Radio Slobodna Evropa: Konkurs za stipendiju za Regionalno izvještavanje

sep 19, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Svrha stipendije je da doprinese profesionalnom razvoju novinara.

Foto: Radio Slobodna Evropa

Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) raspisuje konkurs za stipendiju za Regionalno izveštavanje za period od januara do augusta 2023.

Svrha stipendije, kako se navodi na internet portalu RFE/RL je da doprinese profesionalnom razvoju novinara iz zemalja Istočnog partnerstva Evropske unije i Zapadnog Balkana u cilju podrške slobodi i nezavisnosti medija. Program traje osam mjeseci i to u periodu od 4. januara 2023. do 31. augusta 2023.

Pravo na prijavu imaju novinari iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a profesionalno poznavanje engleskog jezika nije obavezno.

Dobitnici stipendije radiće iz lokalnih biroa RFE/RL i biće integrisani u svakodnevni rad biroa, gdje će raditi puno radno vrijeme, proizvoditi sadržaj na svim novinarskim platformama i učestvovati u svakodnevnom radu redakcije uz podršku i mentorstvo kolega iz RFE/RL.

Program uključuje i posjetu sjedištu RFE/RL u Pragu zbog dodatne profesionalne nadogradnje.

Očekuje se da će, kroz ovaj program, stipendisti utvrditi svoje novinarske vještine i znanje, razviti svoju uređivačku procjenu, proširiti svoju profesionalnu mrežu i produbiti svoje razumijevanje uloge nezavisnih medija u zemlji u kojoj rade.

Odabrani kandidati primat će u vrijeme trajanja programa mjesečnu naknadu koja je u skladu sa lokalnim platama, kao i plaćeno putovanje i smještaj tokom posjete u Pragu.

Smještaj se može osigurati za stipendiste koji se moraju preseliti kako bi radili u lokalnom birou.

Rok za podnošenje prijava je 2. oktobar, a sve detalje o Programu i apliciranju možete pronaći ovdje.

Rezultati konkursa bit će poznati do 1. novembra 2022.

Program je finansiran uz pomoć američkog State Departmenta.

Prijaviti se možete na ovom linku.

media.ba