Otvorene prijave za trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”

jul 18, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, organizuje trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” i poziva sve zainteresovane mlade ljude iz regije da se prijave za učešće u ovoj trodnevnoj edukaciji.

Studenti filmskih i akademija scenskih umjetnosti, producenti, novinari i kreativci mogu se prijaviti na trening, koji će ove godine voditi Adnen Chaouachi, tuniski novinar i TV-producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Institutea. Dobitnik je mnogih priznanja, a podučava stotine novinara mobilnom novinarstvu i novim medijima. Bio je predavač prvoj grupi polaznika trodnevne edukacije, koji su naučeno znanje pokazali u jednoj od prošlogodišnjih selekcija Festivala, SmartDoc.

Trening će biti održan u Sarajevu za vrijeme trajanja 5. AJB DOC Film Festivala.

Svjetski trend korištenja pametnih telefona za snimanje igranih i dokumentarnih filmova ponukao nas je da se prilagodimo i ponovo ponudimo edukaciju na ovom polju, tim više jer je prošlogodišnji trening pod pokroviteljstvom Samsunga dao odlične rezultate, u što ćete se moći uvjeriti na Festivalu i ove godine.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici imat će rok 30 dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu od 1500 eura, sponzorsku nagradu te pružiti mentorsku podršku u procesu snimanja.

Dobit će i mogućnost prikazivanja dokumentarnog filma na narednom AJB DOC Film Festivalu u okviru selekcije SmartDoc, namijenjene isključivo mladim autorima koji koriste nove tehnologije.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem online formulara.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC-a bit će održano od 9. do 13. septembra u Sarajevu.