Tuzla International Model United Nations

feb 8, 2023 | Aktivnosti, Novosti

Šta je MUN?

MUN (Model Ujedinjenih Nacija) je jedan od najinteraktivnijih načina učenja o principu djelovanja Ujedinjenih Nacija putem simuliranja pravog UN procesa.

MUN-ovi su konferencije koje organiziraju stotine obrazovnih institucija širom svijeta. Obično predstavljaju prvi put otkrivanja teme internacionalnih afera studentima.

Koji su to benefiti učestvovanja u jednom MUN-u?

Razvijanje vještina javnog govora, pisanja i istraživanja. Početni korak pri ulasku u internacionalne afere i relacije

Otkrivanje studentima širok pojam problema kojima se bavi UN, kao što su mir i sigurnost, ljudska prava, razvoj te vladavina prava.
Proširenje znanja o unutrašnjim dešavanjima u UN-u i jedinstvenim načinom donošenja odluka koje se odlikuju u našim životima, mogućnost sticanja volonterskog iskustva.
Razumijevanje diplomatskog procesa, rješavanja konflikta i redijacije, sudjelovanje sa ljudima diljem svijeta. Odlična prilika za razvitak vještina formalnog jezika, jer će se striktno engleski jezik koristiti za komunikaciju. Veoma dobra šansa za umrežavanje pomaže u izgradnji kvalitetnog CV-a te pri upisu fakulteta.
Izvrstan način za nekoga da se pronađe u Međunarodnim Odnosima. Sticanje MUN iskustva koje je potrebno za učestvovanje u većim MUN-ovima

Kako to sve funkcioniše?

Delegati predstavljaju države članice UN-a. Oni moraju zastupati dotična mišljenja tih država

MUN simulira stvarni UN te se tako dijeli na komitete. Svaki komitet ima predsjedavajuće i delegate koji su fokusirani na predodređene teme. Teme su relevantne aktuelnim događajima i problemima

Konferencija će trajati tri dana, od trećeg do petog marta (petak, subota, nedjelja)

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 35KM za BH građane, odnosno 30EUR za internacionalne učesnike„Social nights“ (društvene noći) su tu da zbliže studente i omoguće mjesto i vrijeme za razgovore van diplomatskih odnosa, atmosfera je opuštenija

Obrazac za prijavu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJ_brF0nGbx1WzuQ5j4X_hzyx8nFPHZEXr8Xdz-eCblRcEYg/viewform

Dodatne informacije:

„Social nights“ (društvene noći) su tu da zbliže studente i omoguće mjesto i vrijeme za razgovore van diplomatskih odnosa, atmosfera je opuštenija.

„Gala night“ (Gala noć) je česta pojava u MUN-ovima. Ona je nalik Met Gali, sa formalnijim dress kodom i mnogim prilikama za umrežavanje. Počele su se pojavljivati u MUN-ovima u Indiji i Indoneziji, eventualno prelazeći i u ostala MUN iskustva šire.