AKTIVNOSTI ORC/HCA U MAJU 2021.

jun 13, 2021 | Novosti

Eko-akcija: “Sačuvajmo Paučko jezero kao gorsko oko”

Zaštićeni pejzaž Konjuh krije nevjerovatne ljepote. Jedna od njih je i prekrasno Paučko jezero koje, okruženo četinarskom šumom i sa svojom biološkom raznolikošću, privlači brojne turiste ljubitelje iskonske prirode.

Rafting klub “Tuzlak” pokrenuo je projekat “Sačuvajmo Paučko jezero kao gorsko oko”, čiji je cilj da građane aktivno uključi u zaštiti i povećanju atraktivnosti Paučkog jezera kako bi se razvijala javna svijest o potrebi njegovog očuvanja jer ono jedno od tek dva prirodna jezera tog tipa na području TK.

U ekokaciji čišćenja jezera je 09.05.2021 godine učestvovalo 20 volontera članova Rafting kluba “Tuzlak” i ekovolontera iz partnerskih organizacija Budi Muško iz udruženja “Zemlja djece BiH” i Omladinskog resursnog centra Tuzla.

Volonteri koji su učetvovali u akciji imali su priliku osjetiti prirodne ljepote Bosne i Hercegovine timskim radom u čišćenju jezera, okušati se u veslanju te kao svaki pojedinac doprinijeti očuvanju prirode koja postaje zapostavljena na našim prostorima.

Akcija je provedena uz nadzor rendžerske služne Zaštićenog pejzaža i stručnu pomoć njihovog nadzornika Dževada Softića. Prilikom provedbe akcije u Zaštićenom pejzažu su se primjenjivale samo propisane i minimalne intervencije, dok ostalo kako je i predviđeno reguliše sama priroda.

Projekat “Sačuvajmo jezero Paučak kao gorsko oko” je podržan od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK .

CAT – Bosna i Hercegovina

Tokom mjeseca maja, nastavili smo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu projekta „CAT – Bosna i Hercegovina“.

Naše mačke su nastavile da oduševljavaju javnost na društvenim mrežama.

Ukoliko još uvijek ne pratite naše mačke – pozivamo vas da to učinite na:FacebookWeb PortalInstagram i Youtube kanal.

Tuzla: KUVI dijalog – “Veterani i mladi”

Omladinski resursni centar Tuzla – ORC Tuzla je 24.05.2021 ugostio ratne veterane iz Dervente, iz Udruženja „Pravi Požar“. Imali smo priliku čuti ispovijesti, mišljenja i razmišljanja ovih hrabrih ljudi, pripadnika svih vojnih komponenti u ratu u BiH.

“Bila sam skeptična, ne želim puno slušati o ratu, izbjegavala sam tu temu, ali mi je dijalog s veteranima bio zaista zanimljiv”, prokomentarisala je jedna od učesnica KUVI dijaloga u Tuzli.

Sagledati priču sa svih strana, slušati o tuđim iskustvima i razgovarati o ovim temama nije lako, ali je moguće i doprinosi razmišljanju i razumijevanju. Takve priče smo imali priliku slušati od naših veterana i uvidjeti besmisao rata.

“Prvi put Bogu sam se pomolio kada sam bio ranjen, kada su mi rekli da možda neću preživjeti – pomolio sam se samo da stignem na vrijeme. Vjera i brda pomjera.. “ rekao je jedan od veterana.

Zahvaljujemo se KUVI dijalogu “Veterani i mladi” što su našim mladima pružili priliku za ovakvo iskustvo i razgovor.

