Nakon Maglaja karavan “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” putuje na obale rijeka Une i Bune

aug 4, 2021 | Novosti

 

Nasmijana lica 20-ak volontera i volonterki Udruženja građana Fojničani iz Maglaja nakon višesatne akcije čišćenja po vrelom ljetnom danu pokazatelj su svima da ljubav prema čistoj životnoj okolini i borba protiv njenog onečišćenja nemaju cijenu.

Uz podršku kompanije Molson Coors BH i brenda Ožujsko pivo te Centra za promociju civilnog društva (CPCD), članovi udruženja Fojničani svih generacija realizirali su protekle sedmice ekološku akciju “Čuvaj, pazi, ne bacaj!”.

Prikupili su 15 vreća odbačenog otpada pored lokalne ceste koja povezuje općine Maglaj, Žepče i Zavidovići. Na dionici od Fojnice do Liješnice uklonili su i dio vegetacije koja je skrivala brojne otpatke, ali i ugrožavala sigurnost u saobraćaju.

Uz poruke zahvalnosti na podršci iz UG Fojničani su izrazili nadu da će i druge velike kompanije slijediti ovaj primjer društveno odgovornog poslovanja, osobito u domeni zaštite okoliša.

Ekološke aktivnosti u okviru ove velike kampanje nastavljaju se već sljedeće sedmice. Za 6. avgust najavljena je akcija čišćenja obala rijeke Une u organizaciji Turističkog klastera Unasana, dok 13. avgusta aktivisti okupljeni u UG Novi val planiraju čistiti područje korita rijeke Bune, izvor Bune do Rekreacionog centra Bunica.

Njihova misija je ista – iskorijeniti divlje deponije i probuditi ekološku svijet o ovom problemu kod svih stanovnika naše zemlje. Uvjereni su da ima više onih koji čuvaju i čiste prirodu od onih nemarnih te pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže.

Iz Molson Coors BH najavljuju da će akcija Ožujskog piva “Čuvaj, pazi, ne bacaj!” u narednom periodu biti pojačana nizom aktivnosti.

(mreža-mira)