Dvije godine projekta „Misli o prirodi!“ bit će obilježeno velikom Godišnjom konferencijom 25. i 26.8. u Sarajevu

aug 21, 2021 | Novosti

 

Devet Eko HUBova, deset inicijativa za društvenu odgovornost kompanija, 11 zagovaračkih mreža, te desetine aktivnosti prema mladima, novinarima i novinarkama, školama… samo su neke od tema velike Godišnje konferencije „Misli o prirodi!“ na kojoj će Centar za promociju civilnog društva predstaviti dosadašnja postignuća u okviru ovog projekta.

Godišnja konferencija, kojom ćemo obilježiti dvije godine projekta „Misli o prirodi!“, bit će održana u Hotelu „Hills“ u Sarajevu 25. i 26.8.2021, prvi dan sa početkom u 10:00 sati kada su predviđene uvodne riječi, dok su izjave za medije predviđene također za 25.8.2021. u 11:20 sati.

Medijima će se kao predstavnica donatora projekta obratiti ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, direktorica CPCD-a Aida Daguda, projektna menadžerica Dajana Cvjetković, te kao predstavnik korisnika projekta koordinator Eko HUBa Maglaj Davor Šupuković.

Ukupno 40 učesnika i učesnica, od kojih su svi na određen način doprinijeli implementaciji projekta „Misli o prirodi!“, aktivisti i aktivistice za zaštitu okoliša na terenu, u sklopu osam predviđenih panela, govorit će o rezultatima postignutim u okviru različitih segmenata projekta.

Tako će jedan panel okupiti predstavnike nekih od ukupno devet Eko HUBova koji će govoriti o onome što su svojim aktivnostima na području ukupno 41 opštine postigli od osnivanja početkom 2020. godine. Po jedan panel bit će posvećen i inicijativama za društvenu odgovornost kompanija, zagovaračkim mrežama te medijskim projektima, uključujući okončane kao i one koji su još uvijek aktivni – ukupno njih 31.

O rezultatima koje je postiglo 37 javnih osnovnih i srednjih škola, posebno na jačanju svijesti o zaštiti okoliša kod djece, u okviru programa Eko škole, kao i budućem aktiviranju teme zaštite okoliša u školama, govorit će se na panelu drugog dana konferencije. Poseban panel okupit će mlade koji su učestvovali u projektnim aktivnostima usmjerenim na njih, kao i učesnike/ce kampanje „Ja sadim, a ti?“.

Na konferenciji će biti dodijeljenje i nagrade „Eko novinar/ka“ za najbolji medijski tekst, audio/video prilog te fotografiju na temu zaštite okoliša u proteklom periodu, kao i nagrade pobjednicima/ama video izazova za mlade „Ljetni eko kamp“, te nagrada za najljepši mini vrt u okviru kampanje „Ja sadim, a ti?“.

Konferencija će osim samih učesnika i učesnica projekta ugostiti i predstavnike/ce institucija koje se bave zaštitom okoliša, kao i drugih zainteresovanih strana.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti projektnom službeniku Tariku Moćeviću na mail tarik.mocevic@cpcd.ba ili na broj telefona +38761904815.