Kanton Sarajevo: Objavljeni javni pozivi za zapošljavanje u IT i BPO industriji

jul 21, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo za realizaciju programa podrške zapošljavanju u IT i BPO industriji (outsourcing poslovnih procesa), koja predstavlja pružanje administrativnih usluga na daljinu, izdvaja 1,2 mil KM.

 

Danas su na internet stranici Ministarstva objavljeni javni pozivi, koji su u odnosu na prethodnu godinu dodatno poboljšani i predviđaju edukaciju i zapošljavanje većeg broja nezaposlenih registrovanih u Zavodu za zapošljavanje KS.

Javni poziv za realizaciju programa “Poticaj za unapređenje IT poduzetništva u svrhu zapošljavanja” podrazumijeva princip “educiraj i zaposli” u oblasti IT industrije, pri čemu omogućava kompanijama edukaciju i zapošljavanje do 10 osoba na period od jedne godine.

Drugi javni poziv odnosi se na zapošljavanje u domenu pružanja administrativnih usluga dominantno izvozne orijentacije, odnosno u BPO industriji. I on će se realizirati po principu “educiraj i zaposli”. Po ovom javnom pozivu jedna kompanija može ostvariti pravo na maksimalan iznos od 56.000 KM poticajnih sredstava za osam novozaposenih, u trajanju od jedne godine.

– Povećali smo iznos sredstava u odnosu na prošlu godinu i ove godine implementacijom ova dva javna poziva očekujemo zapošljavanje većeg broja nezaposlenih u ove dvije industrije. Prošle godine za IT industriju izdvojili smo 700.000, a ove godine milion maraka, odnosno maksimalno 100.000 za deset zaposlenih u jednoj kompaniji. U oblasti BPO inudstrije povećali smo i ukupni iznos i iznos pojedinačno po kompaniji, tako da jedna kompanija sada može ostvariti podršku u zapošljavanju do 56.000, u odnosu na 35.000 u 2021. godini, odnosno po sedam hiljada za svakog novozaposlenog – precizirao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Javni pozivi biće objavljeni u Službenim novinama Kantona Sarajevo u četvrtak, 21. jula, i bit će otvoreni narednih 30 dana. Prijave se podnose u šalter sali, u prizemlju zgrade Kantona Sarajevo ili poštom.