Edukativne radionice u sklopu projekta “Forenzika nasilnog ekstremizma u digitalnom okruženju”

feb 7, 2024 | Aktivnosti, Novosti

Nakon uspješno održane radionice u Mostaru, edukaciju o prepoznavanju nasilnog ekstremizma na društvenim mrežama nastavili smo sa mladima u Sarajevu.

Mladi su kroz rad sa ekspertima naučili kako prepoznati znakove nasilnog ekstremizma na društvenim mrežama, poput govora mržnje i pozivanja na nasilje. Razgovarali su o tome kako se nositi s takvim sadržajem i kako se zaštititi od njega, te kako prijaviti sumnjive ili opasne aktivnosti na društvenim mrežama kako bi pomogli u sprječavanju širenja nasilnog ekstremizma.

 

“Smatram da je tema govora mržnje izuzetno važna za razgovor sa mladima. Za mene, govor mržnje je svaki oblik razmjenjivanja uvreda na osnovnu neobjektivnog razloga. Naglašavam da bi se o ovoj temi trebalo razgovorati, ne samo u neformalnom, već i u formalnom obrazovanju.”, kazala je Amina Bahtanović, učesnica edukativne radionice.

Projekat podržava SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

SMARTly connected!

Preuzeto sa: jabiheu.ba