Konkurs za regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“

jan 6, 2023 | Aktivnosti, Novosti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) raspisalo je konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu „Gordana Suša“ za televizijsko novinarstvo za 2022. godinu.

NUNS, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona, dodjeljuje godišnju Nagradu „Gordana Suša“ novinarkama i novinarima sa prostora bivše Jugoslavije za:

– izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu;

– nezavisno, profesionalno i odgovorno novinarstvo, u skladu sa univerzalnim etičkim novinarskim kodeksom, i u službi javnog interesa i slobode medija;

– novinarstvo koje predstavlja i uvažava interese i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, vjerski ili rodni identitet;

– razumijevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru bivše Jugoslavije.

Uslovi konkursa

Pojedinci, redakcije, udruženja i neformalne grupe, kao i članovi žirija Nagrade „Gordana Suša“ mogu nominovati novinarke i novinare za nagradu.

Novinarke i novinari ne mogu se direktno prijaviti na konkurs.

Prijava podrazumijeva obrazloženje nominacije (do 4.000 karaktera), linkove na video priloge koji ilustruju rad nominovanog novinara/novinarke, ili prenosne video baze (CD, flashdrive i slično) na kojima se nalazi video sadržaj. Video sadržaj koji prati nominaciju ne može da bude stariji od godinu dana od dana objavljivanja konkursa.

Rok za nominaciju je 10. januar 2023. godine.

Odluku o dodjeli Nagrade „Gordana Suša“ donijet će stručni žiri koji čine novinari i medijski stručnjaci iz regiona.

Pitanja u vezi za konkursnom procedurom mogu se postaviti najkasnije do 9. januara 2022. godine, na e-mail adresu: program@nuns.rs.

Prijava se može poslati putem prijavnog formulara koji se nalazi na ovom linku ili na e-mail adresu: program@nuns.rs (u naslovu e-maila obavezno napisati: „Nagrada Gordana Suša 2022“).

NUNS navodi da pošto je u pitanju regionalni konkurs, prilog kandidata se dostavlja na maternjem jeziku.

Regionalna novinarska nagrada za televizijsko novinarstvo „Gordana Suša“ za 2022. godinu bit će dodijeljena 2. februara 2023. godine.

Novinarska nagrada „Gordana Suša“, kako podsjeća NUNS, osnovana je sa ciljem da sačuva i održi sjećanje na jednu od najboljih srpskih i jugoslovenskih televizijskih novinarki i da podrži ideje za koje se Gordana Suša beskompromisno borila tokom cijele karijere: bezuslovni profesionalni i fer odnos u izvještavanju, borba za medijske slobode i ljudska prava, tolerancija među svim nacionalnim i društvenim grupama, antiratni aktivizam, kao i borba za profesionalne standarde i bezbjednost novinara.

Gordana Suša rođena je 2. februara 1946. godine u Beogradu, umrla je u junu prošle godine.

– http://www.mreza-mira.net/