Mladi glasaju više od ostatka populacije!

aug 10, 2021 | Novosti

 

U bosanskohercegovačkom društvu prisutan je negativan stav o učešću mladih u izborima. Mladi su često u javnosti okarakterisani kao pasivni akteri društva koji su nezainteresirani za politiku i političke procese iako zvanične izborne statistike iz godine u godinu govore suprotno.

Statistike Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine koje se odnose na Lokalne izbore 2020. godine pokazuju da mladi ljudi, bilo da su koristili svoje pravo da biraju ili pravo da budu birani, jesu značajno učestvovali i bili važan dio izbornog procesa.

U Centralni birački spisak na Lokalnim izborima 2020. godine upisano je 559.176 mladih osoba, odnosno mladi su činili 16.52% ukupnog biračkog tijela.

Izlaznost mladih na Lokalnim izborima 2020. godine iznosila je 51.44% što znači da je glasalo više od polovine mladih koji su imali pravo glasa. Drugim riječima, svaka druga mlada osoba u BiH glasala je na Lokalnim izborima 2020. godine.

Na osnovu navedenih podataka možemo zaključiti da je na proteklim izborima stopa izlaznosti mladih na izbore (51.44%) bila veća u odnosu na stopu izlaznosti ukupne populacije (50.4%).

Kada je riječ o pravu da budu birani, na izbornim listama našla su se imena 7398 osoba starosne dobi 18-29 godina, odnosno od svih ovjerenih kandidata i kandidatkinja kojima su građani i građanke mogli pokloniti svoje povjerenje 23.73% bile su mlade osobe.

Na proteklim izborima mladi (18-29 godina) su osvojili ukupno 425 mandata od čega su 423 za predstavnička tijela (općinska i gradska vijeća, skupštine opština). Svoje povjerenje mladosti ukazali su i glasači u Gradu Banja Luka i Opštini Pelagićevo u kojima će naredne četiri godine funkciju gradonačelnika odnosno načelnika obnašati dvojica mladih političara.

Od svih mandata koje su osvojili mladi, trećina (34.82%) je povjerena mladim ženama koje će naredne četiri godine biti u predstavničkim tijelima općina, opština i gradova. Inače, u ukupnom broju mandata procenat žena je znatno niži i iznosi  18,89%.

Institut za razvoj mladih KULT vrlo aktivno radi na animiranju i motiviranju mladih za učešće u demokratskim procesima, te za povećanje interesa za izlazak na izbore kod mladih. Institut organizira i provodi Obuku Uči, misli i djeluj za omladinske političke liderice i lidere UMiDp koju je pohađalo 63 mladih političara kroz tri generacije. Svi polaznici obuke u trenutku pohađanja bili su mlađi od 30 godina i dolaze iz 15 različitih političkih stranaka i iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Na Lokalnim izborima 2020. godine 13 njih je osvojilo mandate za općinska i gradska vijeća, odnosno skupštine opština, a jedan polaznik osvojio je mandat za načelnika opštine.

Rezultati ovih, ali i učešće svih drugih mladih ljudi u proteklim izborima još jednom dokazuju da su mladi nepravedno okarakterisani kao pasivni akteri društva, i govore u prilog tome da su mladi zapravo vrlo zainteresirani i motivirani da učestvuju u političkim i drugim demokratskim procesima u društvu.

 

*Podaci Centralne izborne komisije BIH se odnose na mlade od 18 do 29 godina, te ne uključuju i mlade u dobi od 30 godina kako važeći zakoni o mladima u BiH definiraju mlade.

(mladiorg)