADNA MASA, Mirela Biković – Literatura kao UTOPIJA?
 

Koordinatorica kampanje za povrat pisane riječi među mlade u Tuzli: Literatura kao UTOPIJA?, Mirela Biković, je na završnoj aktivnosti „Veče vaše priče“ koja se također organizovala u sklopu kampanje za povrat pisane riječi bila „bačena u vatru“, te pred mnogobrojom publikom i uz zvuke akustične gitare imala priliku da predstavi svoju pisanu riječ: SivaHladnaMasa
Dođe tako vrijeme u životu kada se ni od kuda samo nađete ispred velikog zida, slijepa ulica, ispred vas samo zid. Teorijski ga možemo srušiti, jedino pitanje koje se postavlja je da li je vrijedno?
Ono što smo godinama tražili se možda baš nalazi upravo iza tog zida, a možda i ne?

   
    „Veče vaše priče“
Mjesecni bilten Omladinske mreze  

28.09.2018.godine u prostorijama Kuće Plamena Mira održana je završna aktivnost u sklopu kampanje za povrat pisane riječi među mlade u Tuzli: Literatura kao UTOPIJA?, pod nazivom „Veče vaše priče“.
Završna aktivnost je sumirala sve aktivnosti koje su bile sprovedene u sklopu kampanje, kao što su:
-Ulična akcija „Pjesma za tebe“ koja je realizovana 13.09.2018.godine je na ulicama grada Tuzle. Cilj akcije je bio da prije svega popravi i uljepša dan našim sugrađanima poznatom poezijom domaćih i stranih autora koju su djelili naši volonteri OG ORC-a Tuzla. Uličnom akcijom su također mladi upoznati sa samim projektom, jer se na poleđini svake pjesme nalazilo više o projektu.

   
    ANKETA: Literatura kao UTOPIJA?
Mjesecni bilten Omladinske mreze  

U sklopu kampanje za povrat pisane riječi među mlade u Tuzli: Literatura kao UTOPIJA?, tokom čitavog mjeseca septembra vršeno je anketiranje mladih grada Tuzle, u svrhu stvaranja stvarne slike o tome koliko su mladi danas zapravo svoj život okrenuli prema modernoj tehnologiji, koju kako svi znamo najviše koriste kao sredstvo informisanja.

Link za preuzimanje i pregled rezultata ankete >>

   
    CALL FOR THE PROPOSALS
Mjesecni bilten Omladinske mreze  

“Divided Past – Joint Future” is the project implemented by a consortium of 18 partners (7 IPA beneficiary countries plus Slovenia, Croatia, Austria and Netherland). Project consortium involves CSOs, research institutes, foundations, resources centres and Erasmus NAs and 13 associated business partners. Duration of the project is 48 months (starting date 1st January 2016).
On behalf of above mentioned consortium Youth Communication Centre from Bosnia and Herzegovina is announcing: CALL FOR THE PROPOSALS

-Click here for more >>

   
    Istraživanje: "Procesi pomirenja u državama Zapadnog Balkana i Turske
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
Istraživanje: "Procesi pomirenja u državama Zapadnog Balkana i Turske: Kvalitativna studija“ sadrži rezultate kvalitativnog istraživanja koje je rađeno u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Albaniji i Turskoj.
Istraživanje je uključilo stavove i mišljenja građana, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora na temu izgradnje mira i procesa pomirenja, kao i ulogu civilnog sektora u tim procesima u državama obuhvaćenim istraživanjem.
Pred vama se nalazi, za ovu priliku dio istraživanja koji se tiče Bosne i Hercegovine, preveden na b/h/s jezike.
Cjelokupno istraživanje na engleskom jeziku možete pronaći na linku OVDJE

   
    Divided Past – Joint Future National Campaigns
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
1. The campaign „Embracing Damage“ is implemented in several steps, and the first step of the campaign has brought together 25 young people from Tuzla through educational and field activities on the process of reconciliation and youthactivism in the sphere of peace in Bosnia and Herzegovina.
At the end of the two-day workshops there were field activities that were reflected through realization of "Flash Mob" on the streets of Tuzla placing transparent on Korzo and the Blue Bridge.
   
