Aktivno učestvovati u rješavanju problema

aug 20, 2021 | Novosti

 

Priredio: Đorđe Krajišnik

U Omladinskom kulturnom centru (OKC) Abrašević u Mostaru u sklopu projekta “Local accountability in action: Citizens forums and street art in Mostar” održane su tri radne diskusije s građanima na teme mladih, urbanizma i kulture. Na temu mladih, učesnici su, kako je saopšteno, razgovarali i tražili načine kako doprijeti do institucija koje bi se trebale baviti i unaprjeđivati poziciju mladih u Mostaru. Nakon identificiranja ključnih problema, učesnici diskusije zajednički su razvili zagovaračke inicijative koje će biti vezane za Komisiju za mlade pri Gradskom vijeću grada Mostara.

Pored toga, diskusija o urbanizmu i infrastrukturi unutar naselja aktualizirala je trenutnu problematiku loše komunikacije između Grada Mostara i građana, te su spomenuti konkretni primjeri urbanističkih problema koji su prisutni u gradu. Na kraju diskusije učesnici su, kako je istaknuto iz OKC Abrašević, razgovarali na koji način pristupiti problemu nedovoljno dobre komunikacije između građana i administracije, a vezano za infrastrukturne radove koji se izvode u njihovim naseljima.

Na diskusiji o kulturi okupljeni su se podsjetili koje se institucije financiraju iz budžeta grada, te su govorili o njihovim aktivnostima. Razgovaralo se i o strateškom planu koji je napisan u svrhu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture, te kako da se taj dokument iskoristi, kako bi se unaprijedilo stanje na području kulture.

U narednom periodu, istakli su organizatori, građani će raditi na svojim inicijativama u ovim oblastima, te će na taj način pokušati aktivno učestvovati u rješavanju problema koji su bitni za zajednicu u kojoj živimo.

(mreža-mira)