Asocijacija srednjoškolaca u BiH pokrenula inicijativu za unapređenje praktične nastave: Info sesija u Tuzli prva u nizu!

apr 4, 2024 | Aktivnosti, Novosti

Tim Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) nedavno je posjetio Mješovitu mašinsku školu i Mješovitu saobraćajnu školu u Tuzli kao dio aktivnosti u okviru projekta “Mi želimo dobru praksu, a vi?”. Cilj posjete bio čuti promišljanjasrednjoškolaca i srednjoškolki sa područja Grada Tuzla o kvaliteti praktične nastave.

S obzirom na ozbiljan problem nekvalitetne praktične nastave u srednjim školama Bosne i Hercegovine, projekat “Mi želimo dobru praksu, a vi?” je iniciran kako bi se uticalo na rješenje navedenog problema. Iako su teoretski aspekti obrazovanja prisutni, nedostatak kvalitetne i dostupne praktične nastave je primjetan u mnogim lokalnim zajednicama. Cilj ovog projekta je unaprijediti praktičnu nastavu za srednjoškolce/ke širom Bosne i Hercegovine.

Info sesija, održana 28. marta/ožujka, okupila je 69 učesnika/ca, odnosno učenika/ca i nastavnika/ca iz Mješovite mašinske škole i Mješovite saobraćajne škole u Tuzli, kako bi se razmijenila iskustva i ideje o poboljšanju praktične nastave. Tim je imao priliku istražiti nove mogućnosti i uspostaviti saradnju za daljnji rad na projektu.

„Kao učenik Mašinske škole smatram da sam zakinut sa znanjem praktične nastave. U budućnosti bi volio da moja mišljenja budu usvojena i da učenici budućih generacija imaju praktičnu nastavu i da ne budu zakinuti sa znanjem. Isto se tiče ferijalne prakse predložio bih zahtjev da se preko privrednika usvoji ta praksa koja bi pružila znanje i praksu učenicima za koji pohađaju taj smjer. Da imaju obezbijeđenu adekvatnu zaštitnu opremu HTZ opremu i literaturu za njihov smjer“. – ističe učenik Mješovite mašinske škole Tuzla.

„Smatram da je praktična nastava u Tuzlanskom kantonu zakazala u svakom polju. Također smatram da mi kao srednjoškolci smo željni znanja a to možemo postići dobrom praksom. Mnogi učenici nemaju prakse u svojim školama i sama sam jedna od njih. Želim da svaki srednjoškolac ima kvalitetnu praksu koja će im pružiti znanje“. – naglašava učenica Mješovite mašinske škole Tuzla.

Pozivamo sve srednjoškolce/ke, nastavnike/ce i zainteresirane da nas prate za naredne info sesije koje će biti održane u još 8 bh. gradovima (Doboj, Jajce, Široki Brijeg, Banja Luka, Sanski Most, Zenica, Istočno Sarajevo i Gradačac) tokom aprila mjeseca. Vaše prisustvo i podrška su od ključnog značaja za ostvarenje naših ciljeva. Pratite naše društvene mreže (@asubih) i web stranicu www.asubih.ba za najnovije informacije o datumima i lokacijama nadolazećih događaja.

Projekat „Mi želimo dobru praksu, a vi?“ implementira Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca/ki u zemlji i okupljanje svih mladih koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH. Lokalni timovi su podružnice ASuBiH čiji je rad fokusiran na aktivnosti koje utiču na poboljšanje statusa srednjoškolaca/ki u lokalnoj zajednici. Lokalni timovi ASuBiHdjeluju u 72 grada širom BiH.