Mladi iz Bugojna osvojili 1. mjesto na “Tuzlanskom festivalu Slobode”

mar 14, 2022 | Aktivnosti ORC-a, Novosti

Juče u Ateljeu Ismeta Mujezinovića svečano je zatvoren 1.Tuzlanski Festival Slobode koji je organizovao Omladinskog resursnog centra (ORC) Tuzla zajedno u partnersku sa DIS teatrom Banja Luka i Gradskim Kazalištem Mladih iz Viteza.

Prvo mjesto na festivalu i nagradu u vrijednosti od 500KM osvojili su mladi iz Bugojna sa filmom “Dvije škole bez krova”.

“Film je nastao jednog kišovitog dana u Mješovitoj srednjoj školi Bugojno, u kojem smo prikazali nedostatke obrazovnog sistema i nedovoljno djelovanje nadležnih institucija.”

U sklopu filma osmišljena je i autorska pjesma “BAZEN PROBLEMA”, koja jasno govori o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Ovim filmom želimo pokrenuti reformu i osvijestiti građane o mogućoj budućnosti koja nas čeka i da ipak ima onih koji će ostati.”

FILM: https://www.youtube.com/watch?v=g-_KfoX5k7c&t=3s

Drugo mjesto na festivalu otišlo je u ruke mladog umjetnika iz Tuzle koji je publiku osvojio svojim “street art-om”, a njegovo ime je Vanja Stankić.

Vanja Stankić je diplomirani stomatolog, koji se bavi različitim krasopisima i kaligrafijom, a čiji radovi su već privukli pažnju javnosti, svojim umjetničkim izražavanjem je uljepšao i svoj grad.

Treće mjesto podijelili su Mirza Pinjić iz Tuzle sa svojom poezijom i Vanja Strukar sa svojom pjesmom iz Viteza.

Hvala svima koji su zajedno sa nama bili dio ovog nezaboravnog iskustva.

Partneri festivala: Centar za kulturu Tuzla, RTV7, Radio Kameleon, Una Storia.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Anna Lindh Euro-Mediterranean Fondacije.