    Besplatne radionice za mlade u Tuzli
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
U sklopu projekta „Divided past Joint Future“ Omladinski resursni centar iz Tuzle provodi Nacionalnu kampanju sa ciljom da organizacije civilnog društva učinimo prepoznatljivim u izgradnji mira i povjerenja u državama Zapadnog Balkana i Turskom, gdje 19 organizacija provodi ovaj projekat. Projekat provodi OKC Banjaluka, u partnerstvu sa 18 organizacija, a finansira Evropska unija. Prva aktivnost u sklopu Nacionalne kampanje: „Prihvatanje oštećenosti“ jeste radionica za 15 mladih iz Tuzle na temu „BH društvo i mir u regionu“. Radionice će se realizovati u prostorijama Omladinskog resursnog Centra Tuzla 15. i 16. marta tekuće godine, a sa učesnicima će raditi trener: Miralem Tursinović.
   
    MJESEČNI BILTEN - FEBRUAR 2018
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
Dragi prijatelji/ce, pred vama se nalazi FEBRUARSKO izdanje mjesečnog informativnog biltena Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla i Omladinske mreže Bosne i Hercegovine. Bilten izlazi na bosanskom-srpskom-hrvatskom i engleskom jeziku. U njemu se nalaze informacije o aktivnostima Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla, te Omladinske mreže Bosne i Hercegovine, informacije o mjesečnim aktivnostima omladinskih organizacija i grupa-članica ove mreže, njihovi planovi za naredni period, te ostale korisne informacije (donatori, pozivi na konferencije i seminare, školarine, stipendije i sl.).
Ukoliko želite da budete na mailing listi za naredna izdanja mjesečnog informativnog biltena ili ako imate pitanja ili sugestije, javite nam se.
Mjesečni informativni bilten, kao i arhivu dosadašnjih izdanja možete naći na web stranici Omladinske mreže Bosne i Hercegovine.
   
    AKTIVNOSTI ORC/ hCa U FEBRUARU 2018.
AKTIVNOSTI Omladinskog resursnog centra  

Dragi prijatelji/ce, u prilogu se nalaze aktivnosti ORC/hCa u FEBRUARU kao i planovi za MART 2018. godine. Ispod spiska sadržaja možete koristiti link za cjelokupan tekst sa aktivnostima. Tokom jula zaposleni i članovi Omladinskog resursnog centra Tuzla iskoristili su ljetno zatišje kako bi otišli na zaslužene godišnje odmore, te prikupili snage i energiju za nastavak svih naših aktivnosti.
Sadržaj:
Mladi za bolju budućnostZaigraj protiv mržnje
Kreativno izražavanje slikanjem
Strateško planiranje Vijeća mladih grada Tuzla
Mladi protiv nasilnog ekstremizma
Divided past – Joint future

Link za Online pregled >>

   
    IX godišnji sastanak članica ALF mreže Bosne i Hercegovine
anna lindh foundation  

U Tuzli je, periodu od 9. do 10. Juna održan deveti godišnji sastanak članica ALF mreže Bosne i Hercegovine. Sastanku u Tuzli je prisustvovalo 20 predstavnika iz 18 organizacija članica ALF Mreže BiH. . Sastanak je bio prilika da članice mreže razgovaraju o aktivnostima ALF BiH u proteklom periodu, upoznaju se sa ALF projektom „Learning indeed“, koji realizuje Omladinski klub Pod istim suncem Jablanica, upoznaju o narednim koracima i aktivnostima ALF BiH i ALF međunarodne mreže, te rade na izradi SWOT analize mreže i kratkoročnim strateškim ciljevima i pravcima mreže. U okviru sastanka održan je i redovni sastanak Upravnog Odbora ALF BiH. U prilogu možete preuzeti dokumente vezane za ove aktivnosti.

