Konkurs za interkulturalnu omladinsku pjesničku nagradu „Milan Dunđerski”

dec 10, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Na inicijativu profesora Milana Đorđevića, Narodna biblioteka Srbobran je 2019. godine ustanovila pjesničku nagradu „Milan Dunđerski”. Godinu dana ranije objavljena je dvojezična srpsko-mađarska knjiga izabranih pjesama Milana Dunđerskog „Pesnik je poput Prometeja–A kolto akar Prometheusz”, koju su uredili Milan Đorđević i dr Hargita Futo Horvat, a drugo, dopunjeno izdanje je izašlo iz štampe početkom ove godine.

Namjera osnivača nagrade je da trajno sačuva uspomenu na uglednog zavičajnog pjesnika i humanistu, te podstakne međunarodnu interkulturalnu saradnju omladine u nadnacionalnoj zajednici slobodnog umjetničkog duha. Ovom odlukom biblioteka u Srbobranu nastoji da progresivno i kontinuirano daje doprinos principijelnoj odbrani i afirmaciji autentičnih književno-estetskih kvaliteta i univerzalnih ljudskih vrijednosti ostvarenih u poeziji darovitih mladih pjesnika, koji pišu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku.

Nagrada „Milan Dunđerskiˮ će sljedeće godine biti dodjeljena četvrti put za umjetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pjesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku u dvije kategorije: za učenike srednjih škola i studente u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeni autori, o kojima će odlučivati članovi žirija iz reda stručnjaka afirmisanih na polju književnosti, će dobiti diplomu, dvojezičnu knjigu o Milanu Dunđerskom i novčanu nagradu, a pjesme će im biti objavljene u književnim časopisima.

Konkurs je otvoren do 31. decembra 2022., a nagrada će biti dodjeljena na svečanoj ceremoniji u Srbobranu/Sentomašu februara 2023, na dan pjesnikovog rođenja.

Zainteresovani autori na konkurs mogu da pošalju najviše dvije svoje neobjavljene pesme na sljedeću imejl adresu: tekasrb@stcable.net, s naznakom „Za pjesnički konkurs”.

Pjesme napisane fontom Times New Roman (veličina slova 12), ćiriličnim ili latiničkim pismom, treba poslati u dva odvojena Word fajla: u prvom su pjesme potpisane šifrom, a u drugom je rješenje šifre, koje mora da sadrži ime i prezime, adresu, broj telefona, imejl adresu, naziv i sjedište srednje, ili visokoškolske ustanove koju autor pohađa.

Kontakt za dodatne informacije: 021 730 185 (Andrea Pinter, direktorka Narodne biblioteke Srbobran), i Fejsbuk profil Narodna biblioteka Srbobran.