Osjetite poseban duh ulica Banja Luke: Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“ od 17. do 19. juna

jun 6, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Više od 150 izvođača učestvovaće na 1. Festivalu uličnih zabavljača „TrotoArt“, koji će u našem gradu biti održan od 17. do 19. juna.

Kako je istakla savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo, riječ je o manifestaciji koja će prvi put biti održana u našem gradu i koja će na ulicama našeg grada okupiti umjetnike, koji će svojim vedrim duhom, glasom, pokretom, bojom i zvukom na jedan poseban način oživjeti Banju Luku.

– Opredijeljeni da nakon dvogodišnjeg perioda pandemije virusa korona i ograničenih kulturnih, turističkih, sportskih i svih drugih sadržaja u gradu i životu njegovih sugrađana, kreiramo, probudimo i nametnemo jednu novu dinamiku, ove godine u program Banjalučkog proljeća uvrštene su brojne nove manifestacije, među kojima je svakako Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“, na kojem naše sugrađane i sve turiste očekuje trodnevni spektakl – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Kako je pojasnila, tokom trodnevnog programa, izvođači će biti raspoređeni na više posebno uređenih lokacija duž glavnog gradskog šetališta – od Banskog dvora i Palate Republike, preko „parkića“ i Gospodske ulice, do Trga Krajine i platoa sa govornicom iza RK „Boska“.

Pored brojnih domaćih izvođača među kojima su između ostalih Banjalučki hor flauta, „Dankan“ – teatar i plesni klub, Gradski hor „Jazavac“, Udruženje strip autora i obožavalaca stripa „Deveta dimenzija“, Ansambl „Lira“, muzički duo „Situacija“, Rubik klub u BiH, Nikola i Danilo Petrušić, Viktor Janković, Plesna rekreacija „Opušteno“, Gudački kvartet „Palladio“, „Baba Djex Tribe“, „Mala fabrika muzike“, Limeni duvački orkestar „Krajiški trubači“, Ivana Ostojić, Gradski tamburaški orkestar, na Festivalu će učestvovati i izvođači iz Prijedora, Kozarske Dubice, Sarajeva, Novog Sada, Zagreba i Skoplja.

– Svojevrsni spektakl uz posebne svjetlosne efekte, vatrenu violinu, vatreni šou i brojna iznenađenja prirediće novosadska grupa „Haos animatori“. Druge večeri festivala nastupiće i poznati zagrebački sastav „Kraljevi ulice“, a atraktivan nastup imaće i petočlana grupa „Teatrosk“ – žive statue – koji dolaze iz Skoplja i koji će u našem gradu nastupati prva dva dana Festivala – istakla je savjetnica Šukalo.

Ona je takođe dodala da će uz veliki broj učesnika, koji nastupaju individualno ili u okviru većih sastava, biti priređen i bogat program za najmlađe sugrađane.

– Radionice crtanja i slikanja, slaganje Rubikove kocke, plesna predstava „Uspavana ljepotica“, animatori samo su dio onog što u subotu i nedjelju, 18. i 19. juna očekuje naše najmlađe u Parku „Petar Kočić“ i u parkiću kod Spomenika banu Milosavljeviću – rekla je Milada Šukalo.

Inače, organizator Festivala je Grad Banja Luka u saradnji sa Gradskim tamburaškim orkestrom i ova manifestacija dio je programa do sada najvećeg „Banjalučkog proljeća“.

Detaljan program festivala „Trotoart“ biće dostupan u narednim danima.