   
    POZIV ZA SLANJE PONUDA
Fondacija tuzlanske zajednice  
Fondacija tuzalanske zajednice je u partnerstvu sa njemačkom Freudenberg fondacijom i uz podršku Ministarstva za međunarodnu saradnju i razvoj SR Njemačke (skraćeno BMZ), u periodu od 2013. do 2017. godine, provodila dva sadržajno vezana projekta;: „Razvoj ugroženih naselja i osnaživanje mladih na području TK“ 2013. - 2015. i „Jačanje lokalne demokratije“ 2015. - 2018.. Oba projekta su se provodila na području pet gradova Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini: Kalesiji, Lukavcu, Tuzli, Srebreniku, Živinicama. Evaluacija navedenih projekata treba da u tvrdi stepen ispunjenja postavljenih ciljeva i procjeni uticaj projekata na korisničke grupe. Dodatno, evaluacija treba da identifikuju snage i slabosti korištenih pristupa i metoda,kako bi se dobile preporuka za dalji rad i nastavak aktivnosti u polju organiziranja zajednice, jačanja lokalne demokratije u lokalnim zajednicama, osnaživanja mladih i razvoja nezavisne organizacije civilnog društva „Mreže aktivnih zajednica“.
   
    Obavijest o javnom pozivu US State Departmenta za dostavljanje projektnih aplikacija (LGBTI) 2017
usaid bih  

United States State Department uputio je poziv za prikupljanje pisanih projektnih prijedloga za male grantove iz LGBTI oblasti. Prijedloge mogu slati sve organizacije koje se na različite načine bave unaprjeđenjem ljudskih prava LGBTI osoba te društvenim i pravnim osnaživanjem LGBTI osoba. US State Department prikuplja prijedloge projekata kako bi doprinio smanjenju diskriminacije ljudskih prava LGBTI osoba na osnovi rodnog identiteta, rodnog izričaja i spolne orijentacije. Traženi iznos granta ne može biti veći od 25.000 USD za projekte u maksimalnom trajanju do 18 mjeseci. Sve zainteresirane organizacije mogu popunjene aplikacije poslati do 24. februara, 2017 g. do 12.00 sati na email adresu: zahtjevi@ppmg.ba - Aplikacioni obrazac možete preuzeti na linku ispod.

   
    Rondine Cittadella della Pace Programme 2017.
Rondine  

Call for the selection of participants

Since 20 years Rondine, in Italy, works for the peace, proposing an original training program for young people coming from different cultures or from Countries in conflict areas. The program teaches them to understand their own conflict and accept to live with their own enemy.

Those interested to participate in Rondine program have to send the documents mentioned bellow strictly before the 26th February 2017 to the following email address: international@rondine.org , or international.rondine@gmail.com.

   
    Konkurs za volontiranje u Njemačkoj
Pax Christi  

Pax christi je neprofitni, nevladin mirovni katolički pokret koji je sa svojim radom započeo u Francuskoj krajem Drugog svjetskog rata. Danas se sastoji od autonomnih, nevladinih sekcija, lokalnih grupa i povezanih organizacija koje su se proširile u preko 60 zemalja, na 5 kontinenata. Pokret djeluje u svim područijma mira, s posebnim naglaskom na demilitarizaciju i razoružanje, razvoj i ljudska prava i ekologiju. Od 2007. godine pax christi Aachen sprovodi projekat u Derventi, a dio toga je aktivnost „Volontiraj u Njemačkoj“...

   
    HRONIKA 11 - IZBORI KAO STALNA PRIJETNJA NA SIGURNOST GRAĐANA BIH
hronika  

Još od prvih demokratskih izbora u BiH devedesetih godina prošloga vijeka, koji su se dešavali paralelno sa nestajanjem Jugoslavije, a prethodili krvavom ratu, svaki novi izbori u BiH nose sa sobom nove krize, neprilike i opasnosti. Obzirom da je izborni ciklus u BiH koncipiran tako da se svake dvije godine održavaju izbori (lokalni,
pa opći), tako je i kriznih situacija i mogućih opasnosti sve više i više.
Posmatrajući nestabilnu političku, ekonomsku i socijalnu situaciju
unutar BiH, ali i regije, svaki novi izbori donose, osim političkih promjena i nove sigurnosne probleme za građane BiH, kao nusprodukt raznoraznih političkih mešetarenja, koaliranja i prećutnih „partijskih“dogovora...

