Saznajte zašto podržati našu kampanju “Trčimo za dječji osmijeh”

maj 20, 2022 | Aktivnosti, Novosti

Poštovani/a,

Smatrate li da je trener neko ko nas može odvesti do “ciljne linije”? Ako se slažete s nama, zamislite da imate dobrog trenera na tom putu koji Vam može olakšati tu trku. To je svakako korisno, ali ako imate vrhunskog trenera na tom putovanju, trenera s kojim biste trčali u bezbrižnu igru i bilježili nezaboravne trenutke, zasigurno biste pobijedili u svakom životnom izazovu.

1.    Ko smo mi?

Stariji brat, starija sestra je mentorski program koji povezuje djecu uzrasta 6-14 godina koja potiču iz ranjivih kategorija (djeca bez roditeljskog staranja, djeca iz hraniteljskih porodica ili manjinskih grupa, djeca koja odrastaju u nepovoljnim porodičnim okolnostima) sa volonterima/kama, mladim osobama uzrasta 20-30 godina koji se individualno i u kontinuitetu druže jedanput sedmično tokom godinu dana. Druženjem s volonterima/kama djeca dobivaju novi uvid u život van njihovog svakodnevnog okruženja – provode svoje vrijeme u šetnji, vožnji bicikla, klizanju, odlaze u pozorište, kino, muzej, zoološki vrt, voze se javnim prijevozom, što je za veliki broj djece prvo takvo iskustvo.

Kroz našu osmu kampanju po redu, koja ove godine nosi naziv “Trčimo za dječji osmijeh”, nastojimo omogućiti da se što više parova djece i volontera/ki kvalitetno druži i u budućnosti, te kroz moto: “Jedan kilometar=jedan džeparac” nastojimo kreirati sretnije djetinjstvo za djecu u potrebi, a kako bi djeca i volonteri nastavili sa dragocjenim druženjima, potrebna nam je i vaša pomoć.

2.    Po čemu smo drugačiji? Zašto je naš rad važan?

Kroz 17 godina implementiranja programa Stariji brat, starija sestra, nastojimo omogućiti djeci širom BiH koja nemaju jednake prilike kao njihovi vršnjaci za zdrav razvoj i njegovanje svojih potencijala da kroz kvalitetan, brižan i podržavajući odnos sa volonterom/kom kao pozitivnim uzorom razvija pozitivnu sliku o sebi, kvalitetno provodi svoje vrijeme, razvija praktične životne vještine i širi mrežu prijatelja.

Naglaskom na nematerijalne stvari – pažnja, toplina, povezanost, kvalitetno vrijeme koje provode sa volonterom kao brižnom i podržavajućom odraslom osobom, nastojimo doprinijeti osjećaju zadovoljstva i istinske sreće kod djece, a što se jednokratnim aktivnostima, novcem i materijalnim poklonima ne može nadomjestiti.

Pored individualnih druženja djece i volontera, sastavni dio programa Stariji brat, starija sestra čine i aktivnosti poput edukacija i savjetodavnih sastanaka za volontere, grupnih radionica za djecu kao i zajedničkih izleta volontera i djece.

3.    Kako nas možete podržati?

Kao kompanija ili pojedinac u kampanji možete sudjelovati na dva načina:

 1. Trčanje na utrci “Najbržih 5K u regiji” ROOF GARDENS by XYLLION koja će se držati 22.5.2022. na Trebeviću te prodajom istrčanih kilometara
  1. Donacijom i podrškom za trkače u sljedećim iznosima:
 2. Maratonac za osmijeh: Donacija u iznosu od 530 KM. Ovaj iznos pokriva sve troškove druženja jednog volontera i djeteta tokom perioda od 10 mjeseci. U ovaj iznos je uključen i trošak edukacije, savjetodavni sastanci za volontere, te zajedničke radionice i izleti.
 3. Polumaratonac za igru: Donacija u iznosu 300 KM. Ovaj iznos u prosjeku pokriva troškove individualnog druženja jednog para volontera i djeteta tokom 10 mjeseci (prosječno 30 KM po paru).
 4. Rekreativac za sreću: Donacija u iznosu 150 KM. Ovaj jednokratni iznos pokriva dodatne troškove zajedničkih radionica i edukacija djece i volontera i izleta ili 5 mjeseci džeparca za jedan par.
 5. Samo ću da prošetam sa osmijehom: Donacija u iznosu od 30 KM koja pokriva jedan mjesečni džeparac jednog para (volonter i dijete). Moguće višekratne uplate na mjesečnom nivou.

4.    Šta nudimo Vama?

 • Osjećaj ispunjenosti jer ste djeci u riziku omogućili sretnije djetinjstvo
  • Vaš status donatora istaknut na našoj web stranici (www.mentorstvo.ba) kao i na svim društvenim mrežama i medijskim nastupima Fondacije
  • U saradnji sa NGO Marathon kroz utrku 22.5. osiguravamo dodatnu medijsku podršku za sve naše

Maratonce i trkače, te poklon pakete za sve trkače

 • I  za sve Maratonce   ćemo organizovati individualno druženje sa jednim parom djeteta i volontera gdje ćete zasigurno s njima doživjeti trenutke istinske sreće i uzajamne zahvalnosti.

Veliko Vam hvala na izdvojenom vremenu i srdačno Vas pozdravljamo!