OD NAREDNE GODINE ZNAČAJNA PODRŠKA OMLADINSKIM UDRUŽENJIMA GRADA TUZLA

dec 28, 2023 | Aktivnosti, Novosti

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle održanoj 20.12.2023. godine jednoglasno je usvojen Budžet Grada Tuzla za 2024. godinu. Posebno značajan novitet za mlade i tuzlanska omladinska udruženja jeste i povećanje izdvajanja za rad Vijeća mladih. Na osnovu amandmana koji je, u komunikaciji sa omladinskim organizacijama Vijeća mladih, priložio Omladinski pokret Revolt, od naredne godine Transfer za rad Vijeća mladih povećan je za 10.000KM, te članice Vijeća mogu očekivati veću podršku od strane Grada.

Iz usvojenog amandmana izdvajamo i sljedeće: Vijeće mladih Grada Tuzla u saradnji sa Službom za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu izradit će Pravilnik prema kojem bi se omladinskim udruženjima kroz javni poziv dodjeljivala sredstva isključivo za pokrivanje troškova zakupa prostorija i režija, a finansijski izvještaji o utrošenim sredstvima podnosit će se Vijeću i Službi od strane podržanih udruženja. Iako smo svjesni da izdvojena sredstva i dalje ne mogu zadovoljiti cjelokupne potrebe udruženja, ovakav korak pokazatelj je volje Grada da ulaže u omladinska udruženja čiji rad je uveliko baziran na promociji Grada, poboljšanju položaja građana i građanki Tuzle, te rješavanju specifičnih problema u Gradu Tuzla. Cjelokupan amandman dostupan je i javnosti.

Budžetom Grada Tuzla za 2024. godinu podržan je i dodatni prijedlog podnesen od strane Revolta, te će se na poboljšanju položaja mladih u Tuzli raditi i kroz povećana izdvajanja za Nagrade učenicima, studentima i sportistima za nadprosječan uspjeh.

Ove izmjene dokaz su samog značaja djelovanja mladih na području Grada Tuzle, te se nadamo da će u narednom periodu služiti kao primjer pri kreiranju održivih politika prema mladima i njihovoj promociji u našem gradu.