“Mladi za 5” u Busovači organizovali kamp za svoje vršnjake uz podršku UPSHIFT granta od 3.000 KM

jul 18, 2021 | Novosti

“Postoji tenzija među mladima različitih nacionalnosti u našem mjestu” naziv je problema čijim se rješavanjem bavi ekipa mladih ljudi iz Busovače. Oni su “Mladi za 5”: Delila Osmančević, Lamija Muminović, Mirza Kermo i Ana Kriško. Nakon učešća u 4. eUPSHIFT radionici, u toku 6. mjeseca, ovaj tim realizovao je šestodnevni kamp za svoje vršnjake iz Busovače i njene okoline.

Kamp “Week for you(th)” obuhvatio je aktivnosti poput planinarenja, radionica za mlade, filmske večeri i potrage za blagom. Oko 20 mladih osoba priključilo se aktivnostima kampa te su se kroz druženje i zajedničko učenje zabavili, ali i bolje upoznali te izgradili prijateljstva za budućnost.

“Prvi put sam na ovakvom nečemu, na radionici. Odlično mi je što se družimo i što svako može reći šta misli. Sviđa mi se ovaj projekat. Voljela bih se uključiti u nešto slično opet u budućnosti!”, izjavila je jedna od učesnica kampa u Busovači tokom radionice koju su vodile Delila i Lamija. Učesnici su tada osmislili i recept za sretnu lokalnu zajednicu, čiji su sastojci: obrazovanje, zainteresovanost za rad, sreća, liberalnost, aktivni mladi ljudi, podrška vlasti, razumijevanje, suradnja generacija i prostor za rad mladih.

Inicijativu Tima “Mladi za 5” nesebično su podržali Općina Busovača i Centar za edukaciju ABF Busovača, ustupivši mladima prostor za realizaciju njihovih aktivnosti i ponudivši ohrabrenje za buduće ideje koje će oni imati.

Inicijativa Tima “Mladi za 5” u Busovači podržana je kroz UPSHIFT program, kojeg implementira Humanitarna organizacija „Genesis Project“ u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz podršku Kraljevine Švedske. eUPSHIFT ima za cilj da pomogne mladima da svoju ideju o unapređivanju lokalne zajednice sprovedu u djelo, a više o njemu možete pročitati na zvaničnoj stranici UPSHIFT u BiH: https://upshift.ba/