Vanja Stankić calligraffiti umjetnik iz Tuzle

jun 17, 2022 | Aktivnosti, Aktivnosti ORC-a, Novosti

Vanja Stankić, momak od 27 godina, diplomirani stomatolog i calligraffiti umjetnik. Svoj hobi pretvorio je u biznis a uništene zidove u ulicama Tuzle ukrašava svojim radom.

Počeo si kao stomatolog, a završio kao likovni umjetnik, kako je došlo do toga ?

Stomatologija  kao grana medicine meni je uvijek bila privlačna,  možda iz razloga  što se svi mi bojimo stomatologa i bježimo od njih :). Možda je to jedna i od poveznica između biti umjetnik i stomatolog jer i jedno i drugo zhtjeva dosta strpljenja i vremena da bi se došlo do određenog rezultata.

Gdje nalaziš ideje i inspiraciju za svoje radove ?

Ideje i inspiracije mi nadolaze same uz malu pomoć Pinterest-a jer ovaj oblik umjetnosti kojim se ja bavim je više apstraktan i kombinovan od slova i fraktura koje su potrebne za formiranje jednog slova nego da ima neki konkretni oblik u smislu da crtam neki objekat.

Svoj hobi oslikavanja kaligrafijom si pretvorio u svoj biznis, kako je došlo do toga ?

To se desilo preko noći kad je moja mama objavila slike mojih radova na kantama koje se nalaze na šetalištu prema Slavinovicima. Vremenom sam počeo da crtam i ukrašavam sve što sam mislio da mogu da ukrasim u tom trenutku i bukvalno na svaki predmet ili objekat na kojem sam crtao rad  nije mogao da prođe neopažen od strane prolaznika ili nekoga ko lista svoj instagram ili facebook.

Planiraš li u budućnosti da se zadržiš na ovome ili bi volio da radiš posao za koji si se školovao ?

Planiram u budućnosti da ostanem u ovom obliku umjetnosti i naravno da napredujem što je više moguće jer mene to ispunjava i imam svoj mir u svemu tome. Ova umjetnost je  moj hobi, volio bih  da mi crtanje bude dodatni prihod u životu ali bih prvenstveno volio i želio  raditi posao za koji sam se školovao,  dakle kao stomatolog  i koji volim  isto kao  i kaligrafiju.

Kakav je odnos tvog grada prema tvojim radovima, obzirom da ih radiš na javnoj površini ?

Pa  obzirom da u Tuzli nemamo puno legalnih zidova i ja sve radim manje više  ilegalnim tj javnim površinama za koje nemam dozvolu,  ali trudim se da to bude maksimalno prikladno za okruženje u kojem crtam. Samim tim nemam problema jer biram zidove koji su predhodno uništeni.

Nailaziš li češće na pohvale ili kritike, kako ljudi gledaju na murale koje crtaš, nazivaju li to vandalizmom ili su oduševljeni ?

Najviše nailazim  na pohvale, međutim desi se i po koja  kritika ali je to  baš na minimalnom nivou. Ne krivim te ljude koji me kritikuju jer ukusi su različiti, umjetnost koju ja  stvaram i pogled na nju  je u oku  posmatrača, tako da oni kojima se moj rad ne  sviđa je stvar ukusa i prihvatam njihova gledišta.  

Planiraš li napustiti Bosnu i Hercegovinu i može li jedan  vlastiti biznis biti dovoljan za život ovdje ?

Za sada nemam u planu napustiti Bosnu i Hercegovinu jer koliko god nam loša situacija trenutno bila što se tiče zapošljavanja mladih, mislim da ako se borimo, trudimo  i nadamo boljem da će to uroditi plodom i pozitivnim rezultatima. Ali ako ne urodi plodom naš trud i naše zalaganje onda  ne treba mnogo   razmišljati o učenju bilo kojeg drugog jezika i ići u neku drugu državu koja će nam ponuditi priliku da se usavršavamo, budemo i radimo ono za šta smo se školovali. Živjeti  život i nadati se da bude dobar  samo sa zaradom od hobija ja mislim i znam da to ovdje nije moguće jer se umjetnost konkretno u ovom slučaju street art, kad se pogleda malo šira slika, više se smatra vandalizmom nego kao umjetnost.

Gdje i kako mogu da se kupe tvoje majice sa tvojim radom ?

Moje radove i majice možete pogledati i naručiti na mojoj instagram stranici one_ya.94

Nakon što pogledate Vanjine radove, ukoliko i vi želite biti dio jedne kaligrafske priče i ostaviti dugotrajan trag u Tuzli, pridružite se uličnoj akciji sa Vanjom koju organizuje CAT BiH 18.06.2022. povodom Međunarodnog dana borbe protiv mržnje.
Pozivamo sve motivisane mlade da nam se pridruže na aktivnostima:
1. Crtanje murala “Snaga žena” s umjetnikom Vanjom Stankićem
-svi mladi će imati priliku da direktno učestvuju u crtanju uz podršku Vanje;
-mural će biti naše zajedničko umjetničko djelo;
2. Radionica o izgradnji tima i borbi protiv govora mržnje
3. Snimanje zajedničkog videa sa ciljem borbe protiv govora mržnje
4. Druženje uz muziku, hranu i piće

Intervju radila Minela Dohranović