Radionica otkrivanja biljnog svijeta

jul 21, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Naši preci su vjerovali da se u šumama kriju vile, koje te šume čuvaju. Lišće i cvijeće koriste za odjeću, a vrijeme provode odmarajući se na drveću ili liječeći povrijeđene životinje.

Ako želiš da otkriješ da li se među biljkama i drvećem u šumama Banjaluke kriju šumske vile i da možda sretneš koju, pridruži nam se u nedjelju 24.07. od 10h na Banj brdu, kada krećemo u novu avanturu izučavanja biljnih zajednica koja se nalaze u šumama-

Na radionici će te imati prilike da naučite koje se drvenaste i zeljaste biljke mogu naći u banjalučkim šumama, kada cvjetaju, kako im izgledaju plodovi, da li su jestivi, kako im izgledaju listovi, ali i koji je to značaj pojedinih vrsta u šumskim sistemima. Takođe, pričaćemo i o važnosti zaštite šuma koje se nalaze u okolini gradova – zašto ovakve zelene zone predstavljaju oaze, kako za floru i faunu, tako i za nas ljude i koji su prednosti čestog boravka u prirodi.

Radionicu će voditi prof. dr Jugoslav Brujić, s Šumarskog fakulteta u Banjoj Luci. Trajanje radionice je 4h (od 10h do 14h). Mjesto sastajanja je kod kućice s rampom na parkingu Banj brda, odakle se kreće, ide do Trešnjika preko tzv. „Staze zdravlja“.

Neophodno da je obujete udobnu odjeću, ponesete 1l vode, kremu za sunčanje i šešir/kačket.

Budi dio ove naše male šumsko-vilinske avanture i prijavi se na mail maja.bajic@czzs.org, tako što ćeš poslati svoje podatke: ime, prezime i broj telefona. Prijava traje do subote, 23.07.

Radionica je organizovana u sklopu projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, koji finansira SIDA – Švedska agencija za međunarodni razvoj, a impelementira @wwf_adria