   
    Proširi svoje vidike, učestvuj u AFS programima interkulturalnog učenja
tacso  

Nova zemlja. Nova kultura. Novi jezik. Nova škola. Novi prijatelji. Ukoliko želiš iskusiti nešto sasvim drugačije, pridruži se grupi od 13.000 učenika iz cijeloga svijeta koji svake godine učestvuju u nekom od AFS programa razmjene.
U toku je prijava za učešće u AFS programima interkulturalne razmjene učenika -srednjoškolaca u školskoj 2017/18. godini i to za programe u 37 zemalja Evrope, Azije, Amerike i Afrike. Učenici iz BiH se mogu prijaviti za učešće u AFS jednogodišnjem programu razmjene ili AFS tromjesečnom programu razmjene učenika. U toku programa učenici borave u domaćin porodici, redovno pohađaju nastavu u domaćin školi, te učestvuju na različitim aktivnostima pripremljenim od strane AFS partner organizacije.

   
    Najnoviji TACSO direktorij donatora - 2016.
tacso  

Dragi prijatelji/ce,

U prilogu se nalazi link za preuzimanje najnovijeg Tasco direktorija donatora.

Updated 2016.

   
    Javni poziv za izradu loga Vijeća mladih FBiH
Vijece mladih FBiH  

U cilju afirmacije i promocije Vijeća mladih FBiH je objavio Javni poziv za izradu logotipa organizacije. Potrebno je izraditi adekvatan i prepoznatljiv vizuelni identitet koji će odražavati svrhu, duh i ambiciju Vijeća mladih FBiH, kao i raznovrsnost njenog članstva, te koji će mladi lako prepoznati i prihvatiti. Na ovaj način se još više želimo povezati sa mladim ljudima zbog kojih smo i formirali krovno tijelo za mlade. Ovim pozivom želimo pružiti priliku mladima da pokažu svoju kreativnost i postanu dio našeg aktivnog tima kroz svoju kreativnost.

Više informacija o samom konkursu potražite na www.vijecemladih.ba ili na FB stranici: FB Link >>

   
    Interkulturni susreti u BiH
Omladina BiH  

UG “Interkulturni susreti u BiH” poziva zainteresovane porodice da se prijave da ugoste jednog od 15 učenika - srednjoškolaca iz Italije, Belgije, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske i Islanda koji u BiH dolaze 02.09.2016. AFS učenici kada dođu u BiH redovno pohađaju srednju školu, idu na kurs jezika i zahvaljujući nevjerovatnim domaćin porodicama imaju prliku da otkriju kako to izgleda život u BiH.
Izaberite program od 3 ili 10 mjeseci, zavisno od mogućnosti vaše porodice te upoznajte novu kulturu unutar vaša četiri zida. Kroz zajednički život i razgovore sa učenikom iz inostranstva učite historiju, mentalitet i jezik jedne nepoznate zemlje.
Kliknite ovdje za preuzimanje dokumenata: Doc 1 i Doc 2

   
    Rezultati istraživanja: Aspekt ljudske sigurnosti mladih koji žive u „kolektivnim centrima“ ili „alternativnim smještajima“ u BiH.
Aspekt ljudske sigurnosti mladih  

Istraživanje smo obavili uz svesrdnu pomoć naših kolega iz PRONI Brčko, a izvršeno je u kolektivnim centrima: Tuzla (Mihatovići, kolektivni centar) u Federaciji BiH; Bratunac (ljudi koji su živjeli u kolektivnom centru Kravice) u Republici Srpskoj i Brčko Distrikt (Prutače, kolektivni centar). Istraživanje će poslužiti kao polazni materijal za lobiranje prema vlastima u BIH, a u vezi unapređenja situacije i rješavanje nagomilanih problema sa kojima se susreću mladi koji su smješteni u kolektivnim centrima u BIH.

Kliknite ovdje za preuzimanje cjelokupnog dokumenta >>

   
    Konsultativni sastanak
 

Omladinski resursni centar (ORC) Tuzla je 8. Aprila 2016. godine organizovao Konsultativni sastanak sa predstavnicima vladinih i nevladinih institucija u Tuzli. Svrha sastanka je bila prezentacija istraživanja koje je ORC Tuzla, u saradnji sa Centrom za omladinski razvoj PRONI Brčko uradio u proteklom periodu. Istraživanje je urađeno u okviru projekta: „Prekogranična građanska mreža za mir, pomirenje i sigurnost ljudi na Balkanu.”, čiji je nosilac Helsinški Parlament Građana (hCa) Turska, zajedno sa partnerima iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Projekat je podržan od strane Evropske Unije. Rezultat sastanka kao i istraživanja jeste „Kratka studija javne politike“ koju možete pogledati na ovom linku >>


