Projekat ,,Više od manjine’’ Vas poziva da posjetite izložbu ličnih priča različitih marginalizovanih grupa i da sa prijateljima pokušate pobjeći iz specijalno dizajniranog ,,escape room-a’’

jul 5, 2021 | Aktivnosti

 

Projekat je nastao kao inicijativa tima studenata iz Sarajeva željnih društvenih promjena koje će doprinijeti društvu sa manje predrasuda i diskriminacije prema manjinskim grupama (žene, LGBTQ, osobe sa psihičkim i fizičkim poteškoćama, djeca bez roditeljskog staranja).

Kao takav, projekat je prepoznat i finansijski podržan od strane fondacije Davis Projects for Peace koja ima za cilj globalnu promociju mira kroz tzv. ,,grassroots'’ projekte.

Projekat organizuje edukativni escape room, kao i izložbu ličnih priča i predmeta.

Nakon ulaska u escape room, učesnici će savladavati izazove koji će im omogućiti izlazak iz sobe. Tako će mladi ljudi simbolično ,,ući’’ u život marginalizovanih osoba i biti suočeni sa preprekama se kojim se te osobe konstantno suočavaju.

Ovaj escape room je namijenjen grupama od 2 do 5 igrača, te cijela igra traje 60 minuta. Prethodno iskustvo nije potrebno.

Prateća izložba prikazuje lične priče osoba koje na svakodnevnoj bazi bivaju marginalizovane u našem društvu. Uz svaku priču će biti izložen jedan od predmeta autora koji je povezan sa tom pričom.

Izložbu i escape room možete pogledati na sljedećim lokacijama i datumima:

–        Sarajevo: Pozorište Mladih, 1-4. jul, 11-17h

–        Novi Sad: ,,Prostor'’, 6-10. Jul, 11:30-18h

–        Beograd: ,,KC Grad”, 13-17. jul, 12-18h

–        Mostar i Banja Luka: više informacija će biti dostupno uskoro.

Ulazak na izložbu i igranje ,,escape rooma'’ su besplatni, s tim da su prijave za escape room obavezne.

Izložbu je moguće posjetiti bez najave u bilo kom od pomenutih termina.

Escape room prijave se mogu vršiti putem sljedećeg linka: https://calendly.com/viseodmanjine

Igrači escape rooma i nasumični posjetioci galerije će dobiti simbolične poklone.

U sklopu projekta, u bliskoj budućnosti je takođe planirano snimanje kratkometražnog dokumentarnog filma. Aktuelne informacije o datumima su takođe dostupne na Instagram