Outdoor festival sportskim aktivnostima i zabavnim sadržajem turistički brendira Ljubuški

maj 24, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Utrke, radionice, planinarenje, sportsko penjanje, kanu safari, samo su neke od aktivnosti koje donosi ovogodišnji Ljubuški outdoor festival – kazao je u izjavi za Fenu Ante Ilić, jedan od organizatora trodnevnog festivala koji će početi u petak, 27. svibnja.

Ilić je dodao kako je riječ o drugom festivalu koji će posjetiteljima u Ljubuškom, pored sportskih aktivnosti, predstaviti i ostale zanimljivosti iz outdoor svijeta.

“Prvo izdanje festivala pokazalo se kao odlična manifestacija koja je imala veliki odjek u javnosti. Ovaj zanimljiv događaj okupio je tada razne udruge iz svijeta outdoor aktivnosti, zaljubljenike u prirodu, trkače, bicikliste i planirane”, podsjetio je on.

Izrazio je nadu da će festival i ove godine postići barem isti učinak i izvrstan doživljaj posjetitelja.

Otkrio je kako je festival nastao od ideje da se prikaže ono najzanimljivije što Ljubuški nudi, ali isto tako da se poveže prirodna i kulturno-povijesna baština ovoga mjesta.

“Željeli smo privući što veći broj ljudi kako bi upoznali ono što naš grad nudi. Također, cilj je prikazati šire područje našeg djelovanja, kao i potencijal ovoga mjesta. Pokazalo se već u prvoj godini da je ova priča odjeknula daleko u javnosti, što sigurno ima velik značaj za našu malu sredinu”, rekao je Ilić.

Utrke, biciklizam i paragliding

“Biciklistička utrka “MARA” bit će održana od vodopada Koćuša do vodopada Kravica, odnosno od slapa do slapa. Organiziramo i biciklističku utrku “STIPE”. Uzbudljivost koju pruža ova staza krije se u atraktivnom i zahtjevnom terenu brda Butorovice u kojem će svi natjecatelji iskusiti prekrasne i uzbudljive trenutke”, poručio je Ilić govoreći o programu festivala.

Pored biciklističkih utrka, natjecatelje očekuju i trkačke utrke koje će biti najbolji doživljaj prirodnih ljepota ovoga mjesta.

“Polumaraton “DVA SLAPA” natjecateljima su garancija užitka i doživljaja jednog od najljepših polumaratona u regiji. Pored toga trčat će se i Ljubuška desetka “SCUNASTICUS” “,otkrio je on.

Ilić dodaje kako je “Pagus Scunasticus” najstariji ljubuški toponim poznat s antičkog spomenika koji govori o osnivanju rimskog veteranskog naselja 15. godine, te je tako nazvana utrka koja kreće od rimskog vojnog naselja Bigeste na Gračinama, a završava na vodopadu Kravica.

Predviđen je program i za najmlađe koji će sudjelovati u dječjoj biciklističkoj utrci “MALA MARA”. Utrka je podijeljena prema uzrastima, a održat će se u blizini vodopada Kravica na središnjem mjestu festivala gdje će moći uživati i u dodatnim sadržajima.

“Za najmlađe natjecatelje još smo pripremili trkačku utrku “KIDS RUN” do 1 kilometra podijeljenu prema uzrastima u predivnom ambijentu u blizini vodopada Kravica”, najavio je Ilić.

Dalje je istaknuo kako je u planu održavanje i paragliding aktivnosti pod nazivom “Precizno slijetanje Kosača”.

“Uzletište pokraj Tvrđave Herceg Stjepana Kosače je pravi mamac za sve letače, a pogled na ljubuško nebo prepuno šarenih letača će sve ostaviti bez daha”, ocijenio je on.

Festival donosi radionice, planinarenje, koncerte…

Na ovogodišnjem festivalu bit će održane i radionice planinarenja, kanu safari, radionice za djecu, sportsko penjanje itd.

“Organiziramo i outdoor sajam na kojem će biti postavljeni i štandovi udruženja. Posjetitelji će tako moći upoznati udruge sa šireg područja koje se bave raznim sportsko-rekreativnim aktivnostima u prirodi”, dodao je Ilić.

Također je kazao kako će ovogodišnji zabavni program posjetitelje zabaviti koncertima, i to svake večeri festivala.

“U petak ćemo, nakon dječjih utrka, uživati u nastupima Glazbene škole Ljubuški i odličnog Jazz kvartet benda “BIRDLAND” iz Ljubuškog. U subotu će posjetitelji imati priliku uživati i plesati uz zvuk Noa&Funkblasters benda i dobro poznatog domaćeg benda ZOSTER, dok ćemo u nedjelju na festivalu uživati u VINYL-u “,  kazao je na koncu jedan od organizatora festivala Ante Ilić.