Sarajevo Meeting of Cultures / Sarajevo Susret Kultura

dec 28, 2023 | ALF Aktivnosti, Novosti

Projekt „Ratne ljubavi“ koncipiran je kao projekt koji putem kulture i različitih umjetničkih izraza, prikazuje ratno Sarajevo kroz ljubav i slobodu parova koji su ovjekovječili svoju ljubav tijekom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine. 

U Sarajevu, koncerti, izložbe, predstave i filmovi, bili su duhovna hrana koja je građanima odvlačila misli od svakodnevnih strahota i stvarala pozitivan ambijent u kojem su se sretali, družili i zaljubljivali. 

Na hiljade ljudi u periodu od 1992. do 1995. godine stavilo je ruku na srce i izrecitovalo ljubavnu himnu „da“, odvaživši se poći u nepoznato i zajedno se suočavati sa nadolazećim olujama očekujući dugu poslije kiše. 

I nakon toliko godina, rado se prisjećamo tih lijepih trenutaka koji su nam promijenili emocije u ratu, kada smo u nesreći nalazili sreću, dijelili strah i neizvjesnost, litru vode, cigaru, toplu ciglu ispod jorgana, leće, grah, makarone, konzerve, „lanč“ pakete i tabasco. Dijelili smo ljubav. 

Hrabri brakovi u Sarajevu su bili inspiracija za mnoge tekstove, opjevane pjesme, napisane knjige, neispričane priče koje ćemo opet doživjeti na vašoj izložbi. Ovo je prilika da i vaša ljubav i hrabra priča bude ispričana i pretvorena u izložbu, obilježena muzikom tog doba. Vjerujemo da je svaka priča drugačija i posebna, i da će obogatiti kolekciju priča koja slavi moć ljubavi. 

Vaše priče*, kao i skenirane fotografije iz perioda ’92. -’95. možete poslati putem email-a na adresu info@smoc.ba do 15.02. 2023, kako biste učestvovali na veličanstvenoj izložbi i manifestaciji u maju 2024. godine! Raduje nas što imamo priliku čuti vašu priču!

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo prof.dr. Sanela Klarić na inicijativi i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na podršci. Udruženje „Sarajevo susret kultura“ se raduje implementaciji ovog projekta i sa nestrpljenjem očekuje vaše priče i fotografije.

*Prateći tekst uz fotografiju koji nam dostavljate ne bi trebao biti duži od 700 karaktera.

#profdrsanelaklaric #vladaKS #ministarstvokultureisporta