AKTIVNOSTI ORC/HCA U FEBRUARU I MARTU

apr 1, 2022 | Aktivnosti ORC-a

Forum „Žene u medijima“, Prnjavor

U utorak, 22. februara, učenici Gimnazije Prnjavor su prisustvovali forumu „Žene u medijima“ u organizaciji Omladinskog centra. Imali su priliku da saznaju kakav je položaj žena u medijima, da li su ravnopravne sa svojim muškim kolegama i kolika je zainteresovanost žena za ovu profesiju.

Svoja iskustva su podijelili iskusni novinari Jelena Demonjić i Branko Dakić sa televizije K3 i Mirela Biković, novinarka iz Tuzle i voditeljica omladinskog serijala Cat Patrola.

Kakav je položaj žena u medijima, da li će i koliko njihov pol uticati na posao kojim se bave? Koliko je prisutan seksizam u novinarskoj branši? – Ovo su bile samo neke od tema prvog foruma Omladinskog centra Prnjavor, koji se zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije implementira u okviru  BHRI projekata. Mirela Biković iz Omladinskog resurnog centra iz Tuzle ukazuje na glavne probleme žena, kako u poslu tako i u svakodnevnom životu. Diskriminacija ženskog pola zabrinjavajuća je pojava i našeg društva.

Forum omladinskog centra opštine Prnjavor implementira Međunarodna organizacija za migracije a finansiran je od strane Austrijske razvojne saradnje.

CAT Bosna i Hercegovina

Tokom mjeseca februara i marta, nastavili smo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu projekta „CAT – Bosna i Hercegovina“.

Naše mačke su nastavile da oduševljavaju javnost na društvenim mrežama.

Ukoliko još uvijek ne pratite naše mačke – pozivamo vas da to učinite na:

Facebook, Web Portal, Instagram i Youtube kanal

Podkasting je totalna fora! – Banja Luka

IOM Bosna i Hercegovina je tokom mjeseca februara  ugostio u Banjoj Luci pionire podcasting scene u BiH!

Svoja su iskustva, želje i realnosti sa učesnicima podijelili Nedim Krajišnik, Malik Sakić i Ivona Kukić, a Admir Čular iz Helem Nejse ispričao nam je o tome kako je njegov podcast „iskočio“ u mainstream medije i širu javnost.

Da je ključno izabrati prave teme za publiku kojoj se obraćate, demonstrirali su i Jelena Josimović, Zlatko Sofović i Anisa Šerak.

Danas učimo, a sutra već razvijamo nove podcast ideje.

Akademija za političke lidere/ke u BiH

U Tuzli je održan drugi modul Akademije za političke lidere/ke u BiH u organizaciji Perpetum Mobile Banja Luka.

Na ovom modulu smo okupili 21 učesnika/cu koji su predstavnici studenata, nevladinih organizacija i predstavnici podmladaka sedam političkih partija, jedan od učesnika bio je i Malik Sakić

Po osmijesima na licima učesnika i koordinatora možete zaključiti kako nam je bilo.

Sastanak šefova Mreža – Aleksandrija, Egipat, 2. – 4. mart

U Aleksandriji (Egipat) je od 2. do 4. Marta održan godišnji sastanak šefova mreža ALF.

Tokom trodnevnog sastanka, šefovi nacionalnih mreža ALF razgovarali su o godišnjem planu aktivnosti ALF Fondacije, te o programskim ciljevima I aktivnostima u narednom trogodišnjem period (2022. – 2025.).

Tokom sastanka razgovaralo se o:

Pregledu globalne vizije i glavnih prioriteta koji se odnose na operativne i strateške pristupe u kontekstu budžetskih i operativnih ograničenja u kratkom roku i prikupljanje inputa od HoN-a u smislu sadržaja i implementacije.

Opšti cilj, specifične svrhe, metodologija, kriterijumi i rezultati Mrežne podrške, kako bi se osiguralo da ona služi za konsolidaciju i osnaživanje Mreža kroz poboljšano i efikasno decentralizovano upravljanje, kako bi se u obzir uzele njihove specifične realnosti i okviri politike.

Razvoj klastera: (Mladi; Kultura; Klimatske promjene). Kako tematski klasteri mogu ojačati programe ALF-a; kako klasteri mogu spojiti stručnost u ovoj oblasti; kako svi mogu imati koristi od dodane vrijednosti udruživanja inovativnih ideja, znanja i metoda i pomoću koje metodologije

Tokom ovogodišnjeg sastanka, šefovi mreža su održali i sastanak sa članovima Odbora Guvernera (predstavnici Ministarstava vanjskih poslova zemalja članica ALF), te posjetili Aleksandrijsku Biblioteku.

Na sastanku je prisustvovao i šef ALF Mreže za BiH, ispred nacionalne kancelarije ORC Tuzla, Miralem Tursinović.

Više o zaključcima konferencije u narednom periodu.

1. Tuzlanski festival slobode

1.Tuzlanski festival Slobode održao se u Tuzli od 10. do 13. marta u Ateljeu Ismeta Mujezinovića. Festival je organizovao Omladinski resursni centar Tuzla u partnerstvu sa DIS teatrom Banja Luka i Gradskim kazalištem mladih Vitez. Festival je okupio 76 mladih umjetnika i umjetnica iz svih krajeva Bosna i Hercegovine. Festival je organizovan uz podršku Evropske Unije i Anna Lindh Fondacije.

Cilj festivala bio je potaknuti uključivanje mladih u aktivno rješavanje problema mladih, ali i na pružanje kreativnog doprinosa u osvješćivanju i istraživanju problematike te eventualnom predlaganju ideja i rješenja za buduće projekte.

