Jačanje medijske pismenosti mladih u BiH

apr 25, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na konferenciju „Jačanje medijske pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini“ koja će biti održana 26.4.2022. godine u okviru istoimenog projekta koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, provode Mediacentar Sarajevo i Agencija BORAM.

Konferencija će, između ostalih, okupiti učesnike i učesnice projekta, među kojima su mladi koji su prisustvovali radionicama medijske pismenosti u okviru projekta, te predavače/ice. U okviru projekta održano je 10 radionica u 10 gradova širom Bosne i Hercegovine, na kojima je ukupno 100 mladih srednjoškolske dobi, kroz teorijski i praktični rad, učilo o raspoznavanju lažnih od istinitih informacija i analiziralo medijske sadržaje koje svakodnevno čitaju.

Centralni dio konferencije bit će prezentacija tri najbolja rada mladih – svaka od 10 grupa mladih imala je priliku učestvovati u takmičarskom dijelu projekta te, na osnovu onoga o čemu su učili na radionicama, kreirati rad na temu medijske i informacione pismenosti mladih u digitalnom dobu. Na konferenciji ćemo imati priliku pogledati tri najbolja rada koja će prezentovati predstavnici autora, nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika te dodjela nagrada za prva tri mjesta koja će, nakon obraćanja, uručiti šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Osim navedenog, na konferenciji će biti održana i panel diskusija na temu važnosti angažmana mladih u na jačanju medijske pismenosti u BiH, kao i važnosti  prepoznavanja kredibilnih izvora informacija i uočavanja štetnog sadržaja na internetu na kome mladi danas provode mnogo vremena, što je i bio fokus radionica.

Konferencija će trajati od 10:00 do 12:30 sati, a u prilogu potražite i agendu sa detaljnijim informacijama.

Molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite do 24.4.2022. godine na mail ena.krkalic@boram.ba;