Ljetna škola u organizaciji Mirovne akademije iz Sarajeva – Prakse izgradnje mira u podjeljenim društvima

jul 23, 2021 | Novosti

 

Dvadesetšest učesnika i učesnica iz Bosne i Hercegovine (BiH), regije i svijeta od ponedjeljka (19.07.2021.) putem Zoom online platforme pohađaju ljetnu školu u čijem fokusu je učenje o praksama izgradnje mira iz perspektive različitih podjeljenjih društava. Ovu ljetnu školu organizira Mirovna akademija, nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa Manchester Univerzitetom iz Velike Britanije.

Modalitete izgradnje mira u podjeljenim društvima, izučavat će tokom ove ljetne škole studenti/ce, aktivisti/ce, istraživači/ce i novinari/ke iz BiH, Srbije, Njemačke, Kolumbije, Indije, Filipina, Tajlanda, Holandije, Bugarske, Ugande i Hrvatske, koji rade u oblastima izgradnje mira, suočavanja sa prošlošću i zaštite ljudskih prava.

Ova jedinstvena ljetna škola koja će trajati do 3. septembra ove godine podijeljena je u 6 različitih modula. Predavači/ce su Emily Stanton, (Community Relations in Schools, Belfast), Zlatiborka Popov Momčinović (Univerzitet u Istočnom Sarajevu), Jasmin Ramović (Univerzitet u Manchesteru),  Michelle Parlevliet, (Associate, Conciliation Resources; Senior Associate, Reos Partners) i Louis Monroy Santander (Pontificia Universidad Javeriana, Bogota).

Organizaciju ove ljetne škole finansijski je podržao Evropski konzorcij za politička istraživanja/European Consortium for Political Research (ECPR).  Organizator ove ljetne škole, Mirovna akademija već više od 13 godina nastoji povezivati akademske koncepte u oblasti izgradnje mira sa aktivističkim praksama i tako doprinijeti stvaranju dugotrajnog i održivog mira u BiH. Više informacija o Mirovnoj akademiji dostupno je na web stranici www.mirovna-akademija.org.