Otvoren konkurs za pisanje najboljeg TV scenarija

sep 28, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Otvorene su prijave na TV Writing Contest, konkurs za izbor najboljih scenarija čija će se završnica održati u sklopu TV marketa NEM Zagreb 2022, od 7. do 9. decembra u Esplanade Zagreb Hotelu.

Autori mogu prijaviti radove u kategorijama “scripted” serije (drama, triler, kriminalistika, fantasy, naučna fantastika i komedija) te “unscripted” formati (nagradne igre, reality show, dokuserije). Domaći i inostrani talentovani kreativci će svoje ideje moći predstaviti stručnom žiriju sastavljenom od predstavnika renomiranih produkcijskih kuća, nacionalnih televizija i evropskih festivala TV industrije. Zasad potvđeni članovi žirija su predstavnici produkcijskih kuća Beta Film, Sony Pictures Television, Rai, Zig Zag Productions, Script Angel, Radio televizija Srbije (RTS), te CineLink Industry Days, kreativna podružnica Sarajevo Film Festivala. Stručni žiri će dati svoj osvrt na svaku prijavu, a upravo je prilika za povratnu informaciju od strane iskusnih profesionalaca posebna vrijednost TV Writing Contesta.

Jedinstvena prilika za edukaciju i povezivanje, uz novčanu nagradu!

Prijaviti se mogu scenaristi bez obzira na iskustvo i fazu u kojoj se projekt nalazi, potrebna je samo dobra ideja i vještina u raspisivanju projekta. Koraci za prijavu su dostupni putem službenog obrasca za prijavu, a svi takmičari mogu prisustvovati na trodnevnom programu i networking događanjima TV marketa NEM Zagreb 2022.

Razlozi za prijavu su brojni. Svih 20 finalista, po 10 iz svake kategorije, biće pozvani na privatno networking događanje s predstavnicima žirija, žiri i posjetioci će imati pristup i njihovim kontaktima, a finalisti osvajaju i kotizaciju za NEM Dubrovnik 2023! Navedene prilike imaće i autori tri najbolja rada unutar svake kategorije uz dodatne pogodnosti:

  • Javna prezentacija prijavljenog projekta u trajanju od 10 minuta u glavnoj Panel sobi
  • Pristup NEM Zagreb Workshopu od 5 – 7.12.2022.
  • Zajednički stol za sastanke na NEM Dubrovniku 2023
  • Kotizaciju za jedan od evenata iz TV industrije

Pobjednik iz “scripted” i “unscripted” kategorije osvojiće i novčanu nagradu od 3 000 eura.

Osim na TV Writing Contest, TV projekte je moguće prijaviti i na Content Showcase – novitet u NEM Zagreb programu. Content Showcase će se sastojati od nekoliko kraćih prezentacija najvećih evropskih i regionalnih kompanija koji će predstavljati svoje projekte u bilo kojoj fazi procesa – od onih koji su zasad samo ideja ili u fazi prikupljanja finansijskih sredstava, do onih koji se već negdje emituju.

Podsticanje razvoja kreativnosti i TV industrije u regiji

NEM Zagreb 2022 će u decembru biti centralno mjesto okupljanja uspješnih predstavnika FTA televizija, pay-tv kanala i streaming servisa, producenata, reditelja, glumaca, scenarista, produkcijskih kuća te agencija i ostalih stvaralaca sadržaja. Pod motom “All about content creation”, događanje je fokusirano na kreativnu stranu TV industrije te relevantno za središnju i istočnu Evropu.

Panel rasprave, prezentacije, premijerna predstavljanja novih televizijskih serija, edukacija i jedinstvena prilika za networking s ekspertima za TV industriju neizostavan su dio svakog izdanja New Europe Marketa (NEM). NEM Zagreb je događanje fokusirano na CEE regiju i zemlje s nižim kapacitetom za produkciju unutar regije s ciljem spajanja audiovizualnih profesionalaca i ključnih donosilaca odluka iz Evrope. Takođe, u sedmicama prije samog događanja, biće organizovana radionica pod vodstvom Script Angel-a i predavačice Hayley McKenzie pružajući kreativcima priliku za usavršavanje vještina.

Na službenoj web stranici NEM Zagreb 2022 nalaze se detaljnije informacije o konkursu TV Writing Contest te ostalim cijenama kotizacija.