Aktivnosti u julu i avgustu

sep 1, 2021 | Aktivnosti ORC-a

CAT – Bosna i Hercegovina

Tokom jula i avgusta nastavili smo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu projekta „CAT – Bosna i Hercegovina“.

Naše mačke su nastavile da oduševljavaju javnost na društvenim mrežama.

Ukoliko još uvijek ne pratite naše mačke – pozivamo vas da to učinite na:

Facebook, Web Portal, Instagram i Youtube kanal.

CAT PATROLA – 2. SEZONA

Prvu sezonu Cat Patrole mogli ste gledati na našim društvenim mrežama, ali nova sezona rađena je u saradnji sa FIST produkcijom iz Sarajeva, znate – oni koji su zaslužni što imamo serije kao što su “Lud Zbunjen Normalan”, “Konak kod Hilmije”, “Dva smo svijeta različita” i mnoge druge, te od ove godine Cat Patrola će se emitovati pored naših društvenih mreža i na televizijama širom Bosna i Hercegovine, kao što su RTV TK, Hayat PLUS, Federalna TV!

 

Kao dio CAT BiH inicijativa rodila se emisija pod nazivom Cat Patrola! Svjedoci smo da video sadržaj sve više zauzima prostora na društvenim mrežama, upravo u moru istih, pojavila emisija u kojoj voditeljica, Mirela Biković, svoje sagovornike/ce pokupim autom. Da, dobro ste pročitali, svoje goste kupimo po ulicama Bosne i Hercegovine.

Cat Patrola je omladinski serijal u kojem Mirela otvara vrata svog limenog ljubimca za afirmativne priče mladih. Vodimo vas kroz najljepše predjele države u namjeri da ispričamo priče o ljubavi, sreći i ambicioznim ljudima naše sadašnjice.

Novu sezonu možete pogledati ovdje:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLpHIp-wqJORjTlVQTi9qsjE3T6J1RSn6L

Sa mačkama u zajednici – CAT BiH & RTV7

#CATBiH​​​ u saradnji sa Radio televizijom 7 Tuzla (#RTV7​​​) realizuje ovu emisiju, u kojoj je pažnja posvećena aktuelnim društvenim temama, gradu, ljudima, podršci mladima, prilikama za mlade, civilnom sektoru, društvenom aktivizmu i slično. Predviđeno je da u narednom periodu ugostimo brojne, između ostalih akademske ličnosti, psihologe, sociologe i predstavnike mladih, a vas pozivamo da nam u komentarima napišete koje teme biste voljeli čuti u budućim izdanjima emisije “Sa mačkama u zajednici”!

Tokom jula i avgusta ugostili smo:

*Crveni križ Lukavac VIDEO

*FUNGI Kultura VIDEO

*REVOLT, Merisa Okanović VIDEO

*KLUB MLADIH ROMA Kiseljak VIDEO

*ZEN – prirodna kozmetika, Semra Sukanović VIDEO

*Muzički obrazovni centar „Lege Artis“ VIDEO

*Festival mladih, Amra Avdaković VIDEO

PodCat sa Malikom

Gosti nove epizode PodCAT-a sa Malikom bili su mladi vijećnici iz Viteza, Anamarija Omazić i Ekrem Sarajlić. U novoj epizodi mladi vijećnici su sa Malikom razgovarali o prilikama mladih u Vitezu, djelovanju mladih vijećnika unutar OV te o najbitnijim pitanjima koja se tiču mladih ljudi. Vijećnici su također sa Malikom razgovarali o vijećničkim inicijativama te o omladinskom i političkom aktivizmu u Vitezu, cijelu epizodu pogledajte u prilogu. VIDEO

U PodCatu sa Malikom bili su i mladi odbornici Bijeljine,  Goran Janjić i Danijel Perić. Goran i Danijel su sa Malikom razgovarali o načinu djelovanja mladih odbornika u Bijeljini, prilikama koje imaju mladi te o njihovoj zajedničkoj suradnji iako dolaze iz različitih stranaka. Odbornici su također sa Malikom razgovarali o njihovim inicijativama te o omladinskom i političkom aktivizmu u Bijeljini, cijelu epizodu pogledajte u prilogu. VIDEO

Mladi Kalesije, vijećnik u OV Kalesija Admir Karić i mlada aktivistkinja Almira Omić. Almira i Admir su sa Malikom razgovarali o načinu djelovanja mladih vijećnika u Kalesiji, prilikama koje imaju mladi te o njihovoj potencijalnoj zajedničkoj suradnji iako dolaze iz različitih sektora. Admir je sa Malikom razgovarao o nedavnoj odluci vijeća da poveća paušale i dnevnice unutar OV, Admir je jedini mladi vijećnik u OV Kalesija koji je glasao protiv povećanja. Almira je predsjednica udruženja mladih Trik i sa Malikom je razgovarala o prilikama mladih u Kalesiji ali i o odlukama vijeća da za mlade nema dovoljno novca. VIDEO

