Izgradimo mir online!

sep 26, 2021 | Novosti

 

Izgradnja mira je posao koji je dodjeljen svima pojedinačno. Educiranjem i informisanjem mladih želimo stvoriti ambasadore koji će poruke mira nositi u sebi i širiti ih i prenositi na druge.

Udruženje za društveno istraživanje “Global Analitika” realizuje projekat pod nazivom “Izgradimo mir online!” uz podršku organizacije Catholic Relief Services (CRS). Ovim projektom želimo raditi na dijalogu u društvu na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Želimo stvoriti jedinstvenu nit i poruku koja će biti poveznica svih stanovnika bez obzira na religiju ili nacionalnost mladih u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom nije nam samo cilj potaknuti promjene isključivo u našoj lokalnoj zajednici, već u nekoliko zajednica, koje mogu zajednički doprinijeti izgradnji međureligijskog dijaloga u urbanim i ruralnim sredinama

Aktivnosti ćemo realizovati putem društvenih mreža, interneta i radija, kako bismo omogućili što većem broju korisnika, da postanu dio diskusije i interakcije.

Kroz ovaj projekat želimo potaknuti mlade da koriste medije koji su im nadohvat ruke, kako bi zajednički djelovali na izgradnji mira, bez obzira na geografsku udaljenost. Dodatno, želimo promovirati izgradnju mira putem medija, te tako širiti pozitivne priče kako bi što veći broj ljudi posvjedočio o važnosti izgradnje i održivosti međureligijskog dijaloga.

Kroz našu javnu kampanju želimo pokazati toleranciju, ljubav i razumijevanje između različiti religija, i samim time ćemo poslati poruku da bez obzira na različito vjerovanje, prijateljstvo i ljubav su jednaki i intenzivno jaki. Stereotipi i predrasude su veliki problem u našem društvu, pogotovo među mladima, stoga će tim Global Analitike realizovati online radionice za mlade ljude, koji će učiti i slušati o važnosti rušenja predrasude i stereotipa, međureligijskom dijalogu i obostranom razumijevanju.

Realizacijom ovog projekta promoviramo pomirenje i povjerenje u našim lokalnim zajednicama, razumijevanje drugih i drukčijih i svjedočimo o zrelosti naših lokalnih zajednica koje su otvorene za napredak i zajednički doprinos Bosni i Hercegovini.

Prijateljstvo ne poznaje granice!

globalanalitika.com