   
    Prekogranična građanska mreža za mir, pomirenje i sigurnost ljudi na Balkanu objavljuje:
AKTIVNOSTI Omladinskog resursnog centra  

POZIV ZA DOSTAVLJANJE PROJEKTNIH PRIJEDLOGA - MALI GRANTOVI - HUMAN SECURITY

Za organizacije i pojedince iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grcke, Kosova, MAkedonije, Crne Gore, Srbije i Turske

Krajnji rok za slanje projektnih prijedloga je: petak, 6. maj 2016.

Kliknite ovdje za preuzimanje cjelokupnog poziva i aplikacije >>

   
    LYCC/SEEYN OPENS CALL FOR YOUNG DESIGNERS
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
For providing the visual identity for the project "Divided Past Joint Future"
and to take the social challenges as inspiration for creative and innovative ideas!
What is "Divided Past Joint Future"?
Regional four-years long initiative gathering 18 organizations from 7 countries from Western Balkans and Turkey with associated partners from Slovenia, Croatia and Austria. The aim of the project is creating strong sustainable inter-sector platform for cooperation in field of implementing peace-building policies through innovative mechanisms.


- Click here to download open call
   
    Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika u saradnji sa švedskim Univerzitetom Jönköping raspisuje konkurs za upis 8. generacije studenata A-nivoa univerzitetskog kursa "Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici".
U prilogu se nalazi prijavni formular kao i tekst konkursa.

Srdačan pozdrav, CEM Team

- Prijavni formular
- Konkurs - tekst

   
    Nacionalni izvještaj o rezultatima istraživanja međuvršnjačkog nasilja u Bosni i Hercegovini
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
Ljudska sigurnost u Bosni I Hercegovini je relativno nov koncept i nije istraženo i
shvaćeno područje i često se pod time misli na ratne traume i poslije ratna sigurnosna pitanja. Nije shvaćeno i viđeno kao svakodnevna borba sa konfliktima koji se dešavaju na radnom mjestu, kući ili školi i koji utiču na pojedince ili grupe na veoma ličnom nivou. Povećano direktno, strukturalno i simbolično nasilje među mladima u srednješkolskoj populaciji (15 do 18 godina) koje se dešava u školama i oko škola u Bosni i Hercegovini često dovodi to pojačane nesigurnosti i žrtvama kod učenika i nastavnika koji rade u školama, ova tema je izabrana kao istraživačka tema od strane Bosne i Hercegovine kao partnera u projektu „međugranična građanska mreža za mir, pomirenje i sigurnost na Balkanu“.
   
    Proširi svoje vidike,
prijavi se na AFS Program interkulturalnog učenja
Mjesecni bilten Omladinske mreze  
Nova zemlja. Nova kultura. Nova škola. Novi prijatelji. Ukoliko želiš iskusiti nešto sasvim drugačije, pridruži se grupi od 13.000 učenika iz cijeloga svijeta koji svake godine učestvuju u nekom od AFS programa razmjene.
U toku je prijava za učešće u AFS programima interkulturalne razmjene učenika -srednjoškolaca u školskoj 2016/17. godini i to za jednu od 32 zemlje Evrope, Azije, Amerike i Afrike. Učenici iz BiH se mogu prijaviti za učešće u AFS jednogodišnjem programu razmjene ili AFS tromjesečnom programu razmjene učenika. U toku programa učenici borave u domaćin porodici, redovno pohađaju nastavu u domaćin školi, te učestviju na različitim aktivnostima pripremljenim od strane AFS partner organizacije.

   
    HRONIKA 10 - Bosna i Hercegovina i migranti
hronika  

U ovoj hronici bavićemo se ponajviše uticajem izbjegličke krize na stanje ljudske sigurnosti u BiH. Osim podataka koje smo prikupili iz raznih medija, tokom priprema ove hronike razgovarali smo i sa: Slobodanom Popovićem, političarom iz Banja Luke, Nermanom Begagić, spisateljicom iz Francuske i BiH, Kenanom Idrizovićem, dipl. pravnikom iz Tuzle i Emirom Selimagićem, studentom prava iz Tuzle.

