Prijavi se na konkurs „Budi neko uz obrt eko“

okt 3, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Partner MKF nagrađuje obrtnike koji štite okolinu

Konkurs otvoren do 15. oktobra

Dobre poduzetničke prakse kojima se vodi briga o očuvanju zdravlja i okoline te direktno utiče na povećanje svijesti o važnosti održivog poslovanja i zaštite čovjekove okoline, u okviru novog nagradnog konkursa “Budi neko uz obrt eko” finansijski će podržati Partner MKF. Tri najbolja primjera eko obrta, od vodeće mikrokreditne fondacije u segmentu energijske efikasnosti, dobit će novčanu podršku u iznosu od 3.000 KM za osvojeno prvo mjesto, 2.000 KM za drugo i 1.000 KM za osvojeno treće mjesto.

Poziv za prijave objavljen je 1. septembra a kako bi što više uspješnih obrtnika iz cijele Bosne i Hercegovine, koji proizvode i posluju poštujući ekološki prihvatljive prakse, iskoristilo priliku da okušaju svoju sreću u ovom nagradnom takmičenju, Partner MKF je produžio rok do subote, 15. oktobra.

Opis na koji način je obrtnička djelatnost aktivno uključena u rješavanje ekoloških problema u proizvodnji ili uslugama, zaštiti okoliša i pronalaženju rješenja za brigu za zdravlje kroz provođenje specifičnih mjera, odnosno opisom kako se praktikuje ekološki prihvatljivo i održivo poslovanje potrebno je poslati na e-mail eko@partner.ba. Osim prezentacije provođenja trenutnih eko aktivnosti, prijava treba da sadrži i opis budućih koraka kojima će se povećati ili unaprijediti eko otisak.

Na osnovu komisijske procjene Partner MKF će dodijeliti novčane nagrade za tri najbolje plasirana obrta/poduzetnika koji će zahvaljujući medijskoj promociji, kao pozitivni primjeri, inspirisati i druge, kao što je to bio slučaj sa ranije realiziranim projektima: „Budi neko, posluj eko“, kojim je Fondacija novčano nagradila mala i mikropreduzeća koja posluju po eko principima, te „Budi neko, proizvodi eko“kojim je podržala razvoj eko poljoprivredne proizvodnje u Bosni i Hercegovini. U oba ciklusa pobjednici su osim finansijske podrške dobili priliku i za medijsko predstavljanje.

“Izuzetno smo sretni što naš društveno odgovorni projekat kojim stimulišemo eko poslovanje u našoj zemlji ima novi nastavak, te po treći put organiziramo nagradno takmičenje kojim, osim novčane podrške za buduće uspješno eko poslovanje pobjednika konkursa, ujedno i predstavljamo njihove specifične poslovne priče. Naš je cilj da promovišemo pozitivne načine poslovanja kojima se profit ostvaruje paralelno uz brigu o zdravlju i okolišu, te smo, ovaj put odlučili podržati obrtnike”, izjavio je Senad Sinanović, direktor Partner MKF i podsjetio da je misija Fondacije pružanje finansijskih usluga ekonomski aktivnoj populaciji koja ima otežan ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja, što se odnosi i na osobe koje su pokrenule ili žele pokrenuti obrtničku djelatnost.

Poziv za sudjelovanje u projektu “Budi neko uz obrt eko” namijenjen je svim fizičkim licima koja samostalno i trajno obavljaju registrovanu privrednu djelatnosti u osnovnom, dopunskom ili dodatnom zanimanju. Jedan od osnovih uslova je da će troje prvoplasiranih trebati predočiti dokaz da su sredstva namijenili za realizaciju proizvodnje ili pružanja usluga po eko principima, dok će utrošak biti kontrolisan od strane Fondacije. Javno prezentovanje prijava će se obaviti putem Teams aplikacije ili uz lično prisustvo u prostorijama Centralnog ureda Partnera MKF u Tuzli, a o terminu prezentacija, prijavljeni registrovani obrtnici/poduzetnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Više informacija o projektu i načinu učešća potražite na web stranici i društvenim mrežama Partner MKF.

O Partner mikrokreditnoj fondaciji

Partner mikrokreditna fondacija pruža usluge mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini već 25 godina. Vodeći se misijom pružanja finansijskih usluga ekonomski aktivnoj populaciji koja ima otežan, ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja, direktno pomaže samozapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta. Kao neprofitna organizacija sav višak prihoda nad rashodima MKF Partner usmjerava u plasiranje novih mikrokredita u Bosni i Hercegovini kojima se stimuliše finansijska uključenost svih građana, a time i ekonomski razvoj zemlje.