Mladi iz tri općine iz BiH učestvovali u radionici „Svetim stazama ka razumijevanju i pomirenju“

aug 26, 2021 | Novosti

 

Asocijacija za aktivno društvo „AZAD“ okupila je mlade iz Jajca, Donjeg Vakufa i Novog Travnika na trodnevnom druženju u Vitezu.

Mladi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine unaprijedili su svoje vještine i znanja kroz radionice kritičnog razmišljanja, aktivnog slušanja, što je doprinijelo unapređenju razumijevanja drugog i drugačijeg, a mladi su imali priliku i učestvovati u sportskim izazovima.

 „Jako nam je drago da smo u tri faze projekta uspjeli spojiti tri općine, ujediniti tri nacije, da smo se svi spojili i upoznali nove ljude. Također, tokom radionice zajedničkim snagama kompletirali smo određene analize ali i postavili temelje za buduće aktivnosti i razvoj prijateljstva“, rekla je Viktorija Matošević, koordinatorica Asocijacije za aktivno društvo”.

Projekat „Svetim stazama ka razumijevanju i pomirenju “ realizovan je uz pomoć sredstava USAID-a kroz projekat izgradnje mira PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

 „Na okruglom stolu međureligijskog dijaloga, preko trideset mladih imalo je priliku podijeliti svoja iskustva. Jačanjem kapaciteta mladih stvaraju se uslovi u kojima u budućnosti oni mogu sami kreirati i implementirati projekte, te na taj način postati aktivni sudionici društva“, riječi su Ismaila Elkaza, predsjednika Asocijacije za aktivno društvo AZAD.

Asocijacija za aktivno društvo AZAD je nevladina organizacija osnovana od strane mladih entuzijasta iz Donjeg Vakufa. Mladi različitih obrazovnih profila kroz mnoge aktivnosti rade na unapređenju segmenata svakodnevnog života poput zaštite životne sredine, volonterizma i aktivizma, razvoj sporta, humanitarnog rada, razvoja demokratije i tako dalje.

PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).

Više informacija o USAID-ovom projektu PRO-Budućnost potražite OVDJE.

(mladi.org)