AKTIVNOSTI ORC/HCA U SEPTEMBRU 2021.

okt 1, 2021 | Aktivnosti ORC-a

Festival mladih TK

U Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” u Tuzli, 21. Septembra je svečano otvoren prvi Summit mladih u Tuzlanskom kantonu. Summit je zaključak Festivala mladih koji je počeo 22.08.2021. godine manifestacijom „Tuzla pleše“ i trajao mjesec dana.

Na svečanom otvaranju prvog Summita mladih u TK obratili su se Direktor Festivala mladih, Amir Zonić, Direktor Omladinskog resursnog centra Miralem Tursinović, Zamjenik ambasadora Italije, Mateo Evangelista, Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Zlatan Muratović i Premijer Tuzlanskog kantona, prof. Kadrija Hodžić.

„Šest lokalnih zajednica, Sapna, Čelić, Gračanica, Gradačac, Lukavac i Tuzla  su podržale ovaj projekat u potpunosti. Ovo nije još jedan Festival u kojem smo mi trebali napraviti koncerte i velike partyje, njegov cilj je bio da se upoznaju stvari na terenu, da odemo u gradove i općine, da se upoznamo sa omladinskim organizacijama i da na neki način napravimo presjek šta se to dešava u omladinskom sektoru,“ kazao je direktor Festivala mladih 2021, Amir Zonić.

Nakon svečanog otvaranja održan je panel pod nazivom „Obrazovanje za 21. stoljeće”, na kojem su Tatjana Vučić, direktorica Bit Alliance, prof. Kadrija Hodžić, Bahrija Umihanić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli, Damir Zenunović, profesor na Rudarsko Građevinsko Geološkom fakultetu u Tuzli skupa sa Zlatkom Berbićem razgovarali o planovima za Kampus UNTZ, o budućnosti obrazovanja u TK i o samoj digitalizaciji.

Također prvom Summitu mladih u TK pridružili su nam se i organizatori Evropske prijestolnice mladih Novi Sad –  OPENS 2019.

„Naša ideja je bila da se otvore vrata omladinskim organizacijama i da se dopuni ono što već imamo. Naša zajednička delovanja mladih i omladinskih organizacija se na kraju isplatila,“ Vukašin Grozdanović, koordinator  OPENS-a Novi Sad.

Sa nama su bili i predstavnici Lukavca i Čelića, gdje se razgovaralo o daljim planovima, lokalnoj politici i regionalnom potencijalu.

Na prvom Summitu mladih čast i zadovoljstvo nam je bilo ugostiti britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini nj.e. Matta Fielda.

“Ono što Ujedinjeno Kraljevstvo želi za Bosnu i Hercegovinu jeste da bude stabilna država u kojoj će mladi željeti da ostanu”, istakao je ambasador Field.

Ambasador Field je naglasio i da Ujedinjeno Kraljevstvo građanima Bosne i Hercegovine nudi pune stipendije za master studije na bilo kom univerzitetu u UK, na koju se svake godine prijavljuje na stotine kandidata. „Konkurs za Chevening stipendije za narednu akademsku godinu je trenutno otvoren i pozvao bih sve potencijalne kandidate da se prijave, jer je ovo zaista izvrsna prilika da svoje znanje unaprijede na nekom od prestižnih univerziteta u UK, da steknu nova iskustva i upoznaju osobe iz cijelog svijeta, a, po povratku u BiH, da svojim znanjem i iskustvom doprinesu razvoju svoje zemlje,“ rekao je ambasador Field.

Predstavnik Vijeća mladih Tuzlanskog kantona, Ammar Grabić govorio je o stanju i perspektivi mladih u TK.

U sklopu Summita održan je i panel na temu “Lokalne priče inspirišu.” Slobodan Blagovčanin ispred ORC-a Tuzla vodio je panel na kojem su diskutovali: Adnan Mujkić, Pozorište mladih Tuzla, Denis Bećirović, Mašinski fakultet Tuzla, Dejan Milkunić, Srednja muzička škola Tuzla i Sandra Hurtić, Pokrenite se.

Nakon toga uslijedio je koncert Srednje muzičke škole.

Festival mladih je u Tuzlanskom kantonu okupio hiljade mladih, spremnih  da se pokažu na polju umjetnosti, aktivizma, sporta, ekologije, naprednih tehnologija, nauke i inovacija.

Festival mladih promoviše znanje, talenat i uspjeh, a mladima daje nova međunarodna poznanstva, vještine, znanja i samopouzdanje za preuzimanje liderskih uloga. Ovo je projekat koji spaja različitosti nastojeći da mladima pruži iskustva u širokom spektru aktivnosti i najkvalitetniji kulturni sadržaj.

Također u sklopu Festivala mladih su autori emisija Cat Patrola, Mirela Biković i PodCat sa Malikom, Malik Sakić, održali besplatnu radionicu o kreiranju društveno odgovornog video sadržaja za mlade na društvenim mrežama.

Radionica je održana za sve one koje je zanimalo kako nastaje video sadržaj koji je zabavan, a s druge strane ipak društveno odgovoran, kako se pravi privlačan thumbnail za Youtube i Facebook video, kako

se odvažiti da počnete snimati i kako se dobro zabavljati dok radite ono što volite ili ste samo željni novih znanja i novog iskustva. Radionica je bila interaktivnog karaktera, a učesnici su na kraju uz mentorstvo Malika i Mirele imali priliku da osmisle kako bi izgledao njihov serijal, te da snime najavu svog serijala.

Festival mladih je nastavio svoje putovanje kroz općine i gradove Tuzlanskog kantona

  1. septembra smo se nalazili u Gradačcu, gdje smo imali prijem kod gradonačelnika, Edisa Dervišagića. Tema sastanka je bila “Festival mladih i “Evropska prijestolnica mladih”. Nakon toga smo se sastali sa predstavnicima mladih grada Gradačac, gdje smo razgovarali o položaju mladih u Gradačcu u narednom periodu, gdje je naš Ammar Grabić (potpredsjednik Vijeća mladih TK) predstavio i pobliže pojasnio prisutnima Zakon o mladima FBiH.

U nastavku dana se realizovala vožnja jezerom uz podršku ronilačkog kluba “Vidara” Gradačac, a naveče od 19:30h CAT BiH kviz općeg znanja i party sa DJ Shadow Kid u Condor Pub-u.

CAT – Bosna i Hercegovina

Tokom mjeseca septembra, nastavili smo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu projekta „CAT – Bosna i Hercegovina“.

Naše mačke su nastavile da oduševljavaju javnost na društvenim mrežama sa mnogo meme-ova, poziva ne seminare, pozitivih priča o mladima iz Bosna i Hercegovine.

Ukoliko još uvijek ne pratite naše mačke – pozivamo vas da to učinite na: Facebook, Web Portal, Instagram i Youtube kanal.

Dan društvenih igara – OG ORC Tuzla

Omladinska grupa Omladinskog resursnog centra svake nedjelje u svojim prostorijama organizuje Dan društvenih igara za mlade.

Društvene igre predstavljaju vrstu igara koje uključuju pomjeranje ili postavljanje figura ili brojača na već određenu površinu, po unapred utvrđenim pravilima. Neke igre su zasnovane na čistoj strategiji, mnoge sadrže element slučajnosti, ali većina njih zavise od čiste sreće, bez ikakvog elementa veštine ili znanja, tu su da se dobro zabavimo.

Svi nam se mogu pridružiti u druženju i igri, potrebno je samo da nam se javite na naš Instagram profil @orc_tuzla i mi ćemo vam poslati više informacija.

Sa okupljanja u Sarajevu pod nazivom „Pravda za Dženana i Davida“, ORC poručuje: Koliko košta ljudski život?!

U Sarajevu je 11. septembra održan protest pod nazivom “Pravda za Dženana i Davida”, na kojem su se okupili članovi porodica, prijatelji i aktivisti iz mnogih dijelova Bosne i Hercegovine i zatražili da se utvrdi istina o stradanju Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banjaluke. Podršku ovom događaju su pružili aktivisti i aktivistkinje Omladinskog resursnog centra Tuzla.

Centralni skup održan je na platou ispred Narodnog pozorišta, a ranije su postavljeni bilbordi sa porukom: “Da li biste tražili pravdu za vaše dijete?”.

Veliki broj građana okupio se ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu kako bi podržao proteste Pravda za Dženana.

Okupljenima se, između ostalih, obratio i Muriz Memić, otac Dženana Memića, koji je istakao da bi volio bi da niko protestima ne mora tražiti pravdu za svoje dijete, a dodao je da na protestima vidi ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu.

Ističući kako ljudi iz cijele BiH na ulici traže pravdu koju bi trebala tražiti država, Memić je kazao da iz pravosuđa, policije i drugih institucija moraju otići svi korumpirani koji su bili umiješani u taj slučaj.

Sve vrijeme dok je trajao događaj naš tim je držao live stream putem medijskih kanala CAT Bosna i Hercegovina, te još jednom pokazao aktivizam na djelu!

Youth Nest: Gathered4Youth

U okviru inicijative Fakat je vakat za mlade 2.0, tri krovna tijela mladih – Vijeće mladih FBiH,  u saradnji sa Omladinskim savjetom Republike Srpske i Vijećem/Savjetom mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine 9. septembra su na Ilidži organizovali događaj Youth Nest: Gathered4Youth.

Uz učešće predstavnica i predstavnika omladinskih organizacija i organizacija koje rade sa mladima, prijatelja iz donatorske zajednice i međunarodnih institucija, a ispred Omladinskog resursnog centra Tuzla su prisustvovali: direktor – Miralem Tursinović i project officer – Ammar Grabić.

Prisutnima su se, pored predstavnika krovnih organizacija za mlade obratili i podržali ih u njihovim nastojanjima da poprave status populacije koju predstavljaju i: gospođa Deborah Mennuti, otpravnica poslova ambasade SAD u BiH, gospođa Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini te gospođa Laura Lungarotti, šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Događaj Youth Nest: Gathered4Youth je organizovan u sklopu projekta Fakat je vakat za mlade 2.0, koji se implementira zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Šarene stepenice – Tuzla

Bili smo gosti kod fenomenalne ekipe Revolt Tuzla.

Zajedno sa njima smo uljepšavali stepenice, koje su ovi aktivisti i aktivistice još prije nekoliko godina ukrasili.

‘Najduže stepenice u gradu’ vode do UKC Tuzla i njima svakodnevno prolaze mnogi građani i građanke. Koliko su ovakve aktivnosti važne – najbolje oslikava komentar prolaznice: “Svaki dan prolazim i uvijek pomislim kako je dobro što još uvijek ima pozitivne omladine u gradu. Hvala Vam!”

25 godina postojanja i rada Helsinškog parlamenta građana Banja Luke

Helsinški parlament građana Banja Luka je 3. septembra 2021. proslavio 25 godina svog postojanja i predanog rada na stvaranju društva jednakih mogućnosti.

Helsinški parlament građana Banja Luka je 3. septembra 2021. proslavio 25 godina svog postojanja i predanog rada na stvaranju društva jednakih mogućnosti.

Četvrt vijeka HPG Banja Luka obilježeno je panel diskusijom na temu „Uloga organizacija civilnog društva u procesu kreiranja promjena“ sa početkom u 18.00 h

Moderator Panela bio je Srđan Puhalo – analitičar i kolumnista iz Vanja Luke, a učesnici: Srđan Blagovčanin – predsjednik UO Transparency International, Emina Bošnjak – direktorica SOC Sarajevo, Aleksandar Popov – direktor Centra za regionalizam Novi Sad, Srbija i Miralem Tursinović – direktor ORC Tuzla.

Svečani dio obilježavanja jubileja počeo je u 20.00.

Ovaj jubilej vidimo prvenstveno kao priliku za ponovno okupljanje dragih nam kolega/ica, saradnika/ica, podržavatelja/ica, istomišljenika, ali i neistomišljenika. HpG Banja Luka i ORC Tuzla (do 2004. hCa Tuzla) su pioniri u umrežavanju mladih Bosne i Hercegovine, počevši od 1997. Godine, kada je nastala Omladinska mreža Bosne i Hercegovine, u partnerstvu naše dvije organizacije

#YouthConnectedForChange – Banja Luka

CAT Bosna i Hercegovina bio je u Banja Luci na događaju #YouthConnectedForChange. Naše mačkice su imale priliku razgovarati sa čak 40 mladih ljudi iz 8 različitih opština u Bosni i Hercegovini.

Na Facebook stranici @iombih možete pogledati priče ljudi koji su napravili promjene u svojim zajednicama.

Poslušajte njihove inspirativne priče!

 

Događaj je podržan od strane BHRI programa koji implementira IOM, uz finansijsku podršku USAID.