   
    Okrugli sto “Poštuj različitost – jednakost za žene”, 30.10. 2015.
 

Okrugli sto “Poštuj različitost – jednakost za žene”, petak 30. oktobar 2015.godine,
od 11.00 do 13.00 sati, Kuća ljudskih prava, Dolina 1, I sprat, Sarajevo

Kako aktivirati građane i usmjeriti ih da putem zagovaranja utiču na donosioce odluka da sprovedu javne politike kojima se zabranjuje diskriminacija i društvena isključenost žena? Kako dati doprinos poboljšanju rada sigurnih kuća u BiH? Kakva je primjena Zakona o zabrani od nasilja u porodici FBiH, član 33.? Da li je ovaj Zakon potpun i odgovarajući?


   
    Održan redovni sastanak Upravnog Odbora ALF BiH
 
3. septembra u Mostaru je održan redovni sastanak Upravnog odbora ALF Bosne i Hercegovine. U prilogu se nalazi kompletan dokument izvještaja sa sastanka u PDF formatu. Molimo kliknite na link kako bi ga preuzeli i pročitali.
   
    Održan osmi sastanak članica ALF Mreže BIH
 
Dragi prijatelji, u Mostaru je održan osmi sastanak članica ALF mreže. U prilogu se nalazi kompletan dokument izvještaja sa sastanka u PDF formatu. Molimo kliknite na link kako bi ga preuzeli i pročitali.
   
    Održan trening jačanja kapaciteta članica ALF mreže BiH
 
Od 4. do 5. septembra u Mostaru je održan trening jačanja kapaciteta članica alf mreže bih. Tema treninga je bila Umrežavanje i pisanje projekata.
U prilogu se nalazi kompletan dokument izvještaja sa treninga u PDF formatu. Molimo kliknite na link kako bi ga preuzeli i pročitali.
   
    Youth event - There is always a choice -
Civil courage in times of war and peace
Youth event  
Are you interested?
The event will be held in Bosnian/ Croatian/ Serbian as well as in English and targets 18 to 30 years old participants from Bosnia and Herzegovina, Serbia, Kosovo, Macedonia, Croatia, Montenegro and
Germany.
If you are a young participant aged between 18 and 30 and willing to participate at the event, please contact us at yet2015@ hotmail.com till July 10.
   
    YOUTH EVENT 2015 „Uvijek postoji izbor“ Tuzla 27.-30. august
AKTIVNOSTI Omladinskog resursnog centra  
Poziv za volontere/ke - Poštovane/e kandidatkinje i kandidati,
Forum Civilna mirovna služba (forumZFD) u BiH i Post-Conflict Research Center u BiH (PCRC) u partnerstvu sa Omladinskim resursnim centarom (ORC) Tuzla; IPAK-Mladost gradi budućnost, Tuzla; Humanost u akciji BiH; EUROCLIO-HIP BiH; Mladi Volonteri (Visoko); Srce Grad (Goražde); Mreža za izgradnju mira BiH; Anne Frank House (Nizozemska) i pax christi Aachen (Njemačka), imaju zadovoljstvo da Vas pozovu da se prijavite za volontiranje na regionalnoj Konferenciji-Događaju za mlade 2015 u Tuzli (YET): „Uvijek postoji izbor“ – Civilna hrabrost u vremenu rata i mira“ koji će se održati od 27-og do 30-og augusta 2015. godine, u Tuzli
Kliknite ovdje da se prijavite za učešće ili ovdje da budete volonter.
   
    Prijavite se odmah! - Krajnji rok vaših prijava 10. juni
ACWAY  
'A Common Word Among the Youth’ (ACWAY) is a global initiative that will be led by young people, of different faiths to build bridges of co-existence by means of dialogue and action. The programme is fully funded and includes several training courses, international conferences and civic activities to immerse participants in knowledge and action around cultural and religious diversity. It is expected to be filmed as part of a TV documentary series to be aired on satellite TV for millions of viewers to be inspired and get involved. 100 young people aged 18-35 will be selected representing over 5 different faiths from 5 continents to be part of a unique global network. If you want to find out more information: visit www.acway.org - where you can also find the application form..
   
