Prijavite se na međunarodni festival novinarstva MezhyhiryaFest 2021

jul 31, 2021 | Novosti

Zbog velikog uticaja tehnologije na novinarstvo, učesnici festivala će imati priliku učiti kako savladati neke od tehnika na YouTubeu i drušvenim mrežama.


Fondacija za razvoj medija poziva novinare, aktiviste, kreatore politike i medijske stručnjake da se prijave na 7. Međunarodni festival novinarstva MezhyhiryaFest koji će se u septembru ove godine održati u Ukrajini.

Glavna tema ovogodišnjeg festivala je tehnološka diktatura, a svi učesnici festivala će imati priliku učiti o tome kako koristiti tehnologiju za poboljšanje istraživačkog rada, koje tehnologije koriste neki od vodećih medija, te kako to utiče na istraživačko novinarstvo.

MezhyhiryaFest okuplja ukrajinske i međunarodne novinare, aktiviste za borbu protiv korupcije i transparentnost, kreatore politika i medijske stručnjake na godišnjoj konferenciji o istraživačkom novinarstvu.

Glavni ciljevi festivala su razmjena iskustava, vođenje razgovora o trenutnim izazovima, pružanje podrške novinarskim zajednicama, kao i dodjela nagrada za najbolje istraživačke radove.

Organizatori napominju da je pandemija koronavirusa dokazala da je nemoguće izbjeći tehnologiju koja sve više kontroliše profesionalni život novinara zbog čega je potrebno savladati neke od tehnika poput kodiranja, upravljanja algoritmima YouTubea i društvenih mreža.

Festival će se održati u dva dijela od 3. do 5.9. 2021.

Registracija učesnika je u toku, a broj mjesta je ograničen.

Više informacija o festivalu i o načinu prijave dostupno je na na ovom linku, kao i na Facebook stranici festivala.