Poziv za prijave: Debatni kampovi za mlade

apr 27, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Mediacentar Sarajevo organizuje debatne omladinske kampove posvećene jačanju medijske pismenosti među mladima koji će se održati na dvije lokacije: Tjentište i Igman. Na debatne kampove mogu se prijaviti mlade osobe iz Bosne i Hercegovine koje imaju od 18 do 25 godina.
Tjentište 2022
(20– 23.05.2022.)
Igman 2022
(24 – 27.06.2022.)
Tokom trajanja debatnog kampa polaznici i polaznice će se upoznati sa pojmovima kao što su dezinformacije, lažne vijesti, govor mržnje, te sa posljedicama koje ovi fenomeni sa sobom nose. Razgovarat ćemo o regulaciji medija i sadržaja na društvenim mrežama – da li nam je potrebna i do koje mjere je regulacija medija i sadržaja na društvenim mrežama korisna a kada prelazi u ograničavanje slobode govora.
Centralni dio događaja je moderirana debata među učesnicima, za koju će polaznici biti pripremljeni tokom trajanja kampa. Polaznici će proći intenzivnu pripremu za sudjelovanje u debati uz pomoć moderatora i mentora. Finalna debata bit će posvećena razgovoru o alatima za efektivno zaustavljanje širenja dezinformacija, neprimjerene političke propagande i govora mržnje, te drugih oblika netrpeljivosti na društvenim mrežama. Učešće u kampu pomoći će učesnicima da unaprijede znanje o slobodi izražavanja na društvenim mrežama te alatima za njenu zaštitu.
Ukoliko se želite prijaviti za učešće na debatnom kampu, potrebno je da ispunite aplikacioni formular koji možete preuzeti OVDJE, te da ga pošaljete na e-mail: nermina@media.ba sa naznakom “Prijava za debatni kamp (naznačiti Tjentište ili Igman)”. Prijave možete poslati do 5.5.2022. (četvrtak). Broj mjesta za učešće na kampovima je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prevoza, smještaja i hrane.
Debatni kampovi održavaju se u sklopu projekta “Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Srajevo i Ja bih EU.