DANI ALF MREŽE BiH U TUZLI (03. – 05. NOVEMBAR 2023.) IZVJEŠTAJ

nov 8, 2023 | ALF Aktivnosti

Youth Resource Center (ORC) Tuzla

U Tuzli je, od 3. do 5. Novembra, a shodno odlukama Upravnog Odbora Mreže iz Viteza, održana prva od tri planirane zajedničke aktivnosti ALF BiH mreže – Dani ALF u Tuzli. Tokom ove manifestacije odigrane su dvije pozorišne predstave, te sastanak članica ALF BiH iz Tuzle i potencijalnih novih članica mreže.

Ova dvodnevna manifestacija održana je u organizaciji glavne kancelarije ALF BiH, DIS Teatra Banja Luka i Gradskog Kazališta mladih Vitez, a uz podršku Centra za Kulturu Tuzla, Pozorišta mladih Tuzla, Gradske uprave Grada Tuzla, Foruma Građana Tuzle i hotela “Miris dunja 88” Tuzla.

Na manifestaciji (osim gledalaca) su aktivno učestvovale i članice ALF BiH: Forum Građana Tuzla, Draft Teatar Tuzla, Magic Factory Tuzla (TFF), te organizacije koje još nisu članice mreže: “Čuvari osmijeha” Banja Luka, Pozorište mladih Tuzla i DIS scena Zvornik.

Petak, 3. Novembar 2023. godine u 19:30

U Sali Pozorišta mladih Tuzle otvorena je manifestacija, te odigrana koprodukcijska predstava DIS teatra Banja Luka i Gradskog kazališta mladih Vitez – “PAKLENE STRUNE”

“Paklene strune” je koprodukcija Gradskog kazališta mladih iz Viteza i DIS teatra iz Banjaluke, koja hrabro istražuje granice ljudske i umjetničke izražajnosti.

Ova koprodukcija donijela je posebnu kreativnost i snagu da mladi stvaratelji iznesu umjetničke vizije, eksperimente i nekonvencionalne ideje te omogućava da predstava ”Paklene strune” bude prepoznata kao jedno od najinovativnijih kazališnih djela u suvremenom vremenu… 


Publika je toplim aplauzom nagradila glumce i ekipu iz Banja Luke i Viteza.

Subota, 4. Novembar 2023. godine u 12:00

U prostorijama Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla i Foruma građana Tuzle održan je radni sastanak sa članicama mreže i potencijalnim novim članovima. Na sastanku su prisustvovali predstavnici sljedećih organizacija – članica mreže: Forum Građana Tuzle, Omladinski Resursni Centar Tuzla, DIS Teatar Banja Luka, Gradsko kazalište mladih Vitez, Magic Factory (TFF) Tuzla, “Čuvari osmijeha” Banja Luka (potencijalna nova članica), te volonteri omladinske grupe ORC Tuzla.

 

Sastanak je otvorio podpredsjednik UO ALF BiH, Novica Bogdanović, a potom je koordinator ALF BiH Miralem Tursinović informisao prisutne o:

 

  • Aktivnostima ALF BiH mreže u proteklom periodu.

U okviru ovoga, razgovaralo se o do sada urađenim aktivnostima i pokrenutim komunikacijskim kanalima na Kojima se skoro svakodnevno objavljuju vijesti, Novosti, informacije i najave: 

https://orctuzla.ba/alfbih/ (ALF BiH web stranica)

https://www.annalindhfoundation.org/networks/bosnia-and-herzegovina (podstranica ALF BiH na glavnoj stranici ALF)

https://www.facebook.com/Anna.Lindh.Foundation.BiH (fb stranica mreže)

https://www.facebook.com/groups/httpswww.alfbih (fb grupa mreže)

 

  • Aktivnostima ALF generalno 

U okviru ovoga, prisutni su informisani o trenutnim projektima i pozivima ALF:

“ALF in motion” https://annalindhfoundation.org/alfinmotion-anna-lindh-foundation-mobility-programme-fourth-edition

čiji je cilj jačanje mobilnosti ALF u zemljama Evrope i Mediterana. Krajnji rok za slanje aplikacija za ovaj četvrti poziv u ovoj godini je 12. novembar

“ALF Hands-on”  https://annalindhfoundation.org/calls/alf-hands-on

Radi se o pozivu za održavanje on-line radionica i treninga. Rokovi za apliciranje za ovu godinu su istekli, ali će vjerovatno biti ponovljeni u 2024. Više o tome ćete biti informisani nakon sastanka šefova ALF mreža u Istanbulu, u decembru ove godine.

 

Koordinator mreže Miralem Tursinović obavijestio je prisutne da će u narednom periodu (decembar 2023. i mart 2024) organizovati dvije on-line sesije za članice ALF BIH u kojima ćemo pomoći potencijalnim aplikantima za ALF pozive da lakše naprave i pošalju svoje aplikacije.

 

Još jednom je naglašeno da se članice mreže trebaju aktivirati u razmjeni informacija, te podržati u eventualnim zajedničkim aktivnostima.

 

Na kraju sastanka članice mreže su informisane da u narednom periodu (januar i mart 2024.) planiramo održati još dvije ovakve zajedničke aktivnosti (Dani ALF BiH) u dva grada BiH i da je poziv članicama otvoren.

Subota, 4. Novembar 2023. godine u 19:00

Na kamernoj sceni Doma Mladih Tuzla odigrana je predstava “DIS Scene Zvornik” –

“Jutro je pametnije od noći”

Jutro je pametnije od noći je predstava u kojoj je prikazan odnos savremenih generacija prema istoriji i književnosti, a djelo je prikazalo i uticaj tehnologije na savremene učenike koji zbog toga malo vremena posvećuju edukaciji i praćenju onoga što rade kroz vaspitno-obrazovni pogram.

Predstava je dobitnik dvije nagrade na nedavno završenom Festivalu omladinskih pozorišta RS: Nagrada za sporednu mušku ulogu Zlatko Janjić, u ulozi Atile, te specijalna nagrada za humor

Ova predstava je projekat DIS Teatra Banjaluka i Bosnia and Heregovina Resilience Initiative (BHRI), kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim učesnicima ALF dana u Tuzli, svima koji su nas podržali, te tuzlanskoj publici i svim mladima koji su uzeli učeće u ovoj manifestaciji.

Tuzla, 07.11.2023.

Koordinator ALF BiH

Miralem Tursinović