Početak projekta EMPOWER – Osnaživanje organizacija civilnog društva u socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom

jun 30, 2021 | Novosti

 

Zahvaljujući podršci Europske unije, Caritas BiH zajedno s partnerima provodi projekat ‘EMPOWER’ koji ima za cilj podržati socijalno uključivanje osoba s invaliditetom.

Organizacije civilnog društva iz Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva koje rade na socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom će tijekom projekta dobiti podršku koja uključuje treninge i studijske posjete, te će se formirati lokalne i nacionalne radne grupe kako bi se unaprijedio dijalog organizacija civilnog društva i državnih institucija. Dodatno, s ciljem podrške osobama s invaliditetom kao krajnjim korisnicima, kroz projekt će se osigurati program dodjele bespovratnih sredstava za inicijative osmišljene na području socijalnog poduzetništva i / ili socijalnih inovacija i usluga u zajednici.

Treća Info sesija projekta, nakon Tuzle i Travnika, održana je 29. lipnja u Sarajevu uz prisustvo predstavnika državnih institucija, nevladinih organizacija, udruga osoba s invaliditetom i predstavnika partnerskih organizacija. Nazočnima je projekt EMPOWER i njegove ciljeve predstavila gđa. Ivona Vidačković, voditeljica projekta. Projektne aktivnosti te mogućnosti koje projekt nudi organizacijama civilnog društva koje rade s osobama s invaliditetom prezentirala je gđa. Izabela Alikadić, partner projekta iz organizacije ProReha iz Sarajeva. Na koncu susreta, sudionici Info sesije su imali priliku podijeliti iskustva i dati prijedloge koji bi mogli doprinijeti realizaciji projekta.

“Kao organizacija smo jako sretni što smo dio ovog projekta. Mislim da kroz aktivnosti u sklopu EMPOWER-a možemo učiniti istinske promjene potrebne za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom. Zadovoljni smo posjećenošću Info sesije u Sarajevu i vjerujem da će kroz ovaj projekat organizacije osoba s invaliditetom imati priliku za jačanje i napredak.”, rekla je gđa. Izabela Alikadić iz Udruge ProReha iz Sarajeva koji su partneri na projektu.

Nakon Tuzle, Travnika i Sarajeva, Info sesije će biti održane u još četiri grada: Mostaru, Trebinju, Banja Luci i Bihaću.

Projekt EMPOWER sprovodi Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s partnerima: Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama Vedri osmijeh iz Mostara, Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle, Udrugom ProReha iz Sarajeva i Savezom slijepih Republike Srpske. Ukupna vrijednost projekta je oko 421 560 eura, od čega je Europska unija osigurala 378 000 eura bespovratnih sredstava. Projekt će trajati 36 mjeseci, do 31.01.2024. godine, a sprovodit će se na području Bihaća, Tuzle, Travnika, Mostara, Trebinja, Banja Luke i Sarajeva.

(mreža-mira)