Prva ljetnja škola u okviru projekta SMARTWATER

aug 27, 2021 | Novosti

 

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci u okviru projekata SMARTWATER od 30. avgusta do 3. septembra 2021. godine u Trebinju, organizuje prvu ljetnju školu.

Otvaranje škole čija je tema Organizovan pristup u upravljanju vodnim resursima u poljoprivredi, je zakazano 30. avgusta 2021. godine u hotelu ,,Leotar¬“ u 11 časova.

Ova ljetnja škola je namijenjena studentima, a održava se po hibridnom modelu. Svi učesnici škole biće fizički prisutni u Trebinju, dok će gosti predavači svoja predavanja održati uživo ili putem video linka.

Cilj događaja je upoznavanje učesnika, posebno istraživača u ranoj fazi (ESR), sa osnovama navodnjavanja, potrebama biljaka za navodnjavanjem, evapotranspiracijom, đubrenjem i degradacijom zemljišta.

Studenti će tako imati priliku i da nauče različite modele koji se primjenjuju u navodnjavanju biljaka. Modeli rasta biljaka koji će se izučavati na ljetnjoj školi služe za simulaciju rasta, razvoja i prinosa u funkciji dinamike upravljanja zemljištem-biljkom-atmosferom. Takođe, za učesnike ovog događaja planirana je i posjeta i obilazak najznačajnijih poljoprivrednih proizvođača na području Hercegovine koji u svom radu koriste sisteme tradicionalnog i modernog načina navodnjavanja.

Inače, realizacija prvog kooridnatorskog projekta koji finansira Evropska komisija kroz program Horizont 2020, pod nazivom „Promovisanje pametnog upravljanja vodom u poljoprivredi u Bosni i Hercegovine (SMARTWATER)“ počela je 1. januara 2021. godine i trajaće do 31. decembra 2023. godine.

Riječ je o projektu koji realizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i prvi je koordinatorski projekat iz programa Horizont 2020 koji je dodijeljen visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj.

Partneri našem Poljoprivrednom fakultetu na ovom projektu su: Međunarodni centar za napredne mediteranske agronomske studije – Mediteranski agronomski institut, Bari, Italija; Državna Agencija visokog Savjeta za naučna istraživanja, Saragosa, Španija; Univerzitet u Lisabonu, Poljoprivredni fakultet, Lisabon, Portugalija, SYSMAN projekti i servisi MSP, Rim, Italija i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

NAPOMENA: Izjave za medije su planirane na početku događaja u 11 časova.
Кontakt za medije: Nataša Čereković (natasa.cerekovic@agro.unibl.org, 066/007-312)
Đurađ Hjader, ma (djurdj.hajder@agro.unibl.org, 065/481-929)

(mreža-mira)