Gosti PodCAT-a sa Malikom bili su i mladi vijećnici iz Jajca, Stipe Tokić i Malik Turanović. Stipe i Malik su sa Malikom razgovarali o tome zašto je Jajce zadnja općina u BiH koja je formirala većinu unutar Vijeća, te kako je taj proces izgledao iz njihove perspektive. Također su razgovarali o načinu djelovanja mladih vijećnika u Jajcu i prilikama koje imaju mladi. VIDEO

Omladinska konferencija „Moj glas, moj mir“ održana je u periodu od 22.07. do 25.07.2021. u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Prethodne aktivnosti projekta bile su mirovni kamp sa mladima iz BiH, te posjeta sljedećim lokalnim zajednicama: Zenica, Stolac, Donji Vakuf, Srebrenica, Kalesija, Gradačac i Srebrenik, u svrhu održavanja mirovnih akcija i slanja poruka mira građanima gore navedenih lokalnih zajednica. Ova konferencija ujedno je završna aktivnost projekta “Živi spomenici”, koji je Udruženje “Zaboravljena djeca rata” pokrenulo s ciljem promicanja stalnog i trajnog mira kroz proces osnaživanja mladih iz različitih etničkih grupa da šalju zajedničke poruke pomirenja, suživota, ravnopravnosti i da naglašavaju činjenicu da ljudska prava ne trpe pripadnost etničkim grupama. “Nakon rata koji se desio u Bosni i Hercegovini, virus etnonacionalizma pojavio se kao rezultat politike za kojeg je još uvijek teško naći lijek”, saopćeno je. “Živi spomenici” je edukativni program na kojem su učesnici imali priliku da kroz predavanja eminentnih stručnjaka, razgovor sa žrtvama i interaktivnim radionicama prošire svoje znanje na temu izgradnje mira i interetničke saradnje. Kroz naš razgovor sa organizatorima, umjetnicima i učesnicima programa možete saznati sve o ovoj konferenciji. VIDEO

Gosti PodCAT-a sa Malikom bili su i mladi iz Tuzle, Sabiha Mujkanović-Mujačić, mlada vijećnica u GV Tuzla i Mirza Mujezinović ispred Fondacije Tuzlanske Zajednice. Gosti su sa Malikom razgovarali o djelovanju mladih u Tuzli, dešavanjima i prilikama koje imaju mladi na lokalnom nivou ali i konkretnim rješenjima za rješavanje problema mladih u Tuzli. Gosti su sa Malikom također razgovarali o budućoj suradnji mladih vijećnika i civilnog sektora u Tuzli, kako bi zajedno kreirali put ka rješenju ključnih pitanja za probleme mladih. VIDEO

Drugu sezonu “PodCAT-a sa Malikom”, CAT Bosna i Hercegovina realizuje u suradnji sa Fondacija Boris Divković Sarajevo i Perpetuum Mobile Banja Luka.

Učešće u aktivnostima Erasmus+ razmjene u Beranama, Crna Gora, od 9. Do 15. Jula 2021.

Naučno – istraživačko udruženje za umjetnost, kulturno – obrazovne programe i tehnologiju – “EPEKA” Montenegro, bila je domaćin Erasmus + obuke u okviru projekta “Understanding and resisting national extremism– The Western Balkans and the question of Kosovo”. Obuka za mlade održala se  u Beranama od 09.07. do 15.07. Svjesni činjenice da mladi danas predstavljaju najugroženiju grupu izloženu ekstremizmu i radikalizaciji, ali imaju i najveći potencijal da se protiv ovih pojava bore i spriječe ih, kroz interaktivne prezentacije, rad u grupama i diskusije bavili smo se temama poput pitanja Kosova, interkulturnog dijaloga, govora mržnje i tolerancije. Učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Kosova, Kipra, Njemačke, Crne Gore, Engleske, Rumunije i Slovenije aktivno su učestvovali u edukativnim radionicama ali i zabavnim aktivnostima, sve u cilju stvaranja jake platforme za anti-ekstremizam mladih, rada na poboljšanju kompetenicija vršnjačkih edukatora i omladinskih radnika na Zapadnom Balkanu, u Evropskoj Uniji i šire, i najvažnije – edukovanja mladih o prepoznavanju i suprotstavljanju ekstremizmu.

Aktivnim učestvovanjem u svakodnevnim radionicama, otvorenim razgovorima, prezentacijama, kao i koncertima, radionicama u prirodi, interkulturnim večerima i team-building aktivnostima mladi su pokazali veliku zainteresovanost za daljom edukacijom, usavršavanjem i kasnije dijeljenjem stečenih znanja i kompetencija sa ljudima iz svog okruženja.

Ovo sedmodnevno druženje je takođe pokazalo i da je pitanje Kosova i ratova na Balkanu i dalje vrlo osjetljiva tema kojoj se treba pristupiti na posebno pažljiv način. Obuka je imala za cilj da, davanjem prostora da se mišljenje svakog prisutnog učesnika čuje i vrijednuje, postave temelji za dalje međusobne razgovore među mladima, koji vode ka još boljem razumijevanju, većoj toleranciji, poštovanju i uključenosti mladih rješavanju pomenutih problema.

Radionica „Uđite sa nama u svijet marketinga“ – Festival mladih

Investicijska fondacija IMPAKT je u sklopu prvog Festivala mladih održala radionicu “Uđite sa nama u svijet marketinga”.

U proteklih nekoliko godina Investicijska fondacija IMPAKT podržala je preko 200 malih biznisa te su pružili desetine hiljada sati mentorske podrške mladim ljudima koji su se upustili u poduzetničke vode.

 Interaktivnu radionicu pod nazivom „Uđite sa nama u svijet marketinga“ održala je Adnana Pidro, koja ponosno nosi titulu ekspertice digitalnog marketinga i komunikacija, a iza sebe ima višegodišnje iskustvo rada u marketingu domaćih, ali i internacionalnih kompanija.

 Radionica je održana u prostorijama Visoke škola za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli, a ispred Omladinskog resursnog centra prisutvo je uzela Mirela Biković.

Kviz u Gypsies-u, Tuzla – Festival mladih (ORC Tuzla & Kameleon)

Tuzlanski kanton postao je centar talentovanih, vrijednih, inovativnih i uspješnih mladih ljudi. Festival će u Tuzlanskom kantonu okupiti hiljade mladih ljudi spremnih  da se pokažu na polju umjetnosti, aktivizma, sporta, ekologije, naprednih tehnologija, nauke i inovacija.

U sklopu Festivala mladih koji se ove godine održava po prvi put na teritoriju Tuzlanskog kantona, jedna od aktivnosti bilo je i takmičenje u znanju među mladima u gradu Tuzla.

Ako volite kvizove i ako volite da se takmičite okupite svoju ekipu i dođite da se dobro zabavimo.

ORC Tuzla i Radio Kameleon te pozivaju na kviz opšteg znanja koji će se realizovati svakog ponedjeljka u Tuzli.

Pozivamo Vas od 21:00 sat da nam se pridružite u Cafe baru Gypsies.

Za najbolje timove su obezbijeđeno  nagrade i naravno učešće je besplatno za sve mlade i za one koji se tako osjećaju.

Dobro nam došli!

Svečani ručak u rezidenciji NJ.E. Ambasadora SAD

U četvrtak, 26. augusta, upriličen je svečani ručak sa mladim liderima u rezidenciji NJ.E. Ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Erica Nelsona. Ispred ORC-a je na ovoj svečanosti prisustvovao Malik Sakić, koji je također imao priliku upoznati novog šefa misije USAID Bosna i Hercegovina, Roberta Lopeza, te zamjenicu šefa misije Američke Ambasade u Bosni i Hercegovini Deborah Mennuti.

Tokom sastanka učesnici su razgovarali o položaju mladih ljudi u našoj državi, razmatrali o smjeru narednih koraka State Departmenta kada je riječ o Bosni i Hercegovini, te je naš Malik imao priliku predstaviti svoje ideje za unapređenje projekata za mlade u okviru Američke agencije za međunarodni razvoj u Bosni i Hercegovini.

Učešće na regionalnoj konferenciji „Za dah provincije“, Požega, Srbija

U Požegi (Srbija) je, u organizaciji “Forca” (Forum civilne akcije Požega), u periodu od 26. do 29. Avgusta održana regionalna koferencija medija civilnog društva: “Saradnja nezavisnih informativnih kanala udruženja građana regiona”.

Na konferenciji su učestvovali mediji i organizacije civilnog društva iz: Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova*

Osim upoznavanja učesnika, prezentacija rada i medijskih kanala organizacija učesnica, i razmjena ideja i informacija,  dogovorena je i konkretna saradanja za naredni period. Saradnja će se prije svega odnositi na umrežavanje organizacija, animiranje novih organizacija iz regiona (a posebno iz Makedonije, Hrvatske i Slovenije), razmjenu medijskih proizvoda koji se tiču izgradnje mira, pomirenja, borbe protiv govora mržnje, učešće u zajedničkim aktivnostima organizacija, te isto tako u neformalnoj edukaciji članica u kreiranju medijskog sadržaja, kreiranju i promoviranju on-line sadržaja na društvenim mrežama i You Tube, te edukaciji mladih u snimanju i montiranju kreativnih medijskih sadržaja (vlogovi, blogovi, podcasti…).

Ovom prilikom pozivamo mlade koji rade na ovakvim ili sličnim sadržajima da nam se jave.