    CALL FOR APPLICATIONS - Summer School on Human Security
Human security  

The Citizens’ Network for Peace, Reconciliation and Human Security (CN4HS) is organizing a second Summer School on Human Security. The event will be hosted and organized by Center for Research Development and Publication (CRDP). Invited speakers and lecturers are practitioners and scholars from Kosovo, the Region and the United Kingdom. The Summer School is open to participants of all professional and academic backgrounds, but mainly targets civil society activists, journalists and civil servants from related government sectors.

BikeMario - fietsreparatie BikeMario MarioBike BikeMario - Nijmegen fietsreparatie nijmegen

   
    HRONIKA 9 - Bosna i Hercegovina i terorizam
hronika  

Posmatrajući Bosnu i Hercegovinu u ovom tranzicijskom periodu, velikoj ekonomskoj krizi, raznim političkim i ekonomskim previranjima, periodima gladi i neimaštine - mogu se sagledati veze Bosne i Hercegovine sa nekim vrstama terorizma kao i sa terorističkim organizacijama.Teško je reći da bilo koja zemlja na planeti nema neke veze sa nekom vrstom terorizma, pa tako ni BiH nije imuna na tu vrstu nasilja i političkog uticaja. Nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) , i poslije prvih demokratskih izbora u BiH, na vlast su došle nacionalističke stranke kojima je osnovni cilj bio podjela BiH. Kada su potrošene sve političke opcije za mirnom podjelom BiH od strane nacionalističkih stranaka, potpomognute umnogome sa političkim i svim mogućim djelovanjima država u okruženju BiH...

   
    "Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?"
video competition  

„Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?“ - u jednominutnom video snimku podijeli svoje viđenje o tome šta ujedinjena Evropa znači za tebe!
Evropska komisija pokreće video takmičenje pod nazivom „Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?“ za mlade ljude (u dobi od 13-15 godina starosti) iz zemalja članica Evropske unije kao i iz zemalja kandidata i potencijalnih kandidata iz jugoistočne Evrope. Nacionalni žiriji će odabrati po jednu snimku iz svake zemlje. Pobjednici će biti pozvani u Brisel gdje će imati priliku da istraže grad i institucije Evropske unije te da upoznaju mlade ljude iz cijele Evrope.
Snimke možete predati do 10. aprila 2015. putem web stranice čiji je link u prilogu. Za više informacija o takmičenju, možete se obratiti: Rachel Harding, r.harding@media-consulta.com, Tel: +49 30 65 000 476

   
    Otvoreni poziv za blogere/ke i autore/ice!
web we want  

Mi, Platforma Jedan Svijet (One World Platform) iz Bosne i Hercegovine, na čelu sa organizacijama Association for Progressive Communications i Article 19., zajedno sa devet država radimo na projektu “Lokalne akcije za internet prava” koji je inspirisan principima globalne WebWeWant kampanje.
Tražimo osobe koje će pisati članke/blog postove i biti virtualni/e ambasadori/ce projekta, koji/e će pokrenuti diskusiju i učiniti razgovor o internetu u Bosni i Hercegovini šarolikim, edukativnim, dinamičnim, otvorenim i privlačnim za širu (virtualnu) publiku.
Ako smatrate da je prikladno za objavu na vašim web-stranicama, bile bismo zahvalne! Više informacija na linku: http://www.oneworldsee.org/content/otvoreni-poziv-za-blogereke-i-autoreice

   
    Power point prezentacije: Predrasude-stereotipi-diskriminacija
PREDRASUDE STEREOTIPI DISKRIMINACIJA  

Ove prezentacije su korištene na radionici za mlade u VItezu na temu identiteta, predrasuda, stereotipa i diskriminacije, 28. - 30.11.2014.

Osjećajte se slobodnim da ih preuzmete klikom na sličice ispod teksta:
Prezentacija 1       Prezentacija 2

   
    ПОЗИВ за тренинг #NeMrzim, дакле постојим!
#NeMrzim  
Комитет Републике Српске за борбу против говора мржње на интернету и Омладински центар АУКТУС у сарадњи са ПРОНИ Центром за омладински развој организује Тренинг за тренере „#NeMrzim, дакле, постојим“ који ће се одржати од 7. до 11. новембра 2014. године у Требињу.

