Šetnja za Konjuh

nov 16, 2023 | Aktivnosti, Novosti

Ovim putem vas obavještavamo da će se u nedjelju 19.11.2023. godine održati događaj pod nazivom “Šetnja za Konjuh”. Pored druženja, međusobnog povezivanja i uživanja u prirodi “Šetnjom za Konjuh” u javnost želimo poslati snažnu sliku i poruku o važnosti kvalitetnije zaštite planine Konjuh koju zbog nesavjesnog upravljanja gubimo.
 
Konkretno, želimo pozvati odgovorne da hitno započnu sa procesom revizije Elaborata o proglašenju dijela planine Konjuh Spomenikom prirode (a kasnije Zaštićenim pejzažom Konjuh) koji je rađen 2004. godine i gotovo 20 godina poslije nikada nije revidiran. Intencija navedene revizije bi bilo proširenje zone A (zona u kojoj je zabranjena šumsko-privredna sječa) na dijelove zone B (gdje je dozvoljena šumsko-privredna sječa). Takođe, želimo pozvati odgovorne da hitno pristupe uspostavljanju videonadzornog sistema na izlaznim rampama Zaštićenog pejzaža “Konjuh” posebno na strani opštine Kladanj kao bi se dokumentovao ne(zakonit) izvoz balvana i drugih prirodnih resursa koji bi bio osnova za prikupljanje dokaznog materijala u slučaju prijava za nezakonite radnje koje se dostavljaju inspekcijama i policiji. Na kraju želimo pozvati odgovorne na hitno osiguravanje boljih uslova i većih ovlaštenja nadzornicima ZP “Konjuh” posebno na strani opštine Kladanj gdje nadzornici od osnivanja JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” 2012. godine imaju zabranu zaustavljanja i kontrolisanja sumnjivih radnji te nemaju nikakvu praktičnu ulogu u obavljanju svojih zakonom predviđenih ovlaštenja.
 
Pozivamo vas da nam se pridružite na “Šetnji za Konjuh” te da ukoliko ste u mogućnosti putem vaših platformi podijelite poziv za događaj. Naša organizacija će osigurati besplatan prevoz za sve učesnike iz Tuzle, Živinica i Banovića a prijave su otvorene do četvrtka 16.11.2023 godine do 12:00 putem google obrasca: https://forms.gle/AxQ1HqptTEQD8SZK9.
Za sve dodatne informacije vam stojimo na raspolaganju.
Kontakt osoba: Adi Selman 061 944 339.