Poziv za konferenciju: ABCD – mapiranje i mobilizacija resursa u lokalnoj zajednici

jun 30, 2021 | Novosti

 

Ovim putem, Udruženje Proslavi Oporavak Vas poziva na interaktivnu konferenciju za nevladine organizacije koje djeluju na području Kantona Sarajevo pod nazivom „ABCD – mapiranje i mobilizacija resursa u lokalnoj zajednici“ . Konferencija će se održati u petak 02.07.2021. godine u Hotelu Hollywood Sarajevo, od 10:00-14:00 sati. Ovim događajem želimo potaknuti umrežavanje nevladinih organizacija sa područja Kantona Sarajevo kako bi se kroz mobiliziranje resursa u zajednici unaprijedio položaj marginaliziranih skupina pogođenih problemom ovisnosti.

Na sastanku će predstavnici Udruženje „Proslavi Oporavak“ predstaviti trogodišnji regionalni projekat „Biram Oporavak“, koji će do kraja 2022. godine biti realizovan u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a u partnerstvu sa Svjetskom Federacijom Protiv Droge (WFAD). Kao glavne aktivnosti projekta, uspostavljena je besplatna i anonimna telefonska linija 0800 28 000, telefonsko i online savjetovanje, te Dnevni centar za marginalizirane skupine pogođene problemom ovisnosti i njihove porodice i web stranica www.biramoporavak.ba.

Projekat se realizira sa ciljem da se unaprijede servisi za osobe u problemom ovisnosti, te poveća mogućnost integracije u društvo za ranjive i marginalizovane grupe pogođene problemom ovisnosti, te unaprijede odgovori društva na potrebe ovih skupina. Takođe, cilj nam je i da se povežu svi akteri u zajednici i proširi mreža podrške za osobe u oporavku, kroz  identificiranje i mobiliziranje postojećih, ali često neprepoznatih i neiskorištenih, resursa lokalne zajednice i kroz pristup utemeljen na jakim stranama (ABCD eng. Asset Based Community Development).

Jedan od ciljeva konferencije je da motivišemo lokalne organizacije koje nemaju direktan kontakt sa osobama u koje imaju istoriju ovisnosti da se na neki način uključe i i podrže socijalnu integraciju i inkluziju ovih osoba. S tim u vezi, smatramo da je učešće predstavnika nevladinog sektora od krucijalnog značaja za rješavanje ovog sveprisutnog problema, te Vas molimo da budete dio ove regionalne inicijative i prisustvuje skupu.

Konferencija će biti organizovana u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama, a kroz interaktivnu diskusiju učesnici će moći predstaviti rad svoje organizacije i dati prijedloge za potencijalne zajedničke aktivnosti.

Registrujte se putem ovog linka, ili kopirajte link u nastavku u svoj pretraživač: https://forms.gle/YNgRVuBrcfh8aH1S7.

Molim Vas, ukoliko poznajete organizacije koje bi željele da se uključe, da im proslijedite ovaj mail ili poziv u prilogu objavite na web-u.

Radujemo se našem skorom susretu  02.07.2021. godine u 10h!