CEI SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo 2021.

aug 6, 2021 | Novosti

 

Centralnoevropska inicijativa (CEI) i Južnoevropska medijska organizacija (SEEMO) objavili su poziv za CEI SEEMO nagrade za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu kojim se nastoji istaknuti rad istraživačkih novinara i njihov doprinos istraživanjima uprkos teškim uslovima u kojima rade.

Ove godine se posebno želi promovisati rad istraživačkih novinara koji su pridonijeli skretanju pažnje na socio-ekonomski uticaj pandemije koronavirusa na živote ljudi, posebno istražujući priče fokusirane na spol, mlade, manjine i osobe s invaliditetom.

Poziv je namijenjen novinarima koji dolaze iz 17 zemalja članica CEI-a: Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama: “profesionalni novinari” (4.000 eura) i “mladi profesionalni novinari” (1.000 eura).

Za nagradu u kategoriji “profesionalni novinari” mogu se prijaviti novinari koji su se u posljednje dvije godine aktivno bavili istraživačkim novinarstvom i još uvijek su aktivni u novinarstvu. Prijavljeni za ovu kategoriju trebaju poslati najmanje po dva primjera novinarskog rada.

Za nagradu u katogoriji “mladi profesionalni novinari” mogu se prijaviti kandidati koji su rođeni 1991. godine ili poslije, a koji su bili aktivno uključeni u istraživačko novinarstvo u šta se ubrajaju i obuke koje su organizovale škole, univerziteti ili nevladine organizacije, a u sklopu kojih su objavili barem jednu istraživačku priču koja zadovoljava profesionalne standarde. Za ovu kategoriju, svi zainteresovani trebaju poslati najmanje po jedan primjer novinarskog rada.

Ovogodišnje prijave će pregledati međunarodni žiri kojeg čine ugledni novinari i medijski stručnjaci. Ceremonija dodjele nagrada održaće se tokom Medijskog foruma Jugoistočne Evrope (SEEMF) u oktobru 2021.

Rok za prijavu je 31.8.2021.

Više detalja i prijavni obrazac dostupni su ovdje.