PodCAT sa Malikom: Lušija Berina i Adna Kepeš – RadiYo Active Zenica #PlayMediaDay06 (VIDEO)

jul 11, 2021 | Aktivnosti

 

Ekipa CAT Bosna i Hercegovina je imala tu čast da učestvuje na ovogodišnjem Play Media Day-u, jednom od najvećih regionalnih evenata. Tokom dva dana ovog događaja, snimili smo epizode sa govornicima, organizatorima ali i regionalnim zvijezdama.

Ispred RadiYO Active Zenica sa nama su razgovarale Lušija Berina i Adna Kepeš. RadiYo Active Zenica je prvi bh. community radio čiji program u potpunosti vode i uređuju djeca i mladi. To je rečenica koju smo previše puta izgovorili, ali šta to zapravo znači?

Po definiciji community radio je okrenut zajednici i prilagođen je određenoj skupini ljudi. U našem slučaju to je riječ o djeci i mladim koji žele da se njihov glas čuje. Community radio je nekomercijalan, neprofitan i nepolitičan što je samo po sebi izazov za funkcionisanje u našoj državi, a pogotovo u lokalnoj zajednici.

Upravo sa tom idejom radiYo Active je i stvoren 2011. godine kada smo dobili dozvolu od RAK-a(Regulatorna agencija za komunikacije), a od januara 2012. godine smo krenuli sa programom i još uvijek nismo stali.

Od januara 2012. pa do danas u eter radiYa Active javilo se na stotine djece i mladih, a mnogi od njih su danas priznati medijski radnici na prostoru Bosne i Hercegovine, ali i regiona. Kako su godine prolazile tako je i radiYo postepeno rastao, kako u tehničkim tako i u ljudskim kapacitetima.

U 8 godina postojanja uspjeli smo ostvariti suradnju sa svim relevantnim medijskim radnicima iz Bosne i Hercegovine, a pored toga realizovali smo i niz međunarodnih projekata sa mladim iz Švicarske, Njemačke, Srbije, Kipra, Bugarske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Moldavije.