Основни циљ тренинга је оспособљавање 20 активних младих људи из Републике Српске ради креирања базе тренера – активиста за борбу против говора мржње и дискриминације на било којој основи.

   
    Poziv za volontiranje u programu
„Stariji brat, starija sestra“ 2014.
Zemlja djece Tuzla  
Ukoliko želiš biti volonter Udruženja „Zemlja djece“ Tuzla:
Ispuni prijavu koju možeš pronaći na www.zemljadjece.org, “ download“ odjeljak, i pošalji na e-mail adresu aidasofic@gmail.com
(Za dodatne informacije obratite se na e-mail aidasofic@gmail.com ili broj telefona 035 257 390)
Ukoliko želiš biti volonter Udruženja IPAK Mladost gradi budućnost: Ispuni prijavu koju možeš pronaći na www.ipak-mgb.ba i pošalji na e-mail adresu elada@ipak-mgb.ba
(Za dodatne informacije obratite se na e-mail elada@ipak-mgb.ba ili broj telefona 035 299 027). Prijave se mogu slati do 5.10.2014. godine.
   
    Prekogranična građanska mreža za mir, pomirenje i
sigurnost građana na Balkanu
Hronike  

Helsinški Parlament Građana (hCa) Istanbul, Turska, nosilac je ovog projekta, čiji su partneri: SeConS – Development Initiative Group Beograd, Srbija; Asocijacija za demokratski prosperitet ZID Podgorica, Crna Gora; Institut za regionalne i međunarodne studije Sofija, Bugarska; Centar za istraživanje, dokumentaciju i publikovanje Priština, Kosovo i Omladinski resursni Centar Tuzla.
Cilj ovoga projekta je jačanje održive regionalne mreže nevladinih organizacija, koja će raditi na izgradnji mira, pomirenja i sigurnosti na lokalnom, državnim i regionalnom nivou. Mreža će stimulirati i jačati društveno-političku i pravnu transformaciju procesa EU integracija balkanskih zemalja i Turske.
U okviru projekta objavljujemo hronike koje možete preuzeti korištenjem linka za više o svemu dok zadnji broj možete preuzeti klikom na naslov u prilogu.
Hronika 8 - Poplave u BiH - Prirodna katastrofa koja se mogla izbjeći, ili njene posljedice umanjiti!

   
    „AKO ŠUTIŠ ONDA SUDJELUJEŠ! DIGNI GLAS PROTIV NASILJA!“
protiv nasilja  
Kampanja „Ako šutiš onda sudjeluješ! Digni glas protiv nasilja!“ počela je sa implementacijom.
Prvi koraci kampanje su bili razgovori sa pedagozima srednjih škola u Tuzli. Razgovore su vršili članovi Omladinske grupe sa polaznicima seta treninga „Don't be unInformed“.
Razgovori su bili informativnog karaktera, gdje su se članovi upoznavali dodatno sa terminom maloljetničke delikvencije, sa kaznama koje sleduju prestupnicima te koje mehanizme koriste za prevenciju nasilja.
   
    THE 3-rd EDITION OF THE DISCOVER E-VOLUNTEERING COMPETITION IS OPEN NOW!
e-volunteering  
Have you got an idea for a project that will involve Internet users in changing the WWWorld for the better? Enter the Discover e-volunteering competition and win a grant! ICTs and the Internet have become an important part of our everyday life. We use them not only to search for information or for entertainment, but also to support others and try to change the world for the better. There are many interesting social projects on the Web: every day people edit Wikipedia, conduct on-line language courses, provide free Web counseling, form assistance and self-help groups, promote social campaigns and many more! And we call all those actions ‘e-volunteering’, because they do this for free, voluntarily! Through this Competition we hope to show the diversity of e-volunteering actions and encourage all Europeans to undertake social activity on the Internet!
   

1 2 3 4

 

 

Donacija

Anna Lindh

Omladinski resursni centar


Insight on Conflict

Mreza za izgradnju mira

    KULT BiH   SEEmotion
             
GEC Bosnia   PRONI Brcko   Transparency International   XY asocijacija
             
             
Omladinska mreža Bosne i Hercegovine - Youth network of Bosnia and Herzegovina - Омладинска мрежа Босне и Херцеговине