Poziv na radionicu: “Politička odgovornost i kako je tražiti vol.2″

apr 19, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Prijavite se za učešće na četverodnevnom treningu pod nazivom – Politička odgovornost i kako je tražiti vol.2 Poziv namijenjen za mlade (18-35) iz cijele Bosne i Hercegovine!

Šta?

Građani i građanke, pa čak i izabrani zvaničnici i zvaničnice, što na lokalnim, što na parlamentarnim izborima, ne znaju baš mnogo o funkcionisanju države i svih njenih nivoa, nadležnosti, procesa. Praktično kazano, naučit ćete ko je za šta zadužen, čija je nadležnost park, čija rasvjeta, čija autoput, a čija EU integracije. Saznat ćete koga pitate i koga da prozovete ako vam ne valja asfalt u ulici, ako vam se ne sviđa poreska politika ili ako vaša općina plati pola miliona maraka za postavljanje 10 klupa na glavnom trgu vaše lokalne zajednice.

Također, saznat ćete odgovor na pitanje: “KAKO?”. Kako kao građani možete učestvovati, informisati se, izvršiti pritisak kroz direktnu komunikaciju, zahtijevati, tražiti, lobirati i na kraju svih krajeva kako komunicirati s javnošću, ukoliko vaša racionalna i realna očekivanja nisu ispunjena.

Svakako, svi učesnici treninga će kroz mentorski proces biti podržani da nakon završene radionice naučeno prenesu u svoje lokalne zajednice.

 

 

Ko?

Osobe od 18-35 godina iz cijele Bosne i Hercegovine, aktivni u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze – studenti/ce, srednjoškolci/ke, zaposleni/e ili ne.

Tražimo društveno angažovane osobe koje će po završetku treninga i usvojenog znanja po povratku u lokalne zajednice inicirati jednu građansku inicijativu.

Kad?

Od 05.05.2022. do 08.05.2022.godine  – primljeni učesnici i učesnice će biti kontaktirani najkasnije do 29.04.2022. godine.

Gdje?

U Tuzli, od 05. do 08. maja 2022. godine.

Ko organizuje?

Ekipa okupljena oko satiričnog portala šatro.info, odnosno Udruženja za razvoj medija i civilnog društva.

Šta ćemo raditi?

Upoznati politički sistem Bosne i Hercegovine – od države do lokala, razjasniti ko se čime bavi i zbog čega, ko je odgovoran, a ko se pravi da nije. Osmisliti kako komunicirati s onima koji su odgovorni, šta od njih možemo i moramo tražiti. Nastaviti komunicirati i implementirati naučeno i nakon završetka radionice.

 

 

Kako se prijaviti?

Popuniti Google obrazac i poslati kratko motivaciono pismo u kojem ćete nam reći više o građanskoj inicijativi koju planirate inicirati nakon radionica – recite nam šta ne valja u vašoj lokalnoj zajednici i kako bi to mijenjali. Motivaciono pismo treba da sadrži opis vaše inicijative, te razloge zašto je ona značajna u vašoj zajednici. Pošaljite do 27.04.2022. godine. Također, potrebno je da ispunite i kratki formular na linku: Prijava za radionicu Politička odgovornost i kako je tražiti vol.2

Napomena: Motivaciono – ne pretjerujte, nije Harvard. Do jedne stranice teksta.

Šta se očekuje od vas?

– Učešće svakog dana programa;

– Interes za djelovanjem u lokalnoj zajednici;

– Spremnost da inicirate jednu građansku inicijativu i uputite prema vijeću vaše opštine/grada/kantona.

Dodatne informacije:

– Radionice će biti realizovane kroz neformalnu edukaciju;

– Vodiće ih stručnjaci iz oblasti vladavine zakona, medija i omladinskog rada;

– Organizator pokriva troškove prevoza, noćenja i ishrane tokom učešća na radionicama (puni pansion);

– Kao što smo već naveli – ogroman broj BH građana nije upoznat sa ovom temom – pa ni od vas ne očekujemo da imate predznanje. Očekujemo energiju, volju i želju za ličnim usavršavanjem u cilju doprinosa lokalnoj zajednici iz koje dolazite.