Koalicija „Pod lupom“ pokrenula je kampanju o pritiscima na birače u BiH koja će trajati do Lokalnih izbora 2024.

dec 28, 2023 | Aktivnosti, Novosti

Predstavljene anonimne priče građana koje otkrivaju izbornu stvarnost u BiH

Koalicija „Pod lupom“ još od svog osnivanja 2014. godine upozorava na različite oblike pritisaka na birače u Bosni i Hercegovini kroz sve svoje aktivnosti, a posljednje istraživanje koje je objavila pokazalo je da je gotovo 40% ispitanika izjavilo da je doživjelo neki oblik političkog pritiska.

Navode kako ovom kampanjom nastoje rasvjetliti pritisake na birače u BiH, oblike u kojem se oni javljaju te pomoći građanima i građankama da što bolje razumiju pritiske na birače te da postanu otporniji na sve oblike pritisaka i zastrašivanja birača.

Nažalost, ono što smo uvidjeli kroz naš dugogodišnji rad i što je naročito zabrinjavajuće je to što su mnogi oblici pritisaka na birače postali uobičajena ponašanja političkih subjekata koji učestvuju u izbornim utrkama što je dovelo do toga da građani i građanke često pritiske na birače posmatraju kao redovne stranačke aktivnosti. Upravo zbog toga je bitno da svi radimo na tome da građani i građanke znaju kako da se aktivno suprotstave pritiscima na birače. – izjavila je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije „Pod lupom“.

Iz Koalicije „Pod lupom“ navode kako se građanima nekada teško oduprijeti pritiscima na birače, naročito uzimajući u obzir da politički pristici u BiH dolaze iz različitih izvora. Građani i građanke u najvećem broju pritiske na birače doživljavaju od strane svojih prijatelja i/ili poznanika, zatim stranačkih aktivista na poslu, stranačkih aktivista na društvenim mrežama, potom članova porodice, stranačkih funkcionera na položaju koji nose uticaj, te nadređenih na poslu.

Također, kada se posmatra šira slika, jasno je da su građani često žrtve manipulacija od strane vladajućih i ostalih političkih stranaka i njihovih lidera koji pokušavaju zadržati ili povećati svoju moć. Ovaj oblik pritiska na birače često dovodi do toga da ljudi glasuju iz straha ili zbog pritiska zajednice u kojoj se nalaze, umjesto da slobodno izraze svoja stvarna političke opredjeljenja.

Lokalni moćnici također imaju značajnu ulogu u pritiscima na birače. Kroz korupciju, nepotizam i zloupotrebu položaja često manipuliraju izbornim procesima kako bi se zadržali na vlasti ili napradovali stepenicu više unutar nje. Nažalost, birači se suočavaju s prijetnjama i ucjenama kojima se nastoji uticati na rezultat izborne utrke.

Iz Koalicije „Pod lupom“ navode kako su započeli raditi direktno sa osobama koje su bile izložene pritiscima na birače. Navode kako je jedan od najboljih načina za podizanju svijesti o ovoj tematici da građani i građanke pogledaju konkretne slučajeve pritisaka na birače i na koje načine se oni sve mogu odigrati. Dio anonimnih priča je već dostupan na web stranici Koalicije „Pod lupom“.

Uz saglasnost osoba koje su doživjele pritiske na birače i skrivajući njihov identitet i sve informacije koje bi ih mogle ugroziti, započeli smo sa objavom njihovih priča. One se nalaze na našoj web stranici i u narednom periodu ćemo nastavljati objavljivati priče građana. – dodala je Jelena Tanasković-Mićanović.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su poručili da ukoliko se građani i građanke žele dodatno informisati o pritiscima na birače, Koalicija „Pod lupom“ je na svojoj web stranici i YouTube kanalu objavila 10 informativno-edukativnih videa koji mogu pomoći u prepoznavanju pritisaka na birače.

Pozivamo sve građane i građanke da sa nama anonimno podijele njihovu priču o pritisku na birače koji su doživjeli. Ako ste bili primorani glasati za nekoga za koga ne želite glasati, prisustvovati stranačkim događajima, prikupljati sigurne glasove za stranku ili kandidata, podržavati i promovisati stranku ili kandidata na društvenim mrežama, dobijali ste poklone ili novac uz instrukcije za koga glasati, obećan vam je posao ili ste morali dati donaciju stranci. Bili ste izloženi pritiscima na birače! – izjavio je Hasan Kamenjaković, PR Koalicije „Pod lupom“.

Građani i građanke mogu anonimno podijeliti svoju priču o pritisku na birače koji su doživjeli putem web stranice PRIJAVNOG OBRASCA na www.podlupom.org, maila info@podlupom.org ili besplatnim pozivom na 080 05 05 05.

 

Pripremili smo 10 informativno-edukativnih videa i jedan dodani video koji je poziv za prijavu pritisaka na birače. Video materijal možete preuzeti sa linka: https://centrici-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/hasan_ccibih_org/EvOqcQzLiIhEkuM_O6BxmE0Bww1qJ8ELfYjFsWXW9ZS94Q?e=jnda4n

Anonimne priče građana o pritiscima na birače u BiH možete preuzeti sa linka: https://podlupom.org/aktivnosti/pritisci-na-birace/