Institut za medije Crne Gore i IREX u okviru projekta ,,Saznaj i razaznaj” – obuka za trenere medijske pismenosti

aug 5, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Institut za medije Crne Gore i IREX u okviru projekta ,,Saznaj i razaznaj” (L2D) organizuju obuku medijske pismenosti koja je namijenjena odraslim osobama radi njihovog budućeg obučavanja u pravcu stvaranja trenera za odrasle u oblasti medijske pismenosti.

OBLAST:

Medijska pismenost

OPIS

Cilj ovog programa jeste regrutacija nove grupe građana sa iskustvom i znanjem o medijskoj pismenosti, o obrazovanju i metodici prenošenja znanja, novinarstvu, faktčekingu, komunikacijama, kako bi bili obučeni da postanu treneri za odrasle za medijsku pismenost.

Tokom trajanja projekta, odabrani polaznici će biti obučeni za trenere a potom i sami držati treninge grupama od 15 do 20 učesnika širom Crne Gore u okviru ovog projekta.

Na osnovu ovog poziva, IMCG će izabrati 30 novih kandidata koji će pohađati besplatnu četvorodnevnu obuku za trenere medijske pismenosti, u organizaciji IMCG i IREX. Obuka za trenere medisjke pismenosti će biti održana u krajem septembra i početkom oktobra i sastojaće se od dva dijela: „online“ i „offline“ – na seminaru, u plaćenom hotelskom smještaju.

IMCG će voditi računa o geografskoj disperziji tokom selekcije kandidata za trenere medijske pismenosti.  Cilj je da 30 selektovanih kandidata dolaze iz sve tri regije Crne Gore. Izabrani i obučeni kandidati će imati mogućnost da održe najmanje jedan trening tokom 2022. godine i više treninga u narednim godinama, za honorar, u saradnji sa IMCG i IREX.

USLOVI

Mogu se prijaviti svi građani koji posjeduju:

 • osnovno razumijevanje medijske pismenosti i žele da savladaju IREX-ovu metodologiju za trenere medijske pismenosti, a da kasnije sami sprovode treninge.
 • znanje i iskustvo iz oblasti novinarstva, faktčekinga, medijske pismenosti, obrazovanja za odrasle, obrazovnih programa, zastupanja, kritičkog mišljenja i razvoja;
 • interesovanje da obučavaju odrasle, sa 30 i više godina, širom Crne Gore a posebno u sjevernom regionu države.

Poželjno je da kandidati koji se prijavljuju na ovaj oglas imaju sljedeće kvalifikacije:

 • univerzitetsku diplomu u oblasti društvenih nauka (novinarstvo, komunikacije, obrazovanje, političke nauke, sociologija, psihologija ili druga primjenjiva grana društvenih nauka).
 • osnovno razumijevanje medija i informacijske pismenosti, medijske pismenosti, digitalne pismenosti i/ili fekčekinga.
 • iskustvo u držanju treninga, obučavanju, ili držanju predavanja,
 • poželjno iskustvo u prenošenju znanja, interaktivnim trening metodama (npr. rad u malim grupama, studije slučaja, kvizovi, demonstracije, itd.) i digitalnim alatkama  (npr. nalozima na društvenim mrežama, putem pretraživanja interneta, itd.).
 • poželjno je pedagoško znanje.
 • poželjno je razumijevanje crnogorske medijske scene, obrazovnog sektora i povezanih pitanja.
 • neophodno je da kandidati koriste Microsoft Office i konferencijske platforme (npr. Zoom i slično tome.)
 • očekuje se da kandidati imaju sposobnost profesionalne komunikacije, odgovornog ispunjavanja dogovorenih obaveza i pisanog izvještavanja o aktivnostima koje su preuzeli u okviru ovog projekta.

NAČIN PRIJAVE

Kako biste se prijavili potrebno je da se podnese CV/radna biografija sa naglaskom na znanju i iskustvu relevantnom za ovaj oglas, na email adresu: imcg@mminstitute.org

ROK ZA PRIJAVU:

25. 8. 2022. godine.