Sa mladima su odrađene dvije radionice od strane Dis teatea “Od ideje do scene” i od strane GKM Vitez pod nazivom “Produkcija”.

Na festivalu je učestvovalo 5 mladih pjesnika, 3 kratka igrana filma, 2 video uratka, 1 forum Teatar, 4 izložbe slika, 1 instalacija, street art, performans, urbana grafika, ilustracija.

Pobjedu na festivalu su odnijeli mladi iz Bugojna sa filmom: “DVIJE ŠKOLE BEZ KROVA”. Autori: Farah Terzić, Medina Bajrić, Eldar Mandžić, Merjem Halilović, Nejla Kadrić, Fatima Aletić, Adi Velagić, Iman Idrizović.

U sklopu filma osmišljena je i autorska pjesma “BAZEN PROBLEMA”, koja jasno govori o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Ovim filmom želimo pokrenuti reformu i osvijestiti građane o mogućoj budućnosti koja nas čeka i da ipak ima onih koji će ostati.”

FILM: https://www.youtube.com/watch?v=g-_KfoX5k7c&t=3s

 Drugo mjesto osvojio je Vanja Stankić sa street artom, koji ne nastao iz želja da Tuzlu predstavi na kreativan način.

Treće mjesto podjelili su pjesnik Mirza Pinjić i Vanja Strukar koje je otpjevala i odsvirala pjesmu o postratnom stanju u njenom gradu.

Ramo Tučić je dobio posebno priznanje za najbolji scenski nastup I performans sa svojom izložbom “Ja postojim”.

Sara Mujanović dobila je posebno priznanje za originalni umjetnicki izricaj sa svojim videom “Radopič” koji govori o razvnopravnosti žena u BH društvo.

Za učesnike i učesnice festivala odigrane su dvije predstave “Kanata” DIS Teatar Banja Luka i “Put oko svijeta” GKM Vitez.

Mladi su tokom festivala napravili i razvili performans pod nazivom “Ja hoću mir” koji su izveli pod punim trgom “Slobode” u Tuzli.

Hvala svima koji su zajedno sa nama bili dio ovog nezaboravnog iskustva.

Partneri festivala: Centar za kulturu Tuzla, RTV7, Radio Kameleon, Una Storia.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Anna Lindh Euro-Mediterranean Fondacije.

Posjeta Ambasadora Evropske Unije – Johann Sattler

U Omladinskom resursnom centru Tuzla imali smo  veliku čast i zadovoljstvo da ugostimo Ambasadora Evropske Unije u BiH, Johana Satlera.

Tokom svoje posjete Tuzli, ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) je sa mladima okupljenim u nevladinim organizacijama Omladinski resursni centar i “Ja bih u EU” razgovarao o omladinskom aktivizmu i jačoj ulozi mladih u promociji vrijednosti i standarda Evropske unije u ljudskim pravima i demokratiji.

Projekat “Mladi za vladavinu prava- Lab” koji provode ove dvije organizacije, a finansira Evropska unija, bio je povod da se razgovara o važnosti edukacije mladih o vladavini prava, borbi protiv korupcije, poznavanju pravosudnog sistema u BiH i ostalim aktivnostima koje ovaj projekat predstavlja i promoviše.

Ambasador Satler je izrazio zadovoljstvo što mladi ovim načinom rada i pristupom pokušavaju da riješe svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju, poput zagađenja koje je pitanje kvaliteta života pa sve do korupcije koja onemogućava mladima da imaju jednake šanse i napreduju u društvu.

Predstavnik ORC Tuzla, Slobodan Blagovčanin, zahvalio se ambasadoru Sattleru na posjeti i interesu za njihov rad i istakao da je posjeta zvaničnika EU važna jer pokazuje podršku i želju da se ulaže u mlade ljude:

– Vlasti nas često zaboravljaju i pokazuju slab interes da riješe probleme s kojima se mladi danas suočavaju – istakao je.

Posjeta ambasadora Sattlera mladima iz ORC-a i Ja bih u EU završena je obilaskom znamenitosti grada Tuzle i šetnjom Korzom gdje se razgovaralo o važnosti održavanja prosperiteta, mira i vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Drago nam je bilo predstaviti i planove našeg centra za tekuću godinu.

Hvala Evropskoj Uniji na posjeti.

Očistimo Tuzlu zajedno! – „Budi rješenje, ne zagađenje“

Tokom mjeseca februara naše Eko volonterke su patrolirale šetalištem Slana Banja

Trenerke, staklene boce, donji veš, plastične ambalaže samo su neki od otpada koje smo danas skupili i bacili na predviđena mjesta za otpad.

Tuzla je naš grad, naš dom i trebamo je čuvati i njegovati, a jedan od načina da to učinimo jeste da pokupite svoje smeće i bacite ga u kantu ili kontejter.

“Očistimo Tuzlu zajedno” je aktivnost koju sprovodi ORC Tuzla u sklopu projekta “Budi rješenje, ne zagađenje” koji je podržan od Fondacije Tuzlanske Zajednice.

Simulacija suđenja – Mladi za vladavinu prava, Banja Luka

Takmičenje u simulaciji suđenja održano je 29. marta na PIM Univerzitetu u Banjoj Luci.

Mladi su imali sjajnu priliku da se uključe i pobliže upoznaju sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije, pravosudnom sistemu u BiH i vrijednostima Evropske Unije u vladavini prava.

Čestitamo pobjednicima i pobjednicama!

Organizacije civilnog društva “JaBiHEU” iz Sarajeva i “Omladinski resursni centar Tuzla” realizuju projekat “Mladi za vladavinu prava”, uz finansijsku podršku Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.