Poziv za učešće na događaju „Garden of youth“ povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini

maj 5, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Info centar Evropske unije u BiH svake godine organizuju niz aktivnosti širom Bosne i Hercegovine, povodom 9. maja, Dana Evrope. Dan Evrope, najznačajniji je praznik Evropske unije koji predstavlja proslavu mira i jedinstva. I ove godine, različitim događajima, izložbama i promotivnim kampanjama planiramo doprijeti do šire javnosti u BiH, a posebno do mladih budući da ujedno obilježavamo i Evropsku godinu mladih.

Program naših aktivnosti širom Bosne i Hercegovine dostupan je ovdje: https://euinfo.ba/bs/dan-evrope/dan-evrope-2022/

U sklopu naše proslave Dana Evrope, 8. maja 2022. u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, zajedno sa brojnim lokalnim talentima i partnerima organizujemo cjelodnevni festival mladalačke umjetnosti Garden of Youth koji nastoje mlade bolje upoznati sa umjetnosti i kulturom i omogućiti im slobodno izražavanje njihove kreativnosti.

Garden of Youth se sastoji od četiri umjetnička paviljona, Umjetnički- Art, Teatarski – T, Filmski -F te muzičkog- M. U okviru umjetničkog, filmskog i teatarskog paviljona planirane su radionice sa mladima iz sarajevskih srednjih škola i studenata umjetnosti te se nadamo da ćete se odazvati našem pozivu i pridružiti zajedno sa vašim učenicima.

U nastavku vam donosimo više informacija o aktivnostima.

U sklopu Art radionice, koja traje od 14:00 – 16:00 u paviljonu A, naši istakluti umjetnici: Marija Tica – Moverama, Maid Redžić  Mide, Karla Ćosić, Benjamin Čengić, Vedran Poričanin i DJ Indigo će sa učesnicima radionice naslikati djelo na temu izgradnje mira, pomirenja i solidarnosti.

U sklopu Teatar radionice, koja traje od 15:00 – 17:00, u paviljonu T, teatarska grupa ReAct iz Sarajeva će izvesti predstavu How Far is Peace? nakon koje će uslijediti diskusija sa učesnicima radionice o njihovom viđenju predstave.

Filmski paviljon donosi prikazivanje pet nagrađenih kratkih studentskih filmova te priliku za razgovor sa ekipom filma Bjelko  i upoznavanje svijeta filma i produkcije.

U večernim satima smo pripremili besplatan koncert za sve polaznike radionica koji će se održati u bašti Historijskog muzeja sa početkom u 19:00. Na koncertu nastupaju: Venok, Danza, Bogi, Baskjat, Stoposto, BlekBeriz, Muha i Frenkie sa Indigom i Kontrom u sklopu kojeg će biti prikazana i video instalacija od Adisa Kutkuta Billaina na teme aktivizma mladih, pomirenja i solidarnosti.

Ovim putem vas pozivamo da proslijedite poziv Vašim učenicima za učešće u radionicama i svakako na koncertu. Nadamo se da će prisustvo događaju Vašim učenicima biti prilika za razvijanje dodatnih kreativnih vještina i rad sa nekim od renomiranih domaćih umjetnika.

Za sve učenike koji bi prisutvovali događaji obezbijedili bismo potvrde-certifikate o učešću, ukoliko smatrate da je potrebno radi pravdanja njihovog prisustva.

Ljubazno vas molimo da potvrdite prijem ovog emaila. Na raspolaganju samo za sve dodatne informacije i radujemo se uspješnoj saradnji i proslavi Dana Evrope!

S obzirom da je broj mjesta ograničen molimo Vas da sve prijave pošaljete najkasnije do 06.05. do 12:00 na info@euic.ba