Udruženje BaUM prkosi odslasku mladih

apr 29, 2023 | Aktivnosti ORC-a, Novosti, Vijesti

“BaUM“ je naziv za udruženje mladih iz Banovića koje uključuje različite volontere sa područja općine Banovići koji teže ka poboljšanju i unapređenju ove zajednice.

Misija i vizija Udruženja mladih jeste da okupi svu zainteresovanu omladinu, te da ih uključi u određeni sektor i aktivnosti koje do sada nisu mogli pronaći u svojoj općini kako bi upotpunili društveni sadržaj, poboljšali status mladih i unaprijedili zajednicu.

“Udruženje generalno radi na tome da sve svoje volontere, zavisno od njihovog afiniteta uključi u aktivnosti u projekte, te da ih na taj način osnaži. Želimo pružiti vaninstitucionalnu edukaciju, ali naravno i zabavni sadržaj koji oni žele da vide u svojoj lokalnoj zajednici”.

– Ademir Sarić, sekretar Udruženja mladih BaUM Banovići

Ademir je pojasnio, kako problematika odlaska mladih općenito iz Bosne i Hercegovine, pa tako i manjih sredina, poput općine Banovići predstavlja nedostatak prilika, te problem prilikom zapošljavanja.

“Vidjeli smo naše volontere koji su toliko godina bili tu, aktivirali su se ka mladi ljudi, volontirali su, a onda su na kraju odlučili da odu iz države. To jeste problem i to osjetimo kao zajednica i udruženje, s tim da imamo sreću da nam volonteri stalno pristižu, tako da smjenu generacija imamo, ali nas ona ne pogađa u negativnom smislu”.

Udruženje BaUM Banovići, okuplja značajan broj mladih ljudi i volontera, pri čemu je fokus stavljen na uključivanje u lokalni aktivizam, te odlasku mladih sa područja općine Banovići. Udruženje postoji pet godina, a prepoznatljivi su po svojim brojnim aktivnostima u Tuzlanskom kantonu i regionu.

Mini School je jedna od aktivnosti ovog udruženja. Ovo obrazovanje im ponaže u daljem školovanju i napredovanju.

“Uz ovaj program djeca uče slova, brojeve, razne igre, također imaju priliku za daljom socijalizacijom i razvijanju grafomotorike. Ovaj program predstavlja predškolsko obrazovanje neformalnog oblika.”

– Jasmina Čamdžić, Udruženje mladih BaUM Banovići

 Elma Aljić iz Udruženje mladih BaUM Banovići, kaže da kako je krenula sa podučavnjem u Mini School, shvatila je koliko ima zainteresovane djece za crtanje, slikanje, te koliko su djeca talentovana, samo im treba podrška u tome što rade.

“Mi se bavimo crtanjem, slikanjem i mnogim tehnikama koje su vezane za to. Naš glavni cilj je da pomognemo djeci da uspiju preslikati ono što vide na papir. Drago mi je da mogu da im pomognem, da im pružim priliku da se ostvare kao umjetnici i da im pomognem u razvoju njihove kreativnosti”. – dodala je Elma.

 

Emisiju svakako možete pogledati ispod teksta: