Iman Hurtić likovna umjetnica iz Tuzle o svom uspjehu

jun 6, 2022 | Aktivnosti, Aktivnosti ORC-a, Novosti

Iman Hurtić, djevojka od 18 godina koja je do sada u svom životu ostvarila veliki uspijeh motivisana svojom inspiracijom i voljom.

Reci nam nešto o sebi ?

Rođena sam 09.07.2003. godine u Tuzli, gdje i nastavljam svoj život. Imam 18 godina. Osnovnu školu Brčanska Malta upisujem 2009. godine i završavm 2018. godine. Tada svoje obrazovanje odlučujem nastaviti upisivanjem srednje Građevinsko-geodetske škole u Tuzli, smijer arhitektonski tehničar. Završila sam četvrti razred, odličnim uspjehom, kao i prethodne godine. Cilj mi je završiti svoje obrazovanje na „Visokom“ nivou. Umjetnost, fotografisanje, crtanje, psihologija su neke od stvari s kojima se bavim tokom svog slobodnog vremena. Osoba sam koja voli da uči, saznaje nov stvari, te razvija se. Mišljenja sam da učimo dok smo živi. Čak je i Michelangelo izjavio:“I AM STILL LEARNING“ (JOŠ UVIJEK UČIM). Iz svega možemo naučiti nešto.

Tvoj hobi je crtanje, kada si počela time da se baviš ?

Pored mnogo hobija koje imam, crtanje zauzima neko posebo mjesto u mom životu ali i u duši. Crtanjem se bavim od malena, te ono samo će definisati poziv kojim planiram da se bavim. Pošto je arhitektura usko povezana sa crtanjem, imam priliku izraziti se u najboljem svjetlu.

Odakle uzimaš inspiraciju za svoje radove ?

Inspiracija je svugdje oko nas. Nju najčešće pronalazim u emocijama, stihovima, cvijeću, knjigama, fotografijama, ljudima i radovima starih umjetnika. Priroda je nešto što me opušta i oporavlja svaki dio moje duše pa je i ona dio moje inspiracije.

Uspješna si učenica a pri tome se baviš i aktivizmom a imaš i svoj hobi da li je teško uskladiti sve a pri tome odraditi sve kvalitetno ?

Pa organizacija s vremenom zna biti komplikovana, ali s poredanim prioritetima se može sve iskombinirati. Kada se sve pravilno rasporedi, može se sve stići.

Koliko vremena se baviš aktivizmom i šta te motiviše da uz sve obaveze posvetiš svoje vrijeme i tome ?

Aktivizmom se bavim već dugi niz godina. Volontiraje u Pozorištu mladih Tuzle, Tuzla u trajanju od marta 2019. godine do juna 2020.godine., volontiranje za projekat „Bez štele i pošteno“, volontiranje u svim školskim aktivnostima, zatim na promociji „Via Dinarica“ u Tuzli, te fis fotograf su neka od volontiranja tokom mog srednjoškolskog obrazovanja. Pored aktivizma išla sam na razna takmičenja, te osvojila uspješna mjesta na Državnom i Balkanskom nivou.
Motivacija za moj aktivizam jeste ta inspiracija i volja koju dobijam za dalji rad. Također motivacija su mi moja poznanstva i prilike koje dolaze sa tim događajima.

Neka poruka mladima da ne odustaju na putu ostvarenja svojih snova ?

Svi smo mi glavne uloge jednog filma, a taj film je naš život. Potrudite se da živite onako kako volite, i da radite ono što vas ispunjava i inspiriše. Kada pronađemo nešto što nas ispunjava i čini nas sretnim, lahko je učiniti i svijet sretnim mjestom. Sve kreće od nas, male stvari prelaze u velike, svijet je veliko mjesto i učinit ćemo ga lijepim ako krenemo od sebe !.

Intervju radila Minela Dohranović.