Isto tako, zahvaljujemo se menadžmentu Javne ustanove „Centar za Kulturu Tuzla“, koji su nas za ovu priliku ugostili i ustupili nam prostor za ovu veoma zanimljivu radionicu.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sa mačkama u zajednici – CAT BiH & RTV7

Voditeljica, Azra Muderizović, u petoj epizodi novog serijala #SaMackamaUZajednici donosi priču u Gornjoj Tuzli, Konjičkom klubu Mango. Ovaj Klub nastao je iz ljubavi prema ovim plemenitim životinjama, a osnovao ga je mladi sugrađanin Adi Mujaković u periodu kada počinje doba koronavirusa. VIDEO

U šestoj epizodi novog serijala #SaMackamaU Zajednici ugostila je mladu ekipu Pozorišta mladih Tuzle, koje je registrovano od strane Udruženja „MLADI TUZLE“ Tuzla i grupe studenata glume i produkcije sa Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Govornik je između ostalog bio i direktor Srednje umjetničke škole u Tuzli, Adnan Mujkić. VIDEO

#CATBiH u saradnji sa Radio televizijom 7 Tuzla (#RTV7) realizuje ovu emisiju, u kojoj je pažnja posvećena aktuelnim društvenim temama, gradu, ljudima, podršci mladima, prilikama za mlade, civilnom sektoru, društvenom aktivizmu i slično. Predviđeno je da u narednom periodu ugostimo brojne, između ostalih akademske ličnosti, psihologe, sociologe i predstavnike mladih, a vas pozivamo da nam u komentarima napišete koje teme biste voljeli čuti u budućim izdanjima emisije “Sa mačkama u zajednici”!

„CAT Digitalna Akademija“ – Trening Bijeljina

U saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu Drugu Digitalnu akademiju za menadžere/ice društvenih mreža!

Digitalna akademija je okupila 20 najmotivisanijih mladih menadžera/ica društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Offline modul, održan je za sve učesnike i učesnice Digitalne Akademija u Bijeljini od 17. do 21. Maja.

Želja nam je da potaknemo kreativno okruženje u kojem će se mladi osjećati prijatno i ohrabreno da započnu svoju kampanju u zajednici.

Nakon završenog treninga uživo polaznici/ce Akademije su u mogućnosti da u partnerstvu sa drugim polaznicima/cama pokrenu svoje digitalne kampanje, koje će između ostalog imati za cilj i jednu “onground” akciju u zajednici odakle dolaze.

Ova aktivnost je podržana kroz program Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

PodCat sa Malikom

Gosti nove epizode PodCAT-a sa Malikom bili su mladi Bijeljine, Miloš Stanišić, mladi vijećnik i Katarina Tomanić, mlada aktivistica iz Bijeljine.

Mladi iz Bijeljine su u novoj epizodi zajedno sa Malikom razgovarali o budžetu za malde u Bijeljini, prilikama ili neprilikama koje imaju mladi na lokalnom nivou te o njihovoj budućoj suradnji. VIDEO

“ZOOM se u GV Tuzla naplaćuje po minuti???”
U novoj epizodi PodCAT-a sa Malikom gosti su mladi vijećnici GV Tuzla, Selma Ćatibušić, Omer Berbić i Admir Čavalić.

Selma, Omer i Admir su zajedno sa Malikom razgovarali o aktuelnim dešavanjima u GV Tuzla, konkretnoj borbi i radu iz opozicije te o inicijativama od formiranja Progresivni blok Tuzla. VIDEO

“Bombardovat” ćemo OV inicijativama za mlade!!
Gosti nove epizode bili su mladi vijećnici OV Lukavac Mirza Mujagić i Ermin Prijić.

Mladi vijećnici iz Lukavca su u novoj epizodi zajedno sa Malikom razgovarali o budžetu za malde OV Lukavac, prilikama ili neprilikama koje imaju mladi na lokalnom nivou te o njihovoj budućoj suradnji. VIDEO

Novu sezonu PodCAT-a sa Malikom CAT Bosna i Hercegovina realizuje u suradnji sa Fondacija Boris Divković.

PodPatrola – Šta mislite o govoru mržnje? Anketa Bijeljina

REDOVNE AKTIVNOSTI ORC I HCA TUZLA

Tokom maja radili smo na održavanju i razvoju komunikacija i koordinacije unutar Omladinske mreže Bosne i Hercegovine (www.omladina-bih.net). U okviru toga smo svakodnevno na mejling listu mreže (posta@omladina-bih.net, alfbih@googlegroups.com ), ali i na druge adrese u Bosni i Hercegovini i regiji distribuirali informacije interesantne za mlade i omladinski aktivizam u BiH. Vršili smo korespondenciju sa organizacijama i pojedincima zainteresovanim za rad mreže, odgovarali na upite vezane za određene aktivnosti, edukacije i ostale informacije vezane za aktivizam mladih u BiH. Isto tako, naš projektni tim nastavio je sa apliciranjima za projekte.

PLANOVI HCA/ORC-A ZA JUNI 2021.

– Nastavljamo sa aktivnostima u novom ciklusu CAT – Expanding the Media Toolbox. U okviru ovoga ćemo nastaviti smo sa realizacijom II „Digitalne akademije“ sa mladima iz BiH, koji će imati priliku da u svojim gradovima i lokalnim zajednicama rade na digitalnim kampanjama koje će za cilj imati jednu uličnu akciju u zajednicama iz kojih dolaze koordinatori kampanja. Nastavićemo sa emitovanjem serijala „Mačke u lokalnoj zajednici“, u saradnji sa RTV7 Tuzla, nastaviti snimanje „PodCat-a sa Malikom“, ovoga puta sa mladim vijećnicima i odbornicima širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Fondacija Boris Divković, Snimiti 50 emisija “CATPatrole”, koje će se tokom ljeta emitovati na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom u saradnji sa FIST Production Sarajevo. , Kontinuirano nastaviti sa online kampanjom (Vijesti i prilike za mlade, poruke i glasovi mladih, video, foto, meme sadržaj), Realizovati 20 pub kvizova širom Bosne i Hercegovine na temu aktivizma, izgradnje mira i povjerenja, političke i medijske pismenosti u saradnji sa našim partnerima, Proširiti CAT BiH tim sa mladima iz Omladinske grupe ORC Tuzla
– Nastavak aktivnosti u okviru ALF Mreže BiH. U okviru ovoga ćemo početkom juna organizovati Prvo internacionalno online piano takmičenje „Sergei Rachmaninoff, a u okviru ALF Virtual Marathon for Dialogue in the EuroMEd, a tokom juna organizovati godišnji sastanak mreže, na kome će biti predstavljen izijenjeni i dopunjeni „Sporazum o saradnji članica ALF BiH“, te organizovati konferenciju za medije i stakeholdere na kojoj ćemo informisati javnost o urađenim aktivnostima ALF BiH u proteklom periodu i planovima za dalje, O ovome ćemo vas obavijestiti u skorije vrijeme
– Nastavak aktivnosti u okviru partnerskog projekta „Youth Rule o Law LAV (YroLL), čiji je nosilac Udruženje „Ja BiH u EU“ iz Sarajeva, a podržan je od strane Evropske unije. Projekat će trajati 30 mjeseci. O aktivnostima ćemo vas informisati na našim glasilima.
– Nastavak rada na fundraisingu.
– I, akoBogda početak realizacije rekonstrukcije tavana iznad naših kancelarija, koji smo dobili od grada Tuzla na korištenje, te otvaranje Centra Aktivista Tuzle. Do sada smo uspjeli očistiti i izbaciti smeće koje se decenijama nakupljalo na tavanu (otprilike 4-5 tona papira, drveta, lima, stakla i ostalog smeća), ali i pronaći dosta fotografija Tuzle i aktivnosti sportskih klubova i mladih u periodu 1960 – 1985. Od ovih fotografija planiramo napraviti izložbu u skorije vrijeme. U očekivanju urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole, krećemo polako sa namicanjem sredstava
.