Nagradni konkurs “Sloboda okupljanja”

sep 1, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba organizuju nagradni konkurs “Sloboda okupljanja”.

Sloboda mirnog okupljanja podrazumijeva pravo javnog ili privatnog okupljanja, s ciljem kolektivnog izražavanja, promoviranja, traženja i odbrane zajedničkih interesa. Učešće u javnim okupljanjima je političko pravo, koje ima poseban značaj radi mogućeg utjecaja na vladu i njene reforme. Osim toga, ostvarivanjem ovog prava se daje mogućnost i onim kategorijama stanovništva koje nemaju pristup zakonodavnim i izvršnim tijelima, te medijima, da izraze i artikuliraju svoja mišljenja, stavove , zahtjeve i pritužbe.

Međutim, obim ostvarivanja ovog ustavom zagrantiranog prava se u BiH umnogome razlikuje u pojedinim dijelovima zemlje. Kompleksnost situacije se ogleda u činjenici da su trenutno na snazi brojni zakoni o javnom okupljanju u BiH. Pravo na slobodu okupljanja često je neopravdano uskraćeno, ograničeno ili otežano nekim grupama građana i građanki, različite inistitucije i organi vlasti imaju različite prakse i zahtjeve koje postavljaju pred organizatore i organizatorice okupljanja koji nisu u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Koliko poznajete granice slobode okupljanja, i koliko koristite slobodu okupljanja? Da li vam je bitno pravo na slobodu okupljanja i zašto? Da li je pravo na slobodu okupljanja jednako dostupno svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine? Kakve su posljedice ograničavanja ovog prava za naše društvo?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu zamisli.ba@gmail.comDva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 5. septembra, 2022